Antall József emlékezete

„A ma Antall Józsefet már méltató, de életében gúnyoló és engesztelhetetlenül lejáratni igyekvő szocialista és liberális politikustársaimat hallgatva, azt a megállapítást kell tennem, hogy csak a halott jobboldali lehet jó jobboldali. Látható, hogy számunkra is van még remény” – Orbán Viktor miniszterelnök az Országház felsőházi termében tartott Antall József-emlékülésen viccelődött ekként, amikor halálának huszadik évfordulóján emlékezett a néhai miniszterelnökre.

A kormányfő azt mondta, nehéz dolog eldönteni, hogy „afféle gyászemlékezésen” vagy inkább egy sikeres államférfi életművének a méltatásán jelentek-e meg. De a huszadik évfordulón már arról a két évtizedes korszakról is beszélnek, mely Antall József hivatalba lépésével kezdődött, és az új alaptörvény elfogadásával zárult le.

Szerinte így, visszatekintve, ki lehet mondani, hogy a magyar parlamenti demokrácia intézményei Antall József áldozatos munkájának köszönhetően szilárdultak meg. Értelmezése szerint a második világháborút követően Magyarországon létrejött – a nagyhatalmi érdekek miatt csak kérészéletűnek bizonyuló – demokrácia, amelynek értékrendszerét Antall József úgy zárta magába, „ahogyan egy őssejt őrzi meg az emberi szervezet számára az újrakezdés képességét. Ez visszakerült a magyar politikába, hogy elősegítse a magyar nemzet és a magyar nép gyógyulását” – hangoztatta Orbán Viktor. A miniszterelnök beszédében egyetlen szóval sem célzott az akkor magát liberálisként azonosító Fidesz és az MDF-kormány közötti kőkemény politikai konfliktusokra, és arra sem utalt, amit más jobboldaliak előszeretettel tesznek meg, hogy ő lenne Antall József politikai örököse.

A Nemzeti Örökség Intézete, a Polgári Magyarországért Alapítvány és az Antall József Baráti Társaság által szervezett emlékülésen Antall Józsefné és Antall Péter mellett részt vett Áder János köztársasági elnök, Kövér László házelnök, Schmitt Pál volt államfő, Bernhard Vogel volt német tartományi miniszterelnök, a Konrad Adenauer Alapítvány tiszteletbeli elnöke, valamint Boross Péter volt miniszterelnök, az Antall-kormány belügyminisztere, Medgyessy Péter volt miniszterelnök, Mádl Dalma, a néhai államfő, Mádl Ferenc özvegye, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Kónya Imre, az első MDF-frakció vezetője, akkori és jelenlegi kormánytagok, valamint a diplomáciai testületek és az egyházak képviselői is.

– A kommunizmus bukásakor Antall József tudatosan keresztény, felelősen nemzeti és a demokrácia iránt mélyen elkötelezett, felkészült politikusként vált Magyarország első szabadon választott miniszterelnökévé – mondta Kövér László. A házelnök emlékeztetett arra, hogy Antall József osztotta Robert Schuman egykori francia miniszterelnök hitvallását: Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz. Emellett Antall József keresztény Magyarországot akart. A fideszes házelnök idézte Antall József szavait, azokat, amelyek szerint „lélekben tizenötmillió magyar miniszterelnöke” szeretne lenni, és a nemzetpolitika szempontjából ezt korszakalkotónak nevezte.

Boross Péter, az Antall-kormány belügyminisztere azt mondta, hogy Antall Józsefnek az az üzenete mindenki számára: eszményeink és elveink mellett tartsunk ki, és támogassuk azokat, akik ezt megvalósítják. Legyen személye példa a következő nemzedékek számára is. A tanácskozás özvegy Antall Józsefné zárszavával fejeződött be, aki megrendítőnek nevezte az emlékülést. Azt mondta, Antall József az őt ért méltatlan támadások miatt soha nem gondolta, hogy ilyen sokan elismerik majd szolgálatát.

Orbán Viktor köszönti Boross Pétert
Orbán Viktor köszönti Boross Pétert
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.