Válasz nélkül jár le a gyurcsányi határidő

„Világosabb lesz a képlet, mint eddig; ennyi bizonyosan történni fog. A DK tisztább lelkiismerettel teheti tovább a dolgát december tizedike után, mert megtett mindent, amit lehetett a szélesebb összefogás érdekében” – ezt Gyurcsány Ferenc nyilatkozta korábban a Népszabadságnak az általa megfogalmazott határidővel kapcsolatban. A Demokratikus Koalíció elnöke néhány nappal ezelőtt az ATV egyik műsorában arra kérte a baloldali pártokat (elsősorban az MSZP-t és az Együtt–PM-et), hogy december tizedikéig szerezzék meg döntéshozó fórumaik hozzájárulását ahhoz, hogy újrakezdhessék az együttműködési tárgyalásokat a DK-val.

A szövetségbe hívott ellenzéki pártok vezetői ultimátumként értékelték Gyurcsány Ferenc kérését, a volt miniszterelnök azonban –ugyancsak a Népszabadságnak nyilatkozva – leszögezte, hogy ő „nem ultimál”, és nem is helyezhetett semmilyen retorziót kilátásba. A DK elnöke hangsúlyozta, hogy pártjának politikája december tizedike után sem változik, a teljes összefogás mellett fognak érvelni.

Az MSZP tudomásunk szerint hivatalos válasz nélkül hagyta Gyurcsány felkérését, mivel továbbra is az a szervezet álláspontja, hogy a tárgyalásokat lezárták, és egyelőre nincs ok, ami miatt újra kellene nyitni a kérdést. A DK-val való együttműködés kapcsán Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója a Hír TV egyik műsorában legutóbb arról beszélt, hogy tartalmi szempontból is nehéz lenne együttműködni Gyurcsányék pártjával. „Az a nagyon költőinek nem nevezhető kép jutott eszembe, hogy vajon megsóznám-e egy csipetnyi sóval a fagylaltomat, hogy kiderüljön, milyen együtt. Nehéz lenne. Tehát tartalmi alapon egyre nehezebb lenne tárgyalni. Hogyha azért készült a javaslatcsomag, hogy megnehezítse a tárgyalásokat, akkor sikerült” – fogalmazott Tóbiás a DK tizenhat pontos programtervezetére utalva.

Eközben a Magyar Hírlap már arról írt, hogy Gyurcsány a határidő lejárta után harmadik, alternatív kormányfőjelöltek nevének „bedobásával” kívánja tematizálni az ellenzéki politikát. A lap szerint a DK vezetője többek között Király Júlia volt jegybankelnök, Tétényi Éva esztergomi polgármester, a nemrég az Együtt–PM-et elhagyó Felcsuti Péter közgazdász, Gémesi György gödöllői polgármester vagy épp az LMP-vel szimpatizáló Róna Péter közgazdászprofesszor nevét fogja az ellenzéki pártok figyelmébe ajánlani.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért képviselője egy sajtótájékoztatón ezzel kapcsolatban azt mondta: a felmerült nevek (így például Király Júlia, Felcsuti Péter vagy Tétényi Éva) mind „kiváló emberek”, de szerinte nincsen szükség egy újabb, rossz emlékű „miniszterelnök-jelölti castingra”. Karácsony azt is hozzátette: a DK elnökének javaslatát diktátumként élték meg, és nem kívánnak rá nyilvános üzengetéssel válaszolni.

Varjú László, a DK pártigazgatója azt mondta: elsősorban az összefogásra helyezik a hangsúlyt, csak ezt követően érdemes „közösen latolgatni”, hogy milyen személyek jöhetnek szóba egy esetleges harmadik miniszterelnök-jelöltként. Ugyanakkor azt megerősítette, hogy egyelőre nem érkezett válasz egyik baloldali párttól sem Gyurcsány Ferenc felkérésére; a DK ettől függetlenül kitart a teljes összefogás szükségessége mellett. Gréczy Zsolt, a DK szóvivője és egyéni képviselőjelöltje kérdésünkre azt mondta: a DK egyedül folytatja a felkészülést a választásokra, továbbra is nyitva hagyva a lehetőséget, ha a többi párt meggondolná magát. „Rajtunk nem múlt” – fogalmazott Gréczy, aki a Magyar Hírlapban megjelent miniszterelnökjelölti névsort „a legsilányabb politikai bulvárnak” minősítette.

Gyurcsány Ferenc
Gyurcsány Ferenc
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.