Csepelen lenne a szegénytemető

A csepeli temető tartalék területén alakíthatják ki a szegények szociális parcelláját Budapesten. A jelenleg csaknem 11 ezer négyzetméteres temető területét összesen 60 százalékkal, azaz 7100 négyzetméterrel bővítené a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) Zrt., de ennek csak egy részét adnák át a „szociális temetkezésre”. Ha az új temetkezési törvényhez igazodva jövő januárban meg szeretnék nyitni a parcellát, a kialakítás költsége az eredeti 30 millió helyett 150 millióra emelkedik. S még ez a legolcsóbb megoldás a főváros temetkezési vállalatának számításai szerint. A BTI idei üzleti terve természetesen nem tartalmazta ezt a tételt– hiszen a törvénymódosítást szeptemberben fogadta el a parlament –, így a cég tulajdonosától, a fővárosi önkormányzattól kér pénzt a megvalósításhoz. (A társaság a tervezetthez képest is rosszul – 13 millió forintos hiánnyal – zárta az év első harmadát, holott az értékesítés nettó árbevétele emelkedett. A személyi jellegű ráfordításokat viszont nem sikerült az elvárt mértékre szorítani.)

A BTI számításai szerint jövőre 2380 szociális temetés valósulhat meg, melyből 452 lehet koporsós, 1928 pedig urnás elhelyezés. Az úgynevezett szociális temetés esetén az állam vállalja magára a költségeket, ha a hozzátartozó a jogszabályban meghatározott módon személyesen közreműködik, például maga mosdatja, öltözteti az elhunytat. Azután fogja az ásót, és kalákában – szigorúan fizetség nélküli önkéntesekkel támogatva – megássa a sírgödröt. (Már a törvény vitájában is azt jósolták, hogy jócskán megnövekszik az urnás temetések száma.) Ezután vállon kiegyensúlyozzák a koporsót a temető újonnan kijelölt szociális szektorába, a szegénysorra, és leengedik a börtönökben gyártott ingyenkoporsót. Végül a gyászolók együtt temetik be a sírt.

Mindez ingyenes. De csak akkor, ha egyetlen részletben sem térnek el az előírttól. Így nem temethetnek szociálisan a családi sírboltba, korábban megváltott többes urnasírba, nem választhat másik koporsót vagy sírjelet, nem kérheti, hogy autón vigyék a túlsúlyos rokont a sírig, nem ácsolhat maga fejfát. Az ingyenesség csak csomagban jár. Ha valaki segítséget kér például a sírásáshoz, már ugrik is a szociális temetés, helyébe a helyi önkormányzat biztosította köztemetés lép, amit viszont hagyatéki teherként kiszámláznak a rokonnak.

Az állami szerepvállalás azonban nem terjed ki a temetőüzemeltető – Budapesten a BTI – költségeire. Így a szociális parcella kialakítására, fenntartására, a közművek biztosítására, a parcella őrzésére, a szociális halottak hűtésére és a hozzátartozók szerszámmal való ellátására. A fővárosi cég azonban a parcellák eladásából befolyó bevétel kiesése miatt kesereg a leginkább. A szociális temetések bevezetése miatt kieső bevételt 195 millióra taksálják.

A BTI főként erre hivatkozva jövőre 192 millió forintos veszteséggel számol, melyből 28 millió csak a szociális hamvasztások ára. Az intézet egyébként a temetések számának 18-23 százalékos visszaesésével számol. Minderre hivatkozva átlagosan 11 százalékos díjemelést tartanának indokoltnak. Ez nem kompenzálja majd a szociális temetés miatti veszteséget, de többet nem mernének emelni, mert akkor még inkább növekedne a szociális temetések száma. Mivel a szociális parcellák sírjai mentesek a megváltási díjtól, így a terület fenntartásának költségét a fizetős sírokon kell „megkeresni”, illetve a fővárosi önkormányzatnak kell kompenzálnia. A BTI egyébként a rá háruló feladatok után – mint például az igénybe vevők oktatása, adminisztrációja, a munkafolyamatok felügyelete, a szerszámok biztosítása – költségeket számol el, mivel az általános forgalmi adókról szóló törvény szerint az ingyenszolgáltatás után is adózni kell, ami további 61 millió forint többletkiadást jelent. A veszteségek csökkentése érdekében a fővárosi temetőkben is bevezetnék a behajtási díjat, amely alkalmanként 370 forint lenne. A BTI javaslatáról szerdán dönt a közgyűlés.

Szociális parcella Pécsen
Szociális parcella Pécsen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.