A szlovákoktól is van mit tanulni

Irigylésre méltónak találja a külügyekkel foglalkozó szlovákiai intézetek hatékonyságát. Pedig később indultak, mégis tovább jutottak, mint a Magyar Külügyi Intézet. – A Meciar-korszak miatt volt egy integrációs lemaradás, amelyet hatalmas lendülettel hoztak be.

A szlovák partnerintézetek ugyanakkor sikerrel vegyítik az állami és a piaci eszközöket. Jó lenne, ha a szlovák példát követve a magyar nagyvállalatok finanszíroznák egy-egy fiatal kutató ösztöndíját – mondja a Pozsonyban gyakran megforduló Király András, a Magyar Külügyi Intézet szeptemberben kinevezett igazgatója, aki szerint a lengyelektől is van mit tanulni.

Az Erdélyben, Nagyenyeden született Király kinevezése sokakat meglepett. A kolozsvári Babes–Bolyai egyetem magyar–angol–újságírás szakán végzett bölcsésznek nincs se diplomáciai múltja, se kutatói háttere. – Többféle vezetési modell létezik. Én a menedzseri felfogást képviselem, ami ugyanolyan legitim, mint ha valaki a diplomáciai pályáról vagy a kutatói világból érkezett volna. A feladatom, hogy az intézet sokoldalú tevékenységi ágait összehangoljam és hatékonyabbá tegyem – mondta a lapunknak adott interjúban. Hozzátette: van külügyi jártassága és kapcsolatrendszere is, nem fog eltévedni. Hat éven át az MKI elődjét, a Teleki intézetet felölelő Teleki László Alapítvány kuratóriumi tagja volt. A Bérc utcai épületet is jól ismeri: 2002 és 2006 között az akkor itt működő, de aztán megszűnt Határon Túli Magyarok Hivatalának stratégiai és elemzési főosztályát vezette.

A Fidesz korábbi külügyi tanácsadója, majd az első Orbán-kormány alatt a Miniszterelnöki Hivatal munkatársa az MKI egyik fő feladatát abban látja, hogy kormányzati háttérintézményként támogassa a magyar külpolitikát. A fő csapásirány: a posztszovjet térség, az EU keleti partnerségi programja, továbbá a közép-európai együttműködés, de szeretnének nyitni Észak-Európa és a balti térség felé is. Mindez azonban az intézet identitásának csak egyik része. Legalább olyan fontos, hogy a kiválónak nevezett kutatói csapat szoros kapcsolatot alakítson ki az akadémiai világgal, és „beépüljön” a külügyi intézetek nemzetközi hálózatába, küldjön és fogadjon minél több vendégkutatót.

Király szerint eddig hiányzott az oktatási ágazat, az MKI – a külügyi tárcával és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel együttműködve – szeretne részt venni a külügyi-külpolitikai gondolkodás erősítésében. Az internetes, facebookos és twitteres megjelenéssel főleg a fiatalokat célozzák meg; az igazgató fájlalja, hogy a mai generációk kevésbé érdeklődnek a régió és általában a külvilág iránt. Külpolitikai gondolkodása számára meghatározóak voltak a negyedszázaddal ezelőtti történések, így a kelet-európai rendszerváltás, a berlini fal és a vasfüggöny leomlása.

Az igazgató szerint az általa képviselt menedzserszemléletet az is mutatja, hogy forrásaikat szeretnék pályázati pénzekkel bővíteni. A külügyi tárca 2014-ben szinten tartja ugyan a költségvetési támogatást, a konferenciákhoz és programokhoz azonban elengedhetetlen, hogy elnyerjenek hazai és külföldi pályázati pénzeket. Tervezik, hogy közösen pályázzanak a velük egy épületben lévő Tom Lantos Intézettel, továbbá az Antall József Tudásközponttal. Komoly eredménynek tartaná, ha jövőre az összköltségvetés húsz-harminc százaléka pályázatokból származna.

Király szerint 2014 – a jelentős évfordulók sokasága miatt – kiemelkedő esztendőnek ígérkezik: száz éve lesz, hogy kitört a globális világrendet átalakító, a tömegpusztító fegyverek használatát hozó első világháború. Jövőre emlékeznek meg a holokauszt mint nemzeti tragédia hetvenedik évfordulójáról. Negyedszázada lesz, hogy Magyarország megnyitotta a határt a keletnémetek előtt, és tizedik évfordulójához érkezik hazánk EU-tagsága. – Úgy gondolom, hogy az évfordulókhoz kapcsolódó aktuálpolitikai eseményekhez az MKI-nak lesz mondanivalója, például neves külföldi előadókat felvonultató konferenciákkal –hangoztatta.

Dédelgetett tervei közé tartozik az MKI-nak otthont adó gellérthegyi ingatlan múltjának feltárása. A Dunára, s a fővárosra pazar kilátást nyújtó, egykor Vida Jenő által építtetett villában benne van a huszadik század magyar történelme. A szegény zsidó családból kiemelkedett, a kor ismert nagytőkésének és műgyűjtőjének számító Vida bejáratos volt Horthy Miklós kormányzóhoz is. Az 1944-es német megszállás után az SS költözött a villába, Vidát deportálták, de állítólag túlélte a koncentrációs tábort. Sorsát eddig kevesen kutatták. A budai épületben 1945 után Vorosilov marsall lakott, az államosítás után lett a Külügyminisztériumé, és a többi között óvodává alakították át.

 

Király András. Hazai és külföldi pályázati pénzekből akarnak kutatásokat, konferenciákat finanszírozni
Király András. Hazai és külföldi pályázati pénzekből akarnak kutatásokat, konferenciákat finanszírozni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.