Iványi Gábor: A küzdelemnek nincs vége

Közel 18 ezren nyilatkoztak arról, hogy az Iványi Gábor lelkész vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) tagjának tekintik magukat. Ez majdnem kétszer annyi, mint amennyi ahhoz szükséges, hogy egy vallási közösséget az állam „bevett egyházzá” nyilvánítson.

Csakhogy a procedúra java még most következik: Iványi attól tart, a hatalom megint talál valamilyen ürügyet, hogy fellépjen velük szemben.

Kétharmados többsége révén a jobboldal lehetőséget kapott rá, hogy az ellenzék mellőzésével szigorítsa az egyházi törvényt. Az első módosító javaslatban – amit a kormány jóváhagyásával KDNP-s képviselők nyújtottak be 2011 nyarán – Iványi Gábor testvérközössége is az államilag elismert felekezetek között szerepelt. Aztán a zárószavazás előtt a Fidesz felülírta a koncepciót. A törvény sorsának alakulása ettől kezdve átcsapott a jogalkotás paródiájába. Az Alkotmánybíróság két alkalommal is visszadobta a Semjén Zsolt által kodifikációs remekműnek nevezett jogszabályt.

A törvény újabb és újabb változatai az Iványi-féle közösséget már nem tekintették „bevett egyháznak”.

Azoknak a vallási szervezeteknek, amelyek kívül rekedtek az elismert egyházak körén, a jelenleg érvényes rendelkezések szerint legalább tízezer tagot kell igazolniuk. A MET ezt az akadályt is sikerrel vette: Iványi Gábor tájékoztatása szerint az előírtnál jóval többen, mintegy 18 ezren vallották magukat a testvérközösség tagjának. A megadott időpontig, október elsejéig a MET eljuttatott az Emberi Erőforrások Minisztériumához egy közjegyzői nyilatkozatot az érvényes aláírások számáról. A személyes adatokat tartalmazó tagnyilvántartást –az aláírók védelme érdekében – Iványi nem kívánta a tárca rendelkezésére bocsátani.

A minisztérium hatvan napig vizsgálhatja az adott egyház kérelmét. A határidő már lejárt, bármelyik pillanatban megérkezhet a hivatalos értesítés. Második körben elvileg a parlament vallásügyi bizottsága, majd az Országgyűlés foglalkozik a kérelemmel.

Iványi Gábornak erős aggályai vannak, a hatalommal folytatott küzdelemnek szerinte még távolról sincs vége. „Eddig is minden feltételnek megfeleltünk, politikai okokból mégsem nyilvánítottak egyházzá bennünket. Valószínűleg most is keresni fognak valamilyen ürügyet. Elegendő például, ha a vallásügyi bizottság jelzése nyomán a nemzetbiztonsági bizottság kimondja rólunk, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelentünk: akkor még indokolni sem kell az elutasítást” – vázolt egy lehetséges forgatókönyvet a lelkész.

Az egyházi törvény miatt a MET korábban Strasbourghoz, az emberi jogok bíróságához fordult. Iványi hangsúlyozta: bármilyen döntés szülessen is idehaza az ügyükben, a beadványt nem vonják vissza. Ha a testvérközösséget a parlament „bevett egyházzá” minősíti, akkor ezt a MET nem a státusz elnyeréseként fogja értékelni, hanem úgy, hogy visszakapta alkotmánysértő módon elvett jogait.

Az Alkotmánybíróság egyik határozata előzőleg – más vallási közösségekhez hasonlóan – a MET egyházi jogállását is visszaállította. Ennek azonban a törvényhozás mindmáig nem szerzett érvényt – hívta fel a figyelmet Iványi Gábor. A parlament mulasztása anyagi hátrányt is okoz.

A NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) a MET számára idén nem adott ki úgynevezett technikai számot, ami az egyszázalékos adófelajánlások fogadásához szükséges. A testvérközösség arra kérte támogatóit, hogy a MET addig meglévő, sok éven át használt technikai számát jelöljék meg. A NAV mostanában levelet küldött ki az érintett adófizetőknek, amelyben tudatja, hogy érvénytelen a felajánlásuk, mert „nem megfelelő” szervezetet választottak. A lelkész megjegyezte, hogy az egyszázalékos felajánlásokból befolyt összeget a MET idén is a szegények és rászorulók megsegítésére szeretné fordítani. Közölte, hogy „az adóhatóság packázása miatt” pert indít az állam ellen.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.