Pert nyert a Kenézy

A már kifizetett 100 millió forint mellett nem kell újabb százmilliókat fizetnie a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetnek egy tervezett, de nem megvalósult egészségügyi intézménnyel összefüggésben – így döntött hétfőn a Debreceni Törvényszék. A Raiffeisen Bank Zrt. nem jogerősen, első fokon pert vesztett a debreceni Kenézy Gyula Kórházzal szemben.

Az ügy egyik kulcsfigurája Földi Enikő, aki 2011 szeptemberétől a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára volt, de a posztjáról való lemondása miatt kormányzati szolgálati jogviszonyát Orbán Viktor miniszterelnök 2012. október 31-én megszüntette. A most folyó per tárgyát illető időszakban Földi Enikő Debrecenben dolgozott: 2007–2009-ben a Kenézy Gyula Kórház főigazgató-helyettese, majd 2009–2010-ben a debreceni Önkormányzati Egészségügyi Holding Zrt. vezérigazgató-helyettese volt.

A per előzménye röviden: a ma már állami kézben lévő Kenézy kórház jogelődjének számító egészségügyi intézmény 2009-ben elhatározta, hogy a debreceni reptér szomszédságában zöldmezős beruházás keretében új kórházat épít. Ezzel az indokkal az intézmény 25 százalékos részesedést szerzett 600 millió forint értékben a DKI Center Ipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-ben.

A vételárból a kórház 2011 májusában átutalt 100 millió forintot a cégnek annak ellenére, hogy az új kórház építésének előkészítése a forráshiányok miatt akkor már ingatag lábakon állt. Úgy tudjuk: a kórházban komoly belső feszültséget keltett a 100 millió forint átutalása, ám a különös ügyletben vezető szerepet játszó Földi Enikő a hatalmas összeg kifizetését illetően hajthatatlan volt. Amikor véglegessé vált, hogy a kórházberuházás elbukott, az egészségügyi cég vissza akarta állítani az eredeti állapotot, azaz visszakérte a DKI-től a 100 milliót, s cserébe visszaadta a 25 százalékos üzleti részesedését a cégből.

Ám az ügy váratlan fordulatot vett: időközben a DKI egyik osztrák tulajdonosától, az Euroimmoenergie GmbH-tól a Raiffeisen Bank 2010 nyarán megvásárolta a Kenézyvel szemben fönnálló 600 milliós követelést 544 millió forintért. A pénzintézet nyilván úgy gondolta: több mint 60 millió forintot kereshet az üzleten, elvégre egy köztulajdonban lévő kórház a legjobb adós, hiszen végső esetben a tartozását az állam állja.

A bank az említett 25 százalékos üzletrész vételárából fönnmaradt több százmillió forintos számlát jogszerűen benyújtotta a debreceni kórháznak, a Kenézy azonban nem fizetett, ezért a Raiffeisen polgári perre vitte a dolgot. Az idén januárban kezdődött eljárásban hétfőn hozott nem jogerős ítéletet a Debreceni Törvényszék, amely megállapította: a Kenézy kórházat nem terheli fizetési kötelezettség, ugyanis jogelődje, a Megyei Egészségügyi Kft. az eladási opcióját jogszerűen gyakorolta, az üzletrész tulajdonjoga visszaszállt az Euroimmoenergie GmbH-ra, így a kórház fizetési kötelezettsége megszűnt. A bíróság szerint emiatt a pénzintézet nem követelheti a Kenézy kórháztól a vételár további részleteit és kamatait.

A kívülállók számára az ügylet bonyolult és érthetetlen, de a Kenézyben dolgozó bennfentesek érdeklődésünkre megvilágították a képet. Elmondták: a kórházi vezetők szerint a tranzakció idején Debrecenben vezető beosztásban lévő Földi Enikő közeli kapcsolatot ápol a Budapesten élő K. Péterrel, akinek érdekeltségébe a bécsi székhelyű Euroimmoenergie GmbH tartozik. A köztük lévő jó viszony sokak szerint megmagyarázza, hogy Földi Enikő miért ragaszkodott a 100millió kifizetéséhez még akkor is, amikor más vezetők már lemondtak az új kórházberuházásról.

A Kenézy vezetését hétfőn megkérdeztük arról, hogy a kórház kasszájába visszakerült-e már a szóban forgó 100 millió forint közpénz, mire ez a válasz érkezett: „bár a kórházunk számára kedvező ítélet született első fokon, ám az egész jogügyletre vonatkozóan nem nyilatkozunk és nem kommentálunk mindaddig, amíg nem születik meg a végleges, jogerős ítélet”.

A Kenézynek nem kell újabb számilliókat kifizetnie
A Kenézynek nem kell újabb számilliókat kifizetnie
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.