Fóti választás: Mindent elölről kell kezdeni

A névjegyzék összeállításától kezdve a jelöltállításon át az ajánlószelvények gyűjtéséig és a szavazásig a teljes időközi választási eljárást meg kell ismételni Fóton a bíróság vasárnapi döntése értelmében – közölte a helyi választási iroda (hvi) képviselője hétfőn.

Annus Krisztina a helyi választási bizottság (hvb) délutáni ülése után azt mondta, a hvb a bírósági végzés tanulmányozása után arra a következtetésre jutott, hogy „mindent elölről kell kezdeni”. A testület kedd délután határoz a szavazás új időpontjáról.

Annus Krisztina közölte: miután a hvi több jogásszal is „átnézette” a Budapest Környéki Törvényszék vasárnap este hozott, az előzetes választási eredményeket megsemmisítő határozatát, „értelmezési problémák” miatt faxon kért és kapott pontosítást a bíróságtól a végzésről.

A válaszból vált egyértelművé, hogy nemcsak a szavazást, hanem az egész választási eljárást – a névjegyzék összeállításától kezdve a voksolásig – meg kell ismételni a kampánycsendsértések miatt. A 19 ezer lakosú Fóton a korábbi polgármester, aki az 1-es számú egyéni választókerület képviselői teendőit is ellátta, a fideszes Cselőtei Erzsébet szeptemberi lemondása miatt tartottak időközi polgármester- és képviselő-választást november 24-én.

A 29,1 százalékos részvétel mellett lezajlott voksoláson az öt polgármesterjelölt közül az ellenzéki összefogás színeiben induló Takács István kapta a legtöbb, 1116 szavazatot (25 százalék), így a nem hivatalos végeredmény szerint ő lett Fót új polgármestere. Az 1-es számú választókerületben tartott időközi képviselő-választás nem jogerős eredményeként a nyolc jelölt közül a független Varga József Csongor nyerte el a mandátumot.

A voksolás tisztaságát megkérdőjelezve több mint egy tucat panasz, kifogás érkezett a hvb-hez, ezek közül egy eset, a választók szervezett szállításának gyanúja miatt tett feljelentést a testület, valamint a Jobbik múlt hét hétfőn a járási ügyészségen.

Tudomásul veszi a bíróság döntését és a megismételt választáson is elindítja polgármesterjelöltjét Fóton az ellenzéki összefogás – közölte Tóbiás József. Az MSZP Pest megyei elnöke hangsúlyozta: a választás megismétlését elrendelő bíróság egy jelöltet vagy jelölőszervezetet sem marasztalt el. Azt is mondta, hogy a bíróság mostani érvelésével az elmúlt húsz évben számos választást meg lehetett volna ismételni, miután annak a szavazókörnek az eredménye, ahol kampánycsendsértés történt, érdemileg nem befolyásolta a végeredményt.

Takács István a kampányban - ő vezetheti a jövőben Fótot
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.