Teczár Szilárd: Lehet, hogy túl bonyolult volt az üzenet

A szórakozóhelyek az ingyenes belépővel azt üzenik a nőknek, hogy passzív nyeremények, akiket a cselekvő és fizetőképes férfiaknak meg kell szerezniük. Így érvelve kezdeményezett eljárást a Doboz nevű szórakozóhely gyakorlata ellen Teczár Szilárd 22 éves egyetemista az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál. Mit mond az országról, ahogy a fiatalember "győzelmére" reagál? INTERJÚ

− Számított rá, hogy a beadványának ekkora visszhangja lesz?

− Sejtettem, hogy a bulvármédia nem fog keblére ölelni, de miután a tavaszi ombudsmani beadványommal különösebben nem foglalkozott a sajtó, megleptek a mostani erős reakciók. A Fidelitas közleményének különösen érdekes az üzenete. A kormányzó párt ifjúsági szervezete – amely egyébként egyetlen percig sem igyekezett elhatárolódni az élettársát bántalmazó Balogh Józseftől – buzgómócsingságnak nevez egy törvényességi eljárást.

− Nem csak ők nem értik, mire volt jó, hogy véget vetett az „ingyenbulinak”.

− Lehet, hogy túl komplex az üzenet, és nem sikerült elég jól kommunikálnom. Az, hogy a lányokat ingyen engedik be a szórakozóhelyekre, erősíti azt a sztereotip gondolkodást, miszerint a férfiaknak kell aktív, kezdeményező szerepet betölteniük, a nő pedig akkor viselkedik megfelelően, ha passzív marad. Ez a gyakorlat szexuális tárgyként tünteti fel a nőket. Ezt az érvemet sokan félreértették: nem azt akartam mondani, hogy minden szórakozó lány prostituált, és minden szórakozó férfi agresszor. De a diszkriminatív belépődíjrendszer összességében ezt az üzenetet közvetíti. Az üzleti érdek nem teremthet jogalapot az egyenlő bánásmód megsértésére. Tíz éve van egy egyenlő bánásmódról szóló törvényünk.

− Nem lett volna más módja annak, hogy felhívja a figyelmet a nők hátrányos megkülönböztetésére?

− Írhattam volna publicisztikát is róla, de a kutya se foglalkozott volna vele. El szoktam menni a nők elleni erőszakot elutasító demonstrációkra is, de sajnos még azoknak sincs akkora visszhangja, mint ennek az ügynek. Sokan kérdezték, miért nem a nők alulfizetettségével kapcsolatban fogalmaztam meg beadványt. De én férfiként nem tudok emiatt az EBH-hoz fordulni, mert csak konkrét jogsérelem esetén lehet eljárást indítani. Ez a téma sok fiatalt érint, felborzolta a kedélyeket. A példa nyomán talán mások is az EBH-hoz fordulnak általuk fontosabbnak tartott ügyekkel.

− De így mintha nem arról folyna a diskurzus, ami valóban fontos volna. A fejekben az él, hogy a nőktől elvettek valamit.

− Egyes közszereplőknek nevezett emberek homofób módon nyilvánulnak meg a témában, ez is sok mindent elmond a társadalom állapotáról. De a személyeskedő megjegyzéseket leszámítva, a nők helyzetéről folyik a vita. Vannak, akik felháborítónak tartják a hagyományos női szerepek megkérdőjelezését, és a hagyományos udvariassági formulák, mint például a nők előreengedése mellett érvelnek. De egyre több pozitív visszajelzést kapok, a baráti köröm és a tanáraim egyetértenek velem, igaz, néhányuk szerint a magyar társadalom még nem érett egy ilyen vitára. Az emberek nemi szerepekről vallott felfogása egy ilyen beadvány kapcsán nem fog egyik napról a másikra megváltozni, de egy kis lépést tettünk az ügy érdekében. Az indulatok elcsitulása után remélhetőleg komolyabb beszélgetések is lezajlanak majd.

Teczár Szilárd
FOTÓ: KURUCZ ÁRPÁD
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.