A jobboldal nem adja Budapestet

A választási szabályok a politikai rendszer leginkább manipulálható elemét jelentik – idézte egy forrásunk Giovanni Sartori olasz politológust annak kapcsán, hogy a Fidesz fontolóra veszi: a budapesti főpolgármestert 2014 őszén már ne közvetlenül válasszák meg.

A szombati számunkban megjelent hír szerint a kormányoldalon felvetődött ugyanis, hogy módosítani kellene az önkormányzati választási törvényt. Ennek célja az lenne, hogy a városvezető személyéről, illetve a közgyűlés összetételéről a fővárosban ne közvetlenül a szavazók határozzanak, hanem a képviselő-testületbe a kerületi vezetők kerüljenek, és – a választók helyett – inkább ők döntsenek a főpolgármester személyéről is.

Forrásaink egyáltalán nem tartják elképzelhetetlennek ezt a törekvést, azt viszont egyik informátorunk leszögezte: ha a Fidesz úgy véli, hogy a demokratikus ellenzék Budapesten a 18-ból 14 egyéni országgyűlési körzetben nyerni fog, akkor aligha van olyan trükk, amelynek révén a kerületi polgármesteri posztok többségét ősszel a jelenlegi kormányoldal szerezze meg. Szélsőséges esetben azonban mégiscsak elképzelhető, hogy a Fidesz megfordítsa a számára kedvezőtlen eredményt.

Ehhez azonban arra van szükség, hogy teljesen átalakítsa a fővárosi önkormányzati rendszert, amire a szombati cikkünk is utal. Ha ugyanis a city koncepció érvényesülne, tehát a szűk Belváros állíthatna főpolgármester-jelöltet, ahol a jelenlegi kormányoldal vélhetőleg nyerni fog, elképzelhető, hogy a Fidesz embere lehet a városvezető. Ez a koncepció egyébként – Kövér László jelenlegi házelnök javaslatára – már 2011 őszén felmerült.

E szerint a city élén álló személy gyakorolná Budapest egészére vonatkozóan a városvezetői jogokat, miközben a külső kerületek – amelyek egy részét akár össze is vonhatnák – polgármestereinek hatásköreit a törvény erejénél fogva korlátoznák. Névtelenséget kérő választási szakértőnk úgy látja, a jelenlegi erőviszonyok szerint a főváros a 2014-es parlamenti választáson valóban az ellenzéké lehet, de egyelőre túlzás lenne azt állítani, hogy a 18-ból 14 egyéni körzetet a balliberális oldal nyerne meg.

Ám ha ez valóban így lenne – és tény, hogy a Fideszben ezzel jelenleg így kalkulálnak –, akkor a mai kerületi felosztás mellett elképzelhetetlen, hogy olyan konstrukciót találjanak, amely a Fővárosi Közgyűlésben a Fidesznek biztosítaná a többségét. Ehhez szerinte is jelentősen csökkenteni kellene a kerületek számát, de önmagában vélhetőleg ez sem lenne elég, így ténylegesen csak a city koncepció lehetne a megoldás. Ugyancsak egy a neve elhallgatását kérő, a liberális oldalhoz köthető politikai elemző úgy véli, két dologról lehet szó: a Fidesz egyfelől rendet akar tenni a fővárosban, másrészt igyekszik megosztani az ellenzéket.

Ami az első kérdést illeti, szeretnék elejét venni annak, hogy még egyszer Tarlós Istvánhoz hasonló, a kormányfővel – és a kerületi városvezetőkkel – ütközni kész főpolgármester kerüljön erre a posztra, akinek a tevékenységével a kormányoldalon is sokan elégedetlenek. Ha Budapest első emberét nem közvetlenül választják, hanem a kerületek helyezhetik ebbe a pozícióba, a jelenlegi konfliktusok jó része vélhetőleg megelőzhető lenne. A Fidesztől kiszivárgott információk forrásaink szerint arra is alkalmasak, hogy az ellenzéki pártok között ellentétet szítsanak.

Szombati cikkünk alapján a Fideszben azt valószínűsítik ugyanis, hogy Bajnai Gordon lehet a baloldal főpolgármester-jelöltje, miközben erre a posztra egyelőre csak egyetlen jelölés érkezett, méghozzá a szocialisták oldaláról: az MSZP Horváth Csabát jelöli. Bajnai e tisztség kapcsán eddig szóba sem került, de a nevének bedobása alkalmas lehet arra, hogy az MSZP-s politikust „amortizálják”, esélyeit csökkentsék, s a baloldalt megosszák. Az önkormányzati választás a fővárosban egyébként többről szól, mint hogy ki lesz a főpolgármester – állítják egyöntetűen az általunk megkérdezett szakértők. Budapest első embere ugyanis nem egy településvezető a sok közül, hanem az országos politika meghatározó figurája.

Ha a tavaszi parlamenti választáson nyer a Fidesz, de ősszel a fővárost elbukja, az olyan súlyos kudarc, amit a párt nem engedhet meg magának. Ezért az elemzők egybehangzóan állítják, hogy a jobboldal mindent bevet a főpolgármesteri pozíció megtartása érdekében. Akár még arra is vállalkoznak – vélik forrásaink –, hogy az utolsó pillanatban átrajzolják a főváros közigazgatási határait, illetve módosítják a választási szabályokat. Ami az előbbit illeti, hosszú ideje vita folyik a főpolgármester és a kerületi vezetők hatáskörei kapcsán, amit most a közelgő önkormányzati választás okán le lehetne zárni, tisztázva, hogy ki az úr a háznál.

A Fidesz ugyanakkor egyes vélemények szerint kész lehet arra is, hogy átírja az önkormányzati, illetve a helyhatósági választásokról szóló törvényt, ha a jobboldal számára Budapesten kedvezőbbnek tűnő megoldást találna. A legfontosabb cél persze az, hogy megőrizzék a főpolgármesteri posztot, és azt olyan ember foglalja el, aki Orbán Viktor – és a jobboldal reményei szerint zömében fideszes kerületi polgármesterek – lojális partnere. Tarlós István az ATV Szabad szemmel című műsorában kimondatlanul is egyérteművé tette: nem szívesen vállalná úgy a főpolgármester-jelöltséget, ha nem közvetlenül választanák meg. A főpolgármester ugyan nem hallott a közigazgatási rendszer átalakításának tervéről, de szerinte lehetnek sértett fideszesek, akiknek ez a vágyálmuk.

A közigazgatási határokat is átrajzolnák, hogy elkerüljék a vereséget
A közigazgatási határokat is átrajzolnák, hogy elkerüljék a vereséget
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.