Kék és piros az ellenzék színe

„A buli színe a piros” – évekkel ezelőtt még ezzel kampányolt az MSZP,most a szocialisták és az Együtt–PM közös egyéni kampányában a piros mellett a kék is markáns szerephez jut.

A két szervezet közös kampányáról és annak arculatáról az MSZP legutóbbi választmányi ülésén tartottak prezentációt a kampányért felelős politikusok: Szigetvári Viktor és Karácsony Gergely az Együtt–PM, illetve Molnár Zsolt és Tóbiás József az MSZP részéről. A két szervezet közös kampánya a nyáron, a megegyezés első lépéseként aláírt közpolitikai alapelvekről szóló megállapodásra épül. Ebben a 25 pontos dokumentumban deklarálta Mesterházy Attila és Bajnai Gordon a választási szövetség meghatározó céljait.

Bod Tamás, a közös jelölt
Bod Tamás, a közös jelölt

„Ez a 25 pont világosan bemutatja, mit várhat a szövetség választási sikerétől Magyarország. Messze túlmutat a puszta kármentésen. Kijelöli egy fenntarthatóan bővülő, nyugodt, békés ország kereteit, ahol a kormányzás alapelve a kiszámíthatóság, az őszinteség, a tények tisztelete. Ezen kereteken belül a szövetség tagjai egyeztetett formában mutatják be karakteres vállalásaikat, amelyeket behoznak a kormányzásba” – nyilatkozta a közös kampányról Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke és kampányfelelőse. A politikus kérdésünkre kiemelte: a szocialisták a szolidaritás és esélyteremtés politikájára koncentrálnak a kampányban.

„Újra a talpára fogjuk állítani a Fidesz perverz újraelosztási rendszerét: a szegények keresetéből a jómódúakat támogató politika helyett az átlag alatti jövedelemmel és esélyekkel küzdőkre fogunk koncentrálni. Az ehhez szükséges forrásokat a kiszámítható gazdaságpolitika, a nyugodt, bővülésre alkalmas környezet és részben a magas jövedelműek nagyobb felelősségvállalása adja majd. Erről szól az igazságos többkulcsos adó helyreállítása” – fogalmazott a politikus. A közös kampány megtervezése mellett kiemelten figyelnek a választókerületi szintű munka támogatására is. Forrásaink szerint az MSZP minden választókerületben aktívan segíti a munkát, függetlenül attól, hogy a jelölt melyik pártból érkezett. Abban mindkét fél egyetért, hogy a szövetségi kampány alapja a helyi együttműködés.

„Mi győzni akarunk és fogunk, nem arra koncentrálunk, hogy a demokratikus oldalon kinek mi lenne jobb így vagy úgy, hanem arra, hogy eljussunk ahhoz a közel egymillió változást akaró, de a szavazásáról még nem döntött polgártársunkhoz, aki ma nem érzi jól magát a saját hazájában és a bőrében. Azt akarjuk, hogy éljenek a választásuk szabadságával, hogy 2014-ben jöjjenek velünk, és állítsuk együtt új pályára Magyarországot. Hogy mi ez a pálya, az ma már világos, a következő hónapokban pedig közösen be fogjuk mutatni, hogyan léphet rá a többség” – nyilatkozta Molnár Zsolt. Az MSZP és az Együtt–PM egyéni jelöltjeinek közös arculata és kampányplakátjai egyedül színösszeállításukban, illetve színdominanciájukban fog eltérni egymástól; forrásaink szerint az Együtt-párti jelölt kék, a szocialista pedig piros alapú lesz.

A „kormányváltó szövetség” néven hirdetett együttműködés plakátjain az összefogásban részt vevő pártok logói – függetlenül a körzetek számától és a támogatottság mértékétől – azonos méretben jelennek meg a reklámfelületeken. Úgy tudjuk, minden egyéni jelölttel készül közös fotó is: az Együtt–PM jelöltjei értelemszerűen Bajnai Gordonnal, a szocialisták pedig Mesterházy Attilával pózolnak majd a szóróanyagokon. Szigetvári Viktor, az Együtt–PM egyik vezetője a Népszabadságnak nyilatkozva az együttműködésről és a kampányfelkészülésről azt mondta: kulcsfontosságú, hogy a kormányváltó szövetség pártjai egyeztessék kampánynaptáraikat, egymásra ne szervezzenek rendezvényt, és – ahogyan az az elmúlt hetekben is történt – a két listavezető, Mesterházy Attila és Bajnai Gordon rendszeresen „fusson is össze” a kulcsfontosságú választókerületek nyilvános rendezvényein.

„Az Együtt–PM szövetség mint centrista új erő és parlamenti választáson először induló párt a kampány során országos jelenléttel, minden megyében, minden választókerületben aktív kampányt folytat mindazon szavazók megnyerése érdekében, akik kétszer csalódtak, 2006 és 2010 után egyaránt, és nem szavaznának a baloldal pártjaira” – tette hozzá Szigetvári.

A fiatalokat kérdezik

Interaktív kampányt indított, emellett személyesen is szeretné megtudni a fiatalok véleményét az Együtt–PM szövetség arról, milyen lenne az a Magyarország, ahol szívesen élnének, ahova szívesen visszajönnének. Ezt Karácsony Gergely, a szövetség szakpolitikusa jelentette be a napokban Budapesten. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.