Budapest: Felkészülnek Bajnaira is

Fővárosi fideszesek körében olyan koncepciókról hallani, amelyek Budapest közigazgatásának lehetséges átalakításáról szólnak. Munkatársunk a héten nem hivatalos tervekről, elképzelésekről értesült.

Ezek az egyelőre „személyes forgatókönyvek” arra az esetre szólnak, amelynek bekövetkeztét egyáltalán nem tartják kizártnak, hiszen egyes közvélemény-kutatások már legalább egy éve azt jelzik, hogy Budapesten a demokratikus ellenzéki erők népszerűbbek a Fidesz–KDNP szövetségnél. Bizonyos kalkulációk szerint a 18 fővárosi választókerület közül 14-ben az MSZP, illetve a balliberális pártok nyernének, ami nem zárná ki persze Orbán Viktorék országos győzelmét, vagyis a további Fidesz–KDNP-kormányzást.

Tarlós István büszke a legitimációjára, az új elképzelés őt is nehéz helyzetbe hozná
Tarlós István büszke a legitimációjára, az új elképzelés őt is nehéz helyzetbe hozná FOTÓ: MÓRICZ SIMON

Az egyelőre nem hivatalos koncepciók azzal kalkulálnak, hogy egy ilyen választási eredmény esetén nem zárható ki, hogy az MSZP és az Együtt–PM közös főpolgármester-jelöltet indít, aki a kormánypártok véleménye szerint nem a szocialista Horváth Csaba lenne. A kormánypártokra oly jellemző „célszerűségi logika” számukra azt diktálja, hogy mivel Tarlós István népszerűségi indexe magasabb a fővárosban, mint a Fideszé, ráadásul 2010-ben legyőzte Horváth Csabát, ezért inkább „olyan súlyú személyiség” szállhatna vele szembe a másik oldalról, mint Bajnai Gordon.

Fideszes forrásainknak arról nincs konkrét információjuk, hogy az MSZP és az Együtt–PM egyáltalán gondolkodik-e ilyesmiről – lapunk úgy tudja, hogy nem –, viszont úgy vélik, „ez nagyon is logikus lépés lenne a másik fél részéről. És nekünk fel kell készülni erre is” – tette hozzá egyik magas rangú forrásunk. Ezért esik egyre több szó „egyelőre még csak informálisan, de határozottan” arról, hogy 2014 őszére ideális lenne úgy módosítani a budapesti közigazgatási rendszert, hogy a Fővárosi Közgyűlést ne képviselők alkossák, mint most, hanem a kerületi polgármesterek. A főpolgármestert pedig e „képviselő-testület” választaná.

Ez a koncepció nem ismeretlen, hiszen a 2011-es, Hajdúszoboszlón tartott kihelyezett Fidesz-frakcióülésen „majdnem” szavaztak is róla. Akkor a budapesti kerületi polgármesterek által alapított Budapesti Önkormányzati Szövetség (BÖSZ) vetette fel ezt. Információink szerint később Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere, a Fidesz alelnöke a párt elnökségi ülésén is e koncepció mellett szállt síkra. Ez asszó volt közte és Tarlós István között, hiszen a főpolgármester a fővárosi önkormányzati jogosítványok megerősítéséről gondolkodott, nyilván a kerületek rovására, a BÖSZ-t pedig nemes egyszerűséggel „gittegyletnek” titulálta.

Orbán Viktor miniszterelnök akkor nem állt e radikális reformterv mellé, és – mint megtudtuk – azóta sem vetette fel a „hosszú és szívélyes” megbeszéléseiken Tarlós Istvánnak, hogy lenne ilyen Fidesz-terv. A főpolgármester ilyen kontroll mellett minden valószínűség szerint vissza is utasítaná a felkérést, hiszen büszkén hivatkozik a legitimációjára, a fővárosi választók rá közvetlenül adott voksára.

Forrásaink nem zárták ki azt sem, hogy végül egy harmadik, Kövér László nevével fémjelzett közigazgatási koncepció valósulhat meg. E szerint a belső kerületeket összevonnák, és a külső kerületeket öt-hat kerületté alakítanák. Ez azt jelentené, hogy az egykori SZDSZ-es citykoncepció valósulna meg: a főpolgármester e city vezetője lenne.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.