Kósa és a „felfújt lufi”

–Az országos visszhangot keltett debreceni botrány révén a „panamázás” és a „tocsikozás” után a magyar nyelv új szóval bővült: a „floridázással”. Arra kérem a képviselőtársaimat, ne hagyjuk, hogy ez a bélyeg rajtunk ragadjon.

Alakítsunk meg egy vizsgálóbizottságot, amely tisztázza a gyanús kérdéseket fölvető amerikai utazás részleteit – javasolta a debreceni közgyűlés csütörtöki ülésén Varga Zoltán, a baloldali kötődésű DISZ önkormányzati képviselője, a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselőjelöltje. De nem okozott meglepetést, hogy a Fidesz–KDNP leszavazta a politikus határozati javaslatát, azaz a fideszes többségű debreceni közgyűlés úgy döntött: nem állít föl eseti bizottságot annak kiderítésére, hogy „egy hivatalosnak indult” amerikai konferenciar észvétel miképpen alakult át „magánúttá” nem sokkal a botrány kirobbanása után.

Az ügy nem amiatt érdekes, mert Nyiri László, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. egykori vezetője az utazás során olyan képeket rakott ki az internetre, amelyeken aligátorral és koktélokkal pózol a tengerparton. Hanem amiatt, mert az utazáson részt vett Pajna Zoltán debreceni alpolgármester és Szekeres Antal debreceni jegyző. Ők utólag azt nyilatkozták: a saját pénzükön utaztak, a saját szabadságuk terhére, igaz, a város érdekében még így is elmentek arra az orlandói energetikai konferenciára, ahová eredetileg „hivatalosan” mentek volna. Kérdés azonban, hogy egy polgármesteri hivatal közigazgatási vezetője miért megy a saját pénzén energetikai konferenciára, s hogy az említett alpolgármester a magánidejében miért megy Amerikába debreceni önkormányzati vállalkozásokban érdekelt cégvezetőkkel, elvégre egy ilyen magánút Nyugat-Európában egy politikusi karrier végét jelentené. Európai etikai normák szerint egy városvezető nem megy magánútra olyan üzletemberekkel, akik az adott politikus által képviselt várossal üzletelnek, ez ugyanis a korrupció melegágya lehet.

A testületi ülésen (amelynek kezdetén az Együtt–PM négy aktivistája egy felfújható gumialigátort mutatott föl a képviselőknek) a debreceni ellenzék azt akarta megtudni: mit jelent Kósa Lajos polgármester azon kijelentése, hogy Pajna Zoltán és Szekeres Antal „utólag visszafizették” az út költségeit. A szocialista Szathmári Károly azt mondta: ha „visszafizettek” valamit, azt azt jelenti, hogy a pénzt eredetileg valaki már kifizette helyettük, vagyis ebben az esetben vagy a debreceni önkormányzat, vagy pedig a vagyonkezelő holding. Ha pedig ez így történt, akkor az utazást eredetileg közpénzből kívánták finanszírozni. Erre Kósa Lajos polgármester ellentámadásba ment át, s mondandójának lényege az volt: az ellenzék rút módon politikai ügyet akar kreálni egy semmiségből, szerinte ugyanis „csak egy felfújt lufiról” van szó (nyilván kipukkadtra gondolt – a szerk.) Kósa azt mondta Varga Zoltánnak, hogy csak a botránykeltés az érdeke, egy jelentéktelen párt képviselőjeként így akarja fölhívni magára a figyelmet. Majd kioktatta az ellenzéket, mondván: egy demokratikus országban senkinek nincs joga azt tudakolni, hogy az ember hová megy a saját szabadsága terhére, és kivel.

– Most, még a jövő évi kampány előtt megálljt kell parancsolni annak, hogy a politika azután érdeklődjön, hogy ki hová megy a szabadidejében pihenni! – mennydörögte Kósa Lajos a pulpitusról. – A demokrácia alapértékeinek védelmében fölhívom a figyelmüket, hogy a politika a magánélet szentsége miatt egy bizonyos határt nem léphet át!

Erre fölállt Varga Zoltán, s azt kérdezte Kósa Lajostól: – Hol volt ön, polgármester úr, 2003-ban, amikor a Fidesz egy hónapig amiatt őrjöngött, mert Medgyessy Péter miniszterelnök a saját szabadsága és a saját zsebe terhére Kubában pihent? Akkor ön miért nem védte meg Medgyessy Pétert a magánélet szentsége alapján?

Kósa erre nem reagált. Az azonban az ülésen kiderült: Pajna Zoltán alpolgármester és Szekeres Antal jegyző az eredeti terv szerint „kiküldetési rendelvény” alapján, azaz valóban hivatalosan utazott volna Floridába. Pajna kiküldetési rendelvényét Somogyi Béla alpolgármester írta alá, míg a jegyző kiküldetését Pajna Zoltán. Majd a jegyző azt magyarázta: amikor kiderült, hogy az utazás időtartama alatt két és fél napra nincsen szakmai program, ők arra akarták rábírni az utazásszervező céget, hogy arra a két és fél napra is legyen szakmai program. De – mint fogalmazott – „nem tudtunk zöld ágra vergődni”. Ezért Kósa Lajos úgy döntött: az alpolgármester és a jegyző elmehet Amerikába, de csak saját költségre. A jelek szerint tehát a debreceni jegyzőt annyira érdekli az energetika témája (különös tekintettel a megújuló energiaforrások felhasználásának lehetőségére), hogy pár napra képes volt több mint 700 ezer forintot kifizetni egy orlandói szakkiállítás kedvéért. A Fidesz–KDNP leszavazta hát a vizsgálóbizottság megalakítását, az ellenzék azonban közölte: nem hagyják annyiban. A második világháborús levente-egyenruhában megjelent Ágoston Tibor képviselő így összegezte a vita eredményét:

– Itt hazudozás folyik. Ennek feljelentés lesz a vége.

Szekeres Antal a pulpitus mögött, a háttérben a tiltakozók
Szekeres Antal a pulpitus mögött, a háttérben a tiltakozók
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.