Az Összefogás győzött Fóton

„Jó jelöltet találtunk, a kampányunk pedig a békére és együttműködésre épült. Ez is része volt a sikernek” – értékelte a fóti időközi polgármester-választás eredményét Tóbiás József, az MSZP Pest megyei elnöke. Szerinte voksaikkal a fótiak egyértelmű üzenetet küldtek a Fidesznek és Orbán Viktornak arról, hogy elegük volt abból, amit az elmúlt évtizedben a városban tettek, illetve nem tettek.

Vasárnap Fót fideszes polgármesterének lemondása miatt időközi választást tartottak a húszezer lakosú településen. A mérsékelt részvétel mellett megtartott voksoláson a baloldali pártok közös jelöltje, az MSZP-s Takács István kapta a legtöbb támogatást. A polgármesteri székért zajló versenyben a Fidesz által nyíltan támogatott, de a Civil Összefogás a Fótiakért Egyesület (CÖF) színeiben politizáló Földi Pál csak a negyedik lett. A Fidesz hasonlóképp alulteljesített az egyik megüresedett képviselői helyért folytatott versenyben: a külterületi körzetben a független Varga József Csongor nyert, a Fidesz–KDNP által támogatott független jelölt csak a harmadik lett.

A Népszabadság forrásai szerint a Fidesz regionális – és vélhetően felső –vezetésében is érdemi változtatásokon gondolkodnak a fóti pártszervezet átalakítása kapcsán, ahogyan tették azt korábban egy szintén fideszes támogatottságú polgármester bukása, illetve megbuktatása után a városi Fidesz teljes újjászervezésével. Arról már korábban beszámoltunk, hogy a nagyobbik kormánypárt állítólag elsősorban azért nem indította el saját polgármester-jelöltjeként a város alpolgármesterét, a helyi pártelnök Pozderka Gábort, mert több, személyéhez köthető ügy –például földügyletek, illetve fia nyertes trafikpályázatai – számos támadási felületet adnak a helyi ellenzéknek. Kormánypárti forrásaink azt valószínűsítik, e választási eredmény után Pozderka várhatóan nem marad a pártelnöki székben, sőt ennél „mélyebb átalakításokra” is sor kerülhet.

Takács István, Fót új polgármestere lapunknak azt mondta: az eredmény jogerőre emelkedése után a képviselő-testület minden tagjával személyesen egyeztet, a város és lakóinak érdekében ugyanis kész mindegyikükkel együttműködni. Takács a fideszes polgármesternő lemondása óta hozott döntéseket meg kívánja majd vizsgálni. Nem kizárt, hogy Takács a Fidesz által támogatott ellenfelében, Földi Pálban is partnerre találhat. A CÖF elnöke ugyanis az eredmények kihirdetése után azt mondta: tiszteletben tartja, elfogadja és „megértette” a fótiak döntését. „Nehéz időszak előtt állunk, s mindenkire szükség van az előrelépéshez. Nincs idő politikai sérelmeket dédelgetni, személyes ellenszenveket leküzdeni, cselekedni kell, hogy Fót a fejlődés útjára lépjen. Mindenki számít és mindenkire számítok és minden alkotó gondolat számíthat rám is!” – jelentette ki Földi Pál. Az bizonyos: a jelenlegi összetételű képviselő-testületben a megválasztott polgármester – a Fidesz ellenállása esetén – csak a függetlenek, a szintén újonnan megválasztott Varga Csongor József és a jobbikos képviselő támogatásával tud magának döntéshozó többséget biztosítani.

A vasárnapi választás eseményeihez tartozik, hogy a helyi választási bizottság a „választás rendje elleni bűncselekmény” miatt feljelentést tett, miután a fóti Jobbik bejelentése nyomán felmerült a gyanú, hogy ismeretlenek szervezetten szállítottak szavazókat. Egy a radikálisok által készített videofelvételen állítólag az látszik, ahogyan egy fehér kisbuszból néhányan kiszállnak egy fótligeti buszmegállóban, amely közel van az egyik szavazókörhöz. A választás lebonyolításához tartozik, hogy a hivatkozott körzetben a voksolás előtt áthelyezték a korábban bevált szavazóköröket, így számos lakónak hosszú kilométereket kellett gyalogolnia ahhoz, hogy leadja voksát. Néhány érintett kezdeményezte is az önkormányzatnál, hogy a helyi buszjárat aznapi bővítésével tegyék lehetővé a szavazók mozgását. Ezt a fideszes vezetésű Fót előbb engedélyezte, majd visszavonta, később a képviselő-testület kormánypárti többsége le is szavazta. Úgy tudjuk, a hivatkozott kisbuszos esetben az érintettek elmondása szerint „stoppolásról” volt szó: az illető (az esős napon) szívességből vitte el a videón látható személyeket a buszmegállóig, nem pedig oda és vissza szállította őket. Idetartozik, hogy volt más gyanús eset is. A jegyzőkönyvek szerint egy esetben DK-s aktivistákat tartóztattak fel, és találtak náluk névsort a helyi baloldali választókról (idővel kiderült, hogy a lista legális, a kampány során önként megadott adatokat és kapcsolati információkat tartalmazta – a szerk.), egy mozgóurnás szavazás során pedig a kiszálló bizottság már előre bekészített, lepecsételt és – a fideszes, illetve jobbikos jelöltre –kitöltött szavazólapot talált az érintettek asztalán. Arra, hogy miként került hozzájuk a hivatalos szavazólap (amelyet a bizottságtól kellett volna megkapniuk), állítólag nem adtak érdemi választ. A kisbuszos feljelentést a Dunakeszi Járási Ügyészség vizsgálja.

Újabb video

Megkérdőjelezik annak a videofelvételnek a hitelességét, amelyet az Együtt–PM készített és hozott nyilvánosságra. Ezen kislétai közmunkások beszélnek arról: pénzért tüntettek Bajnai Gordon ellen a volt kormányfő nyírbátori fórumán.

Kisléta fideszes polgármestere, Madácsi Imre a köztévének azt állította: nem történt ilyen, a videón szereplők pedig pénzt kaphattak azért, hogy ezt állítsák. A köztelevízió egy igazságügyi hangszakértőt is megkérdezett, aki azt állította: szerinte nem spontán beszélgetés zajlik a felvételen, inkább megrendezett jelenet. Szigetvári Viktor, az Együtt–PM politikusa lapunknak azt mondta: a videó Bajnai aznapi megyei látogatása során készült, a felvételt az a stáb készítette, amelyik máskor is dokumentálja a volt kormányfő vidéki útjait. „Ugyanők készítették például annak idején azt a szigetvári felvételt, amelyen szintén közmunkások jelezték, hogy kivezényelték őket az Együtt – A Korszakváltók Pártja helyi rendezvényére. Rágalom minden olyan állítás, hogy fizettünk volna a videóért, és állunk minden vizsgálat elébe, mert felháborít bennünket, hogy kiszolgáltatott emberek életével így élnek vissza helyi hatalmasságok” – mondta Szigetvári. (Sz. T. L.)

Takács István, a szocialisták „jó jelöltje”
Takács István, a szocialisták „jó jelöltje”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.