Sztrájkot fontolgatnak a pedagógusok

Sztrájkot szervezhet jövőre a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) megfelelő támogatottság esetén – jelentette be a szakszervezet hét végi kongresszusát követően Mendrey László, az érdekvédelmi tömörülés elnöke.

Mint mondta, úgy döntöttek, hogy január végéig készüljön reprezentatív felmérés tagságuk körében egy esetleges sztrájkban való részvételi hajlandóságról. Mendrey hangsúlyozta: követeléseik közé tartozik, hogy a törvénynek megfelelően hajtsák végre a béremelést, és a kormányzat készítsen reprezentatív felmérést a pedagógusok munkaterheléséről. Követelik ezenkívül az úgynevezett „új típusú munkaidő-számítás álszent és hamis gyakorlatának felszámolását, a pedagógusok munkaterheinek csökkentését, valamint az elrendelt és teljesített többletfeladatok jogszabály szerinti díjazását” – tette hozzá.

A kongresszus megszavazta azt is, hogy a PDSZ követelje a tankötelezettség korhatárának 18 évre való visszaállítását. Egyúttal károsnak ítélik, hogy a szakképzésbe beleszól a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint nem jó az sem, hogy „egyirányú, zsákutcás képzést kapnak” a diákok, mert így később nem tudnak átváltani új szakmára. Mendrey László kiemelte: az ágazatban dolgozó szakszervezetekkel össze kell fogni, mert „nincs értelme az áltárgyalásoknak” a hatalommal, ezek csak arra valók, hogy „a kormányzati törekvéseket legitimálják”. Ezért az esetleges sztrájk lebonyolítását a 28 érdekvédelmi szervezetet magában foglaló Közszolgálati Szakszervezetek Demonstrációs és Sztrájkbizottságára kellene bízni –vélekedett. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.