Bajnaiék a Jókai utcában: Közös tréning a választásra

Bajnai Gordon volt kormányfő, az Együtt–PM szövetség vezetője is felszólal az MSZP szombati választmányi ülésén. Az exminiszterelnök nem először vesz részt a szocialista pártparlament ülésén, legutóbbi látogatása során állapodtak meg Mesterházy Attila pártelnökkel a közös egyéni jelöltekről és a közös kampányolásról.

Bajnai most az elmúlt időszak politikai eseményeiről ad tájékoztatást a választmányi delegáltaknak. Információink szerint az Együtt vezetője a „szövetséget megy erősíteni” a szocialistákhoz, és nem várható, hogy a megkötött együttműködés újranyitására tegyen bármilyen javaslatot. Ugyanakkor, tették hozzá bennfentes forrásaink, Bajnai az október 23-i események után az ellenzéki oldalon megroppant bizalom visszaállításának szükségességéről is szót fog ejteni beszédében.

A testület ülésén felszólal Mesterházy Attila és Botka László választmányi elnök is. Megválasztják az Országos Választási Bizottság (OVB) tagjait. Az OVB a választási időszak kezdetekor veszi át hagyományosan a párt operatív irányítását. A párt alapszabálya szerint hét állandó tagja van (a pártelnök – ha az más személy, akkor a párt miniszterelnök-jelöltje is –, az elnökhelyettes, a két alelnök, a választmányi elnök, a frakcióvezető, a pártigazgató és a kampányfőnök), ezt a névsort lehet az ülésen még további felkért tagokkal kiegészíteni, amire várhatóan sor is kerül.

Szintén a választmányi ülésen döntenek majd az országos lista módosításáról is, miután Mandur László országgyűlési képviselő a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának tagja lett, így lemondott mandátumáról és leiratkozik a választási listáról is. Helyét feltehetően a parlamenti mandátumot is átvevő Kránitz László kapja.

A választmányi ülésen előadást tart majd az Együtt–PM két kampányirányítója, Karácsony Gergely és Szigetvári Viktor is. Mindketten régóta aktívan egyeztetnek az MSZP kijelölt felelőseivel (Molnár Zsolt budapesti pártelnökkel és kampányfőnökkel, illetve Tóbiás József frakcióvezető-helyettessel) az egyéni körzetek közös kampányfelkészüléséről.

Arról Mesterházy Attila és Bajnai Gordon nemrég a szabolcsi jelöltbemutatás során tett említést, hogy felgyorsítják a jövő évi választásokra történő felkészülést. Ennek oka, hogy az országgyűlési választások időpontját hivatalosan egyelőre nem lehet tudni, de a fideszes „elszólásokból” szinte bizonyosan április hatodikát fogja megjelölni az államfő. Addig is a két szervezet a kampányra való felkészülés jegyében nagyrészt közösen járja az országot és mutatja be képviselőjelöltjeit. Mesterházy Attila korábban világossá tette, hogy a szövetség az indulókra közös jelöltekként tekint, függetlenül attól, hogy melyik a jelölőszervezet.

Úgy tudjuk, hogy Karácsony Gergely és Szigetvári Viktor a mostani választmányi ülésen a közös egyéni jelöltek kampányának arculatáról és technikáiról tartanak előadást a küldöttek számára. Csak mindezek után kerül majd sor a „belső interpellációk és aktuális kérdések” órájára, amelynek részeként nyilván felmerül majd a Demokratikus Koalícióhoz való viszonyulás.

Igaz, ezzel kapcsolatban Mesterházy legutóbb épp a Népszabadságnak adott interjújában tette egyértelművé: utópia a teljes ellenzéki összefogás, jelenleg pedig nincs olyan földindulásszerű változás a politikai térképen, amely azt bizonyítaná, hogy az Együtt–PM-mel kötött szövetség ne lenne kellően erős a kormányváltáshoz. „Ha nincsenek éles kanyarok, a sofőrnek sem kell állandóan rángatnia a kormányt” – fogalmazott lapunknak az MSZP elnöke.

-
FOTÓ: MÓRICZ SIMON
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.