Kötelező lesz a szűrőszoftver

Világszerte évente több mint tízmillió gyermek válik gyermekprostitúció és pedofília áldozatává; Európában minden ötödik, Magyarországon minden tizedik gyermeket érint a szexuális zaklatás valamilyen formája.

Jórészt ezekre a veszélyekre hívja fel a figyelmet az a három rövidfilm, amelyet az UNICEF és a Telenor a gyermekjogok világnapja alkalmából tartott közös sajtótájékoztatóján mutattak be. A két szervezet közösen kíván fellépni a gyermekjogok ismeretének terjesztése, illetve a digitális zaklatás ellen. A nemzetközi kutatások szerint minden második gyereknek gondot okoz, ha akár egy napig is elzárják a mobiltelefonjától.

Az okostelefonokon keresztül azonban a cyberbűnözés is elérheti a gyermekeket, ezért az UNICEF kifejlesztett egy HelpAPP nevű alkalmazást: ezen keresztül a gyerekek segítséget kérhetnek bántalmazás vagy zaklatás esetén. Az internetszolgáltatók 2014 júliusától az igazságügyi tárca tervei szerint kötelesek is lesznek a gyerekek védelmében megfelelő ingyenes szűrőszoftvereket a felhasználók rendelkezésére bocsátani. Jövőre pedig az iskolákban és a könyvtárakban is kötelező lesz olyan szűrőszoftvereket használni, amelyek biztosítják, hogy a gyermekek ne férhessenek hozzá a káros tartalmakhoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.