Ki fog rendet tenni Fóton?

Időközi polgármester-választást tartanak vasárnap Fóton, miután a Pest megyei település fideszes vezetője nemrég lemondott polgármesteri és képviselői mandátumáról is.

Cselőtei Erzsébet állítólag a helyi Fideszen belüli harcok miatt dobta be a törülközőt; számos ügyben konfrontálódott a sajátjaival. Korábban ő volt a Fidesz városi elnöke is, egy ideje azonban a kormánypárt fóti szervezetét már az alpolgármester Pozderka Gábor irányítja.

A Fidesznek az elmúlt években nem volt túl nagy szerencséje a polgármestereivel: az egyik fideszes támogatottságú városvezetőt, Szent-Iványi Gézát például korábban társtettesként elkövetett csalás bűntette miatt jogerősen elítélték, pénzbüntetést kapott. Az exvárosvezetőt néhány évvel ezelőtt hetvenkét rendbeli törvénysértés (eljárásjogi ügyek) miatt mentették fel a posztjáról jogerősen, az ítéletet azonban a Legfelsőbb Bíróság utólag megalapozatlannak mondta ki. Szent-Iványi jelenleg a város településszolgáltató nonprofit cégének ügyvezetője. Őt a polgármesteri székben – a helyi legendák szerint a fóti plébános „kijelölésére” – a kereszténydemokrata Mádly Zsolt követte. A szintén fideszes támogatottságú politikus könnyedén nyerte meg a választást, későbbi sorozatos botrányai miatt azonban hamar kellemetlenné vált a kormánypártok számára is.

Emlékezetes: Mádly egy alkalommal amiatt vált médiaszereplővé, hogy egy testületi ülésen orrba vágta egy mikrofonnal a település szocialista alpolgármesterét, majd a politikai háborúskodás egyik felvonásaként evőeszközökkel feszítette fel a hivatal villanyszekrényét, hogy elsötétítse az üléstermet, ahol ellenfelei tanácskoztak. Szent-Iványi és Mádly után következett tehát Cselőtei, aki most szintén távozott a polgármesteri székből.

Érdekesség, hogy a Fidesz ezúttal nem állít saját jelöltet. A Fidesz formálisan a Civil Összefogás a Fótiakért Egyesület (CÖF) színeiben régóta politizáló Földi Pál polgármesterjelölt mögött sorakozott fel, a képviselői körzetben pedig Madaras Ádámot támogatja a két kormányzó párt. Utóbbi esetében megütközést keltett a településen, hogy Madaras választási plakátját a fóti templom előterében, a zárt hirdetővitrinben állították ki. Tény, hogy a volt öttusázó mellett a plébános vállaltan és aktívan kampányol.

A polgármesteri címért Földi mellett a független (és állítólag a helyi reformátusok hathatós támogatását élvező) Bartos Sándor, valamint a szintén független Németh József is versenybe száll. Az MSZP a korábbi polgármesterjelöltjét, Fábry Bélát ezúttal „csak” a képviselői körzetben indítja, a városvezetői posztért a mérnök végzettségű egykori újságírót, Takács Istvánt jelölte. Utóbbi mögött felsorakozott a teljes demokratikus ellenzék, így az Együtt–PM és a Demokratikus Koalíció is.

A szocialisták azzal számolnak, hogy a fóti jobboldal régóta tartó „többségét” – az elmúlt időszak botrányainak is köszönhetően – ezúttal sikerül megtörni és baloldali polgármestert választani a város élére. Ha a szövetségeseknek sikerül a képviselői és a városvezetői helyet is elhozni, úgy az erőviszonyok is változhatnak: a jobbikos, illetve független képviselők támogatásával a képviselő-testület többsége is adott esetben átbillenhet. „Végre rendet lehet tenni Fóton, ez a mostani választás tétje!” – fogalmazott lapunknak Takács István.

Szintén a fóti választás érdekessége, hogy a polgármesterjelöltek között ezúttal – most először – a Magyar Liberális Párt is megmutatja magát; igaz, szemben a demokratikus összefogással. Vargha Nóra nem tagja a Fodor Gábor vezette szervezetnek (felkérésüket azonban elfogadta), viszont meglepő módon elnökségi tagja annak a fóti CÖF-nek, amely viszont – mint fentebb írtuk – a Fidesszel együttműködő Földi Pált indítja a választáson. Vargha Nóra kérdésünkre elmondta: formálisan még tagja a fóti CÖF-nek, de annak munkájában már nem vesz részt.

Vargha Nóra, aki egyébként „Végre fejlődést!” szlogennel kampányol a településen, kérdésünkre hozzátette: arról nem tud, hogy a Liberálisok miért nem részei a demokratikus szövetségnek, erről a párt döntött, az ő személyes vállalása a fótiak érdekeinek képviselete. „Nem személyeskedésre, egyéni érdekek mindenáron való érvényesítésére van szükségünk, hanem valódi összefogásra a városunk érdekében. Hiszek abban, hogy egyetlen szikra is képes tüzet lobbantani!” – fogalmazott lapunknak Vargha Nóra.

A fóti választás sajátosságaihoz tartozik, hogy helyi lakosok egy csoportja felháborítónak tartja egyes szavazókörök áthelyezését. Akad olyan szavazóhely, amelyet a városvezetés több kilométerrel arrébb helyezett, így számos választónak gondot okoz majd, ha le akarja adni a voksát. Aláírásgyűjtés is indult annak érdekében, hogy az önkormányzat kibővített buszjárattal segítse ezeken a városrészeken az urnákhoz való eljutást, ennek végleges eredménye azonban egyelőre nem ismert.

A helyi jobboldal folyamatos botrányai után ezúttal reális esélye van a győzelemre a demokratikus ellenzéknek
A helyi jobboldal folyamatos botrányai után ezúttal reális esélye van a győzelemre a demokratikus ellenzéknek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.