Tarlós kezét megkötötték, Vitézy a helyén maradhat

Tarlós István számíthat a közvélemény egyetértésére Orbán Viktor kampánystábja szerint, nekik legalábbis tetszik, ahogy a főpolgármester a hajléktalanügyet kezeli – tudtuk meg.

Tanácsadói szerint a miniszterelnöknek minden megnyilatkozásával „rendet kell sugároznia”, Tarlós István pedig „jó politikai ösztönnel” e fősodorba illeszkedik. Természetesen nem szabad, hogy a hajléktalanügy a főpolgármesterből „a legrosszabbat, a türelmetlen arroganciát” hozza elő – tette hozzá forrásunk.

A fideszes közvélemény-formálók szerint Vitézy Dávid ügyében már jelezték is a főpolgármesternek, hogy van határ. Állítólag a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezetője ellen a városháza egyik asztalfiókjában már ott feküdt a leváltását célzó kész „vádirat”, amelyet Tarlós bizonyos kampányszituációban akár elő is húzhatott volna.

A miniszterelnökhöz is közel álló forrásunk szerint a főpolgármesterrel tudatták: Vitézynek ki kell töltenie a ciklust, már csak azért is, mert „elég fiatal ahhoz, hogy ha Tarlóst ismét főpolgármesternek választják, új, más területen kezdjen el dolgozni, nem is feltétlenül a fővárosi illetékességű keretek között”.

Ugyanakkor abban egyetértés mutatkozik, hogy a főpolgármester Vitézyhez írt húszpontos levele kampányszempontból szinte zseniális, hiszen az ellenzéknél is ellenzékibb, nála keményebben még az MSZP főpolgármester-jelöltje, Horváth Csaba sem képes bírálni Vitézy Dávidot. Az viszont más kérdés, hogy azt hallani: belső ellenzéke szerint a Tarlós István által kifogásolt húsz pont között vannak olyanok, amelyek épp a városháza által rendelt tanulmányok alapján született megoldások – ezt azonban hivatalosan senki nem erősítette meg.

Azzal mindenesetre újabb front nyílhat a főpolgármester és Vitézy Dávid között, hogy a budapesti villamostendert megpályázó cseh Skoda cégcsoport vezérigazgatója, Josef Bernard levélben biztosította Tarlóst arról, hogy nem a főváros vezetőivel, hanem a BKK-val van vitája. Hiszen a társaságot annak ellenére zárták ki a tenderből, ráhúzva a Skodára az „offshore hátterű társaság” gyanúját, hogy több százmillió forinttal olcsóbb ajánlatot tett versenytársánál (a Közbeszerzési Döntőbizottság egymillió forintra büntette a BKK-t a Skoda kizárása miatt).

„A Skoda Csehországban adózik, tulajdonosi struktúrája átlátható és ismert, könnyen ellenőrizhető. Az ezzel ellentétes állításokat a vállalat jó hírnévhez fűződő jogai rontásának tekintjük, annak minden jogi következményével együtt” – tette közzé korábban a társaság, emlékeztetve: a cég a miskolci villamostendert is megnyerte, és fel sem vetődött az offshore-gyanú.

Tarlós Istvánnak azért is véleményt kell nyilvánítania az ügyben, mert annak elhúzódása esetén elveszhet az az EU-támogatás, melyet a 37 alacsony padlójú, energiatakarékos villamos 2015 végéig történő üzembe állítására fordíthatnának.

Tarlós István és Vitézy Dávid a városházán - szusszanásnyi időt kaptak
Budapest, 2012. április 25. Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója felszólal a Fővárosi Közgyűlés ülésén, a Városházán.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.