Kecskemét: Hová tűnt a sportcég vagyona?

Úgy százan gyűltek össze a kecskeméti sportcsarnok előtt a napokban, hogy így tiltakozzanak a városi sportcég csődje, az önkormányzat és a nyomozó hatóságok hallgatása miatt.

„Becsapták a szurkolókat, a sportolókat és a várost, és mindenki kussol” – skandálták többen is a Kecskeméti Sportegyesületeket Működtető (KSE) Kft. csődje miatt rendezett demonstráción. A tiltakozáson felszólalt Király József, az MSZP városi elnöke, aki azt hangsúlyozta: hiába önkormányzati képviselő, semmit nem tud mondani, mert két éve nem tájékoztatja őket a polgármester, így azt sem tudja, hogy a város nyújtott-e be hitelezői igényt arra az ötvenmillió forintra, amelyet inkasszáltak tőle, mert kezese volt a KSE Kft-nek.

A KSE-ügy valóban évek óta borzolja a kedélyeket a hírös városban. A kecskeméti fideszes városvezetés négy éve országosan is egyedülálló modellként mutatta be azt az önkormányzati céget, amellyel sikerpályára állítja az anyagi nehézségekkel küszködő teremlabda-sportklubokat, a kosárlabdát, a kézilabdát és a röplabdát. Az első évben a KSE Kft.-t támogatta az önkormányzat, a városi cégek, a jelentős helyi vállalkozások, illetve a sportbarátok.

Dőlt a köz- és magánpénz, a klubok prosperáltak. 2011 elején aztán likviditási gondok merültek fel, s az egyik felügyelőbizottsági tag – egy helyi egyházi iskola gazdasági vezetője – sürgős beszámolót kért az ügyvezetőtől, de az több alkalommal is elmaradt, ezért iratbetekintést kezdeményezett. Ekkor szembesült azzal, hogy néhány hónap leforgása alatt tizenöt készpénzes és két átutalálos, kézzel írt számlán hatvannégymillió forintot fizetett ki a KSE Kft. reklám- és marketingtevékenység címén egy kocséri építőipari cégnek, a Globe-Ép Kft.-nek.

A számlákról fényképfelvételeket készített, és írt egy feljegyzést, amely szerint nincsenek se pénztárbizonylatok, se teljesítésigazolások. Megjegyezte: a számlák kiegyenlítése előtt a szükséges összeget a KSE Kft. ügyvezetője rendszerint bankautomatákból vette ki. A dossziét 2011 nyarán eljuttatta Zombor Gábor polgármesternek, és egyben lemondott a tagságáról a szabálytalanságok miatt. Ezek után néhány hónapig semmi sem történt, s ekkorra már az derült ki, hogy a furcsa marketingszámlák nagysága addigra csaknem kétszázmillió forintra nőtt.

Az ellenzék vizsgálóbizottságot állíttatott föl, amely komoly szabálytalanságokat tárt fel. A számadás szerint a cégnek a három szakosztálya évi 180-200 millióba kerül, amely két évre vetítve 400-450 millió forint, miközben a KSE Kft. számlájára érkező szponzori pénzek csaknem egymilliárd forintot tettek ki a vizsgált időszakban. Kirívó volt, hogy akadtak olyan kifizetett számlák a sportcég könyvelésében, amelyeknek azonos volt a sorszámuk, de más-más összeg szerepelt rajtuk.

A bizottsági jelentés hatására Zombor Gábor két éve feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, csatlakozott hozzá az MSZP, valamint egy helyi magánszemély is. A büntetőügy hatására a sportcég körül megfagyott a levegő, senki nem volt hajlandó újabb milliókat lapátolni a KSE Kft.-be. 2012 év elején bevétel híján már csak a járulékok halmozódtak, s a NAV végrehajtási eljárást indított.

A süllyedő cégből ekkor sebtében kiváltak és magáncsapattá váltak a kosárlabdások, valamint a röplabdások. Újabb feljelentés is született az ügyben fedezetelvonás bűntettének gyanúja miatt. A feljelentő szerint a játékosok vagyonértékű jogaiból fedezni lehetett volna a több tízmillió forintnyi köztartozást. A sportcég végül egy éve felszámolás alá került. A felszámolóbiztos, miután megkapta az ügyet, feljelentést tett csődbűntett miatt, mert a vagyonmérleghez képest egyetlen vagyontárgyat sem adott át részére a cég, illetve a tulajdonos önkormányzat.

Gyanúsítottja még nincs a két éve indult eljárásnak, csak károsultjai, akik mintegy kétszázmillió forintot követelnek a vagyontalan KSE Kft.-től. Mivel az ügyben a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség elfogultságot nyújtott be, ezért a nyomozás felügyelete Szegedre került. Szanka Ferenc Csongrád megyei főügyészhelyettes lapunknak elmondta: az eljárás azért húzódik, mert szerepel az ügyben külföldi állampolgár, illetve külföldön bejegyzett cég, s jogsegély keretében kértek adatokat, de azok még nem érkeztek meg.

Hozzátette: szoros felügyelettel végzik a munkájukat, amely azt jelenti, havonta referáltatják az ügy állásáról a vám- és pénzügyőrség nyomozóit. Arra a kérdésünkre, hogy a fedezetelvonás, illetve a felszámoló csődbűntett miatt tett feljelentésével kapcsolatban miért nincsenek még felelősök, azt válaszolta: a feljelentéseket egyesítették, ezért az egészet egy ügyként kezeli a nyomozó hatóság.

A tüntetők
A tüntetők
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.