Bükki Nemzeti Park: büntetőügyek és vezetőváltás

Költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt nyomozás indult Kanyok Attila fideszes tiszaújvárosi önkormányzati képviselő ellen, aki korábban Mengyi Rolandnak, a Borsod megyei közgyűlés fideszes elnökének volt a kampányfőnöke. Kanyok a borsodi állami földbérletpályázat egyik nagy nyertese, nála csak egy gazdálkodó nyert több földet.

A hatóságok szerint a Kanyok Attila vezette Start 2003 Bt. fiktív székhely megadásával pályázott a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság földhaszonbérleti pályázatán, s miután több állami földet elnyert, fiktív adatok megadásával nyújtott be igényt állami támogatásra. Így 18 millió 380 ezer forintot kapott – állapította meg a Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya egy hete. Ezt az ügyet a továbbiakban a NAV Észak-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatósága nyomozza, elkülönítve Kanyok közokirat-hamisítási ügyétől. Kanyok Attilát október közepén ugyanis közokirat-hamisítás gyanújával hallgatták ki. Kanyok a 2011 decemberében kiírt földekre 2012 áprilisában kötött szerződést a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságával – a kettő között, 2012. január 16-án cége székhelyét egy romos állapotú, a tevékenység folytatására alkalmatlan mezőcsáti ingatlanra jegyeztette be, amelyről a nyomozás megállapította, hogy ott a cége tevékenységet sosem folytatott – áll a rendőrségi határozatban. A Start 2003 Bt. ezt követően májusban nyújtott be kérelmet területalapú támogatásra.

A Bükki Nemzeti Park igazgatóságától lefoglalt iratok alapján a rendőrség azt is megállapította, hogy a cég a szerződésben vállalt kötelezettségeit részben nem teljesítette. Az ügyben Gőgös Zoltán és Harangozó Gábor, az MSZP képviselői tettek feljelentést a B-A-Z Megyei Főügyészségen.

A Nemzeti Földalapkezelő (NFA) országos botrányt kiváltott pályáztatási rendszeréhez megszólalásig hasonló eljárást vezetett be a kezelésében lévő földek bérbeadására korábban a Bükki Nemzeti Park is, ahol a napokban menesztették a 2011 őszén, a pályáztatási rendszer elindításának küszöbén kinevezett igazgatót, Grédics Szilárdot. Az új igazgató egy büntetőügyekkel foglalkozó kecskeméti magánjogász, dr. Horváth Ákos lett. A Kecskeméti Hírhatár információja szerint Grédics az Egererdő Zrt.-nél folytatja munkáját.

Sebestyén Róbert, az NFA elnöke sincs már a helyén, legalábbis így tudja ezt Gőgös Zoltán, aki lapunknak azt nyilatkozta: sem megerősíteni, sem cáfolni nem hajlandóak ezt kormányzati szinten, mindenesetre Sebestyén a legutóbbi parlamenti bizottsági ülésen sem jelent meg. A Népszabadság kereste hivatalában az elnököt, ám azt a tájékoztatást kaptuk, hogy nem tudnak kapcsolni olyan melléket, amely a titkárságán csörögne.

Az új igazgatót jogerősen elítélték

Horváth Ákost, a Bükki Nemzeti Park újdonsült igazgatóját a múlt évben jogerősen három és fél évre eltiltották a járművezetéstől ittas vezetés vétsége miatt.

Horváth Ákos ügyvédként nagyrészt jelentős büntetőügyekben járt el. A kecskeméti maffiaperben a volt conticaros Radnai Lászlót védte, aki jelenleg tanú a Portik Tamás-féle büntetőügyben. Egykori kollégái nem tudnak arról, hogy Horváthnak lenne igazgatási, valamint természetvédelemmel kapcsolatos tudása.

Megkérdeztük Horváth Ákost, miért döntött a profilváltás mellett, milyen előképzettséget kívánt meg a pályázat, illetve mi döntött a kinevezése mellett, mire az igazgató azt válaszolta: ezekre a kérdésekre nincs jogosultsága válaszolni, kinevezésével kapcsolatban a szaktárca hamarosan kiad majd egy közleményt. Állami alkalmazott nem végezhet ügyvédi tevékenységet, ezért erre is rákérdeztünk. Horváth azt válaszolta: jelenleg szünetelteti az ügyvédi tevékenységét.

Megkerestük a Bács-Kiskun Megyei Ügyvédi Kamarát, ahol megtudtuk: Horváth Ákos jelenleg is aktív tag, eddig még nem érkezett az ügyvédtől kérelem a tevékenysége szüneteltetésére vonatkozóan. A kamara arról sem tud, hogy az ügyvédet elmarasztalták volna büntetőügyben. Sulyok Miklós, a kamara elnöke tudósítónknak azt mondta, semmilyen büntetőügyről nincs tudomása.

A hivatalos iratok szerint Horváth Ákos Audi A8-as típusú személygépkocsiját 2009. május 12-én este állították meg a rendőrök Kecskeméten. A rendőrök észlelték alkoholos befolyásoltságát, de Horváth nem volt hajlandó megfújni az alkoholszondát. Megbilincselték és vérvételre vitték – közepes fokú alkoholos befolyásoltság alatt állt. Az ügye elfogultság miatt a Szegedi Járási Ügyészségre került, amelyhez nemsokára egy újabb érkezett: Horváthot 2010. január 23-án szintén leállították. Ismét alkoholos befolyásoltság alatt állt. A két büntetőügyet egyesítették, vádat emeltek ellene, majd 2012. szeptember 17-én jogerősen is elítélte a Szegedi Törvényszék kétrendbeli ittas járművezetés vétsége miatt.

 

A fiktív mezőcsáti székhely
A fiktív mezőcsáti székhely
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.