Hatalmi átrendeződés a közmédiában

Hatalmi átrendeződés történt az elmúlt hetekben a közmédiában, amelynek egyik momentuma, hogy a Közszolgálati Közalapítvány szerdán Gazsó L. Ferencet választotta meg a Magyar Távirati Iroda vezérigazgatójává.

Október közepén a közmédián belül általános meglepetést keltett, hogy hirtelen távozott posztjáról Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója, mert Karas Monika, a Médiatanács új elnöke, aki az MTVA vezérigazgatójának munkáltatói jogait gyakorolja, új feladatra kérte fel. Ő lett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) vagyongazdálkodási, stratégiai és struktúrafejlesztési vezetője.

Böröcz egyértelműen a nemrégiben elhunyt NMHH-elnök, Szalai Annamária belső bizalmi köréhez tartozott. Szakmai körökben azóta is egyöntetű az a vélemény, hogy Böröczöt leváltották, félretették. A médiaszolgáltatási alap vezérigazgatója ugyanis egy éves szinten 70 milliárd forint közpénzzel gazdálkodó szervezet élén áll, amely munkáltatója a közmédia csaknem 2000 dolgozójának, műsorokat gyárt és rendel meg külső produkciós irodáktól. A poszt súlyát is jelzi, hogy Böröcz elődje Fazekas Csaba volt, aki a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Hung-Ister Zrt. vezérigazgatója, a cég a köztévé egyik legnagyobb külsős beszállítója. Ehhez képest visszalépés az a feladat, amelyet Böröcz az NMHH-nál kapott.

A médiaszolgáltatási alap új vezérigazgatója, Szabó László Zsolt is a Fidesz belső bizalmi emberének számít. Az első Orbán-kormány idején a köztévé elnöke, később az Echo TV vezérigazgatója volt. A 2010-es választások után Belénessy Csaba, az MTI akkori vezérigazgatója kérte fel helyettesének, majd az MTVA gyártási és műszaki vezérigazgató-helyettese lett.

A közszolgálati médiumok átalakítása során az MTVA lett a legerősebb szervezet. Az alaphoz került át a négy közszolgálati médium – az MTV, a Duna TV, a Magyar Rádió és az MTI – csaknem háromezer dolgozója (azóta ezer embert elbocsátottak), a Kunigunda útján lévő gyártóbázis, és a szervezet kezeli a közszolgálati médiacégek vagyonát.

A négy nagy múltú médiumot pedig egy-egy ötven főnél kevesebb munkatársat foglalkoztató csontvázintézménnyé fokozták le, amelyek megrendelői és programtervezési feladatokat látnak el, az MTVA-nál van a pénz, ott készülnek a műsorok is.

Információink szerint Szabó László Zsolt elődjénél technokratább vezető, több értekezleten is utalt arra, hogy az eddigieknél nagyobb szervezettséget, rendet vár el a műsoros és gyártási területen is. Helyettesének Galambos Istvánt, az MTI eddigi vezérigazgatóját kérte fel, aki korábban a Lánchíd Rádióban volt hírszerkesztő és hírműsorszerkesztő. Galambos kinevezésével „elfogyott a levegő” Gazsó L. Ferenc, az MTVA tartalom-előállításért felelős vezérigazgató-helyettese körül, aki a korábbi vezető, Böröcz István bizalmi emberének számított.

Több közmédiás forrásunk is úgy véli: Gazsó L. hatalmi háttéralkuk részeként kaphatta meg a nemzeti hírügynökség vezérigazgatói posztját. Most majd Gazsó L. Ferenc lesz kénytelen megtapasztalni azt, hogy a médiaszolgáltatási alap a pénzzel és hatalommal rendelkező nagyvállalat, az általa vezetett MTI pedig alárendelt szerepet játszik. Az elmúlt években igen nagy feszültség alakult ki az MTVA és a négy csontvázintézmény vezetői között is, mert a médiaszolgáltatási alap részben átvette a megrendelői és programtervezési feladatokat is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.