Független intézet államtitkári irányítással

Szakály Sándor történész a kormányzati történelemkutató intézet főigazgatói posztjának esélyese.

Értesüléseink szerint jó eséllyel Szakály Sándor történész lesz a kormány által alapított Veritas Történetkutató Intézet vezetője. Szakály hangsúlyozza, hogy biztosat még nem lehet mondani, hiszen a főigazgató kiléte pályázat útján dől el. Annyi viszont tény: indul a tisztségért. Ha sikerrel jár, akkor kinevezése pillanatában lemond a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorhelyettesi posztjáról.

Szakály Sándor

Az új intézet alapításáról szóló kormányrendelet – ahogyan elsőként az Origo hírül adta – a múlt hónap végén jelent meg. A kormány szándéka szerint a Veritas intézet (a latin szó jelentése: igazság) a nemzeti összetartozást hivatott erősíteni, azzal, hogy „hiteles, torzításmentes” módon mutatja be az elmúlt másfél évszázad sorsfordító politikai és társadalmi eseményeit. Az intézmény a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Lázár János irányítása alatt működik majd.

Szakály Sándornak nincsenek információi arról, hogy a kormányzat miért éppen ilyen konstrukciót választott, de állítja: ha elnyeri a főigazgatói tisztséget, akkor ragaszkodni fog az intézet szellemi függetlenségéhez. „Semmiképpen sem kormányzati háttérintézmény leszünk, ahol madzagon rángatott történészek vannak. Nem kormányzati megrendelésekre dolgozunk” – mondja. A történész úgy tudja, hogy az intézet évente 250-300 millió forint körüli összegből gazdálkodhat. Várhatóan mintegy 22-25 munkatárs alkalmazására nyílik lehetőség: Szakály tervei szerint nagy többségük tudományos beosztásban lesz. Szakmai elképzelései között szerepel, hogy az intézet a magyar történelem olyan „elhanyagolt területeinek” részletesebb feltárásával foglalkozzon, mint például a dualizmus korának pártviszonyai, az 1918–19-es időszak, vagy az 1945 utáni korszak.

A Veritas senki számára sem konkurencia – jelentette ki Szakály, aki főigazgatói kinevezése esetén megállapodást készül kötni a már meglévő történeti intézetekkel. A történész sajnálja, hogy a kormány által alapított intézetet már most bírálatok érik, pedig még el sem kezdett működni. Szakály úgy véli, gáncsoskodás helyett inkább örülni kellene annak, ha a történettudomány újabb kutatási lehetőségekkel gyarapodik. (Az 56-os Intézet megszűnt, a politikatörténetit pedig épp most próbálja a kormány ellehetetleníteni – a szerk.)

Bár Ungváry Krisztián történész személy szerint jó kapcsolatot ápol Szakály Sándorral, az új intézetet illetően akadnak kétségei. Ungváry nem vitatja, hogy Szakály valóban független intézetet szeretne működtetni. Annak eldöntéséhez azonban, hogy ez egyáltalán lehetséges-e, érdemes lenne tisztázni, mit jelent a kormányrendeletben lévő meghatározás: az intézet –önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervként – a Miniszterelnökséget vezető államtitkár irányítása alatt áll.

Ungváry Krisztián azt sem látja világosan, miért volt szükség új intézet létrehozására. „Melyek voltak azok az elvárások, amelyeknek az eddigi, hasonló céllal felállított intézmények – például az MTA Történettudományi Intézete – nem tudtak eleget tenni?” – kérdezi a történész.

Az elnevezés sem nyerte el Ungváry Krisztián tetszését. A „veritas” szó azt a látszatot kelti, mintha létezne egyetlen történelmi igazság, és valaki ennek az igazságnak a kizárólagos birtokosa lenne. Ennél azért előrébb tart a történettudomány – jegyezte meg. Egymás mellett több igazság is létezhet, a történészeknek éppen az a feladatuk, hogy minél sokoldalúbban, politikától függetlenül mutassák be a múlt eseményeit. Ungváry Krisztián szerint az intézetnek sem a szervezeti struktúrája, sem a neve nem olyan, hogy erre nyugat- vagy kelet-európai példákat lehetne találni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.