Bármeddig ülhet, akit gyilkossággal gyanúsítanak

Tetszőleges ideig tarthat az előzetes letartóztatás, ha „a vádlottal szemben tizenöt évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt van folyamatban eljárás” – így döntött az Országgyűlés. A törvénymódosítás november 21-én hatályba léphet, így az ároktői banda újabb tagja már nem kerülhet házi őrizetbe.

Az ellenzék élesen bírálta az alkotmányügyi bizottság által jegyzett előterjesztést, mert az alaptörvény-ellenes, ugyanakkor sérti az emberi jogok európai egyezményét, amely szerint ésszerű időn belül mindenkinek joga van arra, hogy az ügyében ítélet szülessen. A korlátlan idejű előzetes ráadásul ezzel ellentétes hatást válthat ki, mert azt üzeni a hatóságoknak, bármeddig elhúzhatják az ügyeket. Ezért a szocialista Bárándy Gergely legfeljebb azt tartotta volna elfogadhatónak, hogy az őrizet időtartamát csak átmenetileg emeljék fel öt évre. Szabó Tímea, a PM társelnöke úgy fogalmazott, hogy a Fidesz javaslata „Guantánamót csinálna Magyarországból”.

A kormányoldal igen magasra emelte a tétet: Rogán Antal kijelentette, hogy aki hétfőn nemmel szavaz, az a gyilkossággal vádolt emberek pártjára áll. Így sikerült is megszerezni a kivételes sürgős eljáráshoz szükséges négyötödöt, ami a büntető tárgyú törvénycsomag azonnali elfogadásának a feltétele volt. Az ellenzék ugyanis a markáns különvélemények dacára igennel voksolt.

Az előterjesztést az LMP és az MSZP viszont nem támogatta, s Kövér László házelnök sem. A 272 igennel szemben azonban így is csak 46 nem állt, míg ketten tartózkodtak, tehát a szükséges kétharmad nem forgott veszélyben. Így emberölés vagy más súlyos bűncselekmény elkövetője korlátozás nélkül fogva tartható, amit a strasbourgi emberi jogi bíróság várhatóan nem fog jó szemmel nézni, és jó eséllyel kártérítés fizetésére kötelezi majd az államot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.