Az MSZP Brüsszelhez fordul

„Nyertesek és vesztesek” címmel mondott napirend előtti beszédet a parlament hétfői plenáris ülésén Mesterházy Attila. Az MSZP elnöke egyebek mellett arról beszélt, hogy a kormány kettős mércét alkalmaz, amikor a multinacionális cégek és az extraprofit ellen kampányol, hiszen nemrégiben vette meg a német E.ON magyarországi gázüzletágát, méghozzá jelentősen áron felül és hazug indokokkal. Mesterházy Attila szerint az állam 280milliárdot fizetett a csomagért, miközben egy becslés szerint az nem ér többet 110 milliárdnál. Szerinte az „extraprofitot” sokkal inkább az oktatásra kellene költeni. Mesterházy felszólalása végén bejelentette: miután kimerítették a parlamenti és jogi eszközöket az ügy teljes felderítése és az extra pénz visszaszerzése érdekében, ezért az Európai Bizottsághoz fordulnak.

A pártelnök felszólalására Soltész Miklós szociális államtitkár (képünkön) reagált a kormány részéről. A kereszténydemokrata politikus szerint Mesterházy elárulta, hogy a szocialisták „mire készülnek a következő időszakban: hazaárulásra”. Soltész szerint a szocialisták eddig sem tettek mást, mind minden lehetséges területen Magyarországot támadták. Az államtitkár hazugságnak nevezte a hivatkozott számokat, szerinte ugyanis az állam 260+20 milliárdot fizetett ki a tározókért, ami egy független vagyonértékelés szerint legalább 400 milliárdot ér. Arra, hogy milyen „független” értékelésre hivatkozott és annak tartalma milyen módon ismerhető meg, a kormánypárti politikus nem tért ki.

A Népszabadság információi szerint a Mesterházy Attila által hivatkozott uniós beadvány szövegét egyelőre még nem véglegesítették. Az bizonyos, hogy a szocialisták álláspontja szerint van jogi lehetőség az európai versenyjog keretein belül arra, hogy az E.ON-üzletág megvásárlása esetében tiltott állami finanszírozást állapítsanak meg; ez ugyanis szerintük országhatáron átnyúlva is megvalósítható. Ennek megállapítása esetén az ellenzék által vitatott szerződés felülvizsgálható lehet, az „extraprofit” pedig visszaszerezhető.

Józsa István, az MSZP politikusa kérdésünkre azt hangsúlyozta, hogy szemben azzal, amit a kereszténydemokrata államtitkár állított, a szocialista párt éppen a magyar állam, vagyis Magyarország és a magyar adófizetők számára szeretné visszaszerezni az értéken felül kifizetett 200 milliárdos összeget, hazaárulásról tehát eleve nem lehet szó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.