A Klubrádió kártérítést kér

A Médiatanács visszavonta felülvizsgálati kérelmét a 92,9-es frekvencia ügyében.

A Médiatanács visszavonta azt a Kúriához beadott felülvizsgálati kérelmet, amelyben megtámadta a bíróság jogerős döntését. Ez a Klubrádiónak ítélte a 92,9-es közösségi frekvenciát – értesült a Népszabadság. Ez a hatósági lépés összhangban van a Médiatanács október végén hozott határozatával, amely alapján megindul a hivatalos eljárás, hogy a Klubrádió megkapja a 92,9-es közösségi, tehát ingyenes frekvenciát, és ezzel egy időben felhagy a sugárzással a most használt 95,3-es kereskedelmi hullámhosszon.

A médiahatóság fél évig nem hajtotta végre a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletét, amely még áprilisban a Klubrádiónak ítélte a 92,9 MHz-es közösségi frekvenciát, és egyben kötelezte a hatóságot, hogy az erre vonatkozó szerződést megkösse a rádióval. Ezért az ingyenes hullámhosszért három és fél éve küzd a Klubrádió. A pályázatot még a 2010-es választások előtt nyerték meg, de sem az akkori médiahatóság, sem annak jogutódja, a Médiatanács nem kötött velük szerződést.

Információink szerint a Médiatanács új elnöke, Karas Monika szorgalmazta, hogy most már hajtsák végre a bíróság jogerős ítéletét, mert ahogy lapunknak egyik forrásunk korábban fogalmazott: Karas vélhetően le akarja zárni a hatóság múltjának egyik szégyenfoltját, a Klubrádió elleni hadjáratot, amely az azóta elhunyt Szalai Annamária elnöksége alatt nemzetközi botrányokat is okozott. Miközben a Klubrádió évek óta küzd a frekvenciáiért, ingyenes sugárzási lehetőséget kapott például a Lánchíd, az InfoRádió, a Mária, a Katolikus és az Európa Rádió.

Arató András, a Klubrádió elnök-vezérigazgatója lapunknak elmondta: a hatóság részéről már érkezett hozzájuk megkeresés, amely arra utal, hogy elindítják a 92,9-es frekvenciára vonatkozó szerződés megkötését. Arról is kaptak dokumentumot, hogy a hatóság visszavonta a Kúriához benyújtott felülvizsgálati kérelmet. Arató mindezt pozitív fejleményként értékeli, ugyanakkor jelezte: a Klubrádió szakemberei jelenleg is számításokat végeznek arról, hogy a 92,9-es frekvenciaátadás több mint három és fél éves csúszása, a 95,3-es frekvencia körüli hosszas hercehurca számukra mekkora anyagi kárt okozott. Például ha az elmúlt három év során ingyenesen sugározhattak volna a 92,9-en, mint ahogy az ítélet tartalmazza, akkor nem kellett volna közel 150 milliót kifizetni frekvenciadíjra.

A csaknem négy éve folyamatosan bizonytalanságban lebegtetett frekvenciajogosultság miatt a rádió elveszítette reklámbevételeinek döntő részét, hiszen a hirdetők nem tudtak biztos lábakon álló vállalkozásként tekinteni rá. Különösen úgy, hogy a rádió sokáig kéthavonta megújítgatott ideiglenes műsor-szolgáltatási szerződéseket kapott. Ez a folyamatos létbizonytalanság a hirdetőkön kívül a Klubrádió munkatársait is megviselte. Arató a kártérítési igényük nagyságrendjéről egyelőre nem kívánt nyilatkozni, azt mondta, azt először kiszámítják, majd benyújtják igényüket a médiahatóságnak. Reméli, hogy a Médiatanács részéről akceptálni fogják a több mint három és fél éves kálváriájuk anyagi vonzatait is.

A Klubrádió május elejétől sugároz állandó engedéllyel a 95,3 MHz-es frekvencián. Ez az engedély hét évre szól, és egyszeri alkalommal még öt évre meghosszabbítható. Amennyiben az NMHH a 92,9-es közösségi frekvenciára megköti a hatósági szerződést a Klubrádióval, akkor a rádiót működtető részvénytársaság lemond a 95,3-es, jelenleg használt frekvenciáról, és egyik napról a másikra átvált a 92,9 MHz-re. Ugyanúgy, ahogy tette azt az Info-Rádió is, amikor a 95,8-es kereskedelmi frekvenciáról átváltott a 88,1-es közösségire.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.