Brüsszelbe tart Jávor Benedek

Nem kizárt, hogy az Együtt–PM közös európai parlamenti listájának vezetője lesz Jávor Benedek, ez még a szövetségesi tárgyalások eredményétől függ; az viszont bizonyos, hogy az LMP egykori alapítója Brüsszelbe készül.

A Párbeszéd Magyarországért párt elfogadta országgyűlési és európai parlamenti listáját is: előbbit Szabó Tímea, utóbbit pedig Jávor Benedek vezeti. Az EP-névsor egyelőre csak iránymutató, az Együtt–PM közös listája ugyanis további egyeztetések során véglegesedhet. Az tudható, hogy a Bajnai Gordonékkal kötött megállapodás szerint az EP-lista első helyét az Együtt adja, a második és harmadik nevet a PM, majd újabb két Együtt-jelölt jöhet és ismét egy PM-es. Egyelőre nem tudni, hogy az Együtt tud-e, akar-e „húzónevet” tenni a névsor elejére, vagy „átengedik” a listavezetést Jávor Benedeknek, de az ökopolitikus azzal számol, hogy az Együtt–PM legalább három brüsszeli mandátumot fog nyerni jövő májusban.

Jávorral kapcsolatban korábban több forrásunk is megjegyezte: már az Együttel való szövetségkötés idején megállapodtak abban Bajnai Gordonnal, hogy – mivel egy szocialistákkal közös listán nem tudja elképzelni magát – inkább az európai politizálás felé veszi az irányt. Jávor neve ezért nem is szerepelt az egyéni körzetekről való tárgyalás során a jelölti névsorban, sőt, a PM országgyűlési listájára sem került fel.

Vagyis az LMP egykori frakcióvezetője most egyetlen lehetőségre teszi fel a karrierjét: vagy Brüsszelben folytatja, vagy kiesik az első vonalból.

„Korábban is az ellenzéki együttműködés mellett érveltem és dolgoztam. Vagyis vállaltam ennek minden következményét. A létrejött külön listás, koordinált indulás szerintem a lehető legjobb megoldás, mert képes megszólítani a bizonytalan tömegeket is. Brüsszelbe sem azért készülök, hogy távol legyek az itthoni folyamatoktól. Éppen ellenkezőleg, hiszem, hogy Magyarország és a szűkebb szakterületem érdekeit is jobban tudom majd képviselni a változáson átmenő Európai Unióban” – fogalmazott a Népszabadságnak a politikus.

Jávor Benedek szerint a következő ötéves EP-ciklus mindenképpen mérföldkő lesz az unió és így Magyarország életében is: a kohézió, az integráció, a stabilitás, az unió jövője, az EU helye, az átalakuló és az erősödő szkepticizmus mind fontos téma lesz a következő időszakban.

„Orbán Viktor egy tünet, ami Európában sajnos máshol is jelen van; ez pedig az unió működési zavaraival is összefügg. Ha továbbra is erősödik az ostoba és rövidlátó EU-szkeptikusság, az az egész uniós projekt széles körű válságát fogja okozni. Európa a miénk is, Európa is mi vagyunk. Nem az unió integrációjának és kohéziójának csökkentése a válasz, a visszalépés a nemzetállam abszolutizálása irányába egyszerű nemzetvesztő ostobaság. Az átalakuló globális rendszerben érdekeinket csak egy szélesebb körű európai együttműködésben tudjuk megfelelően érvényesíteni. Hibázunk, ha szabadságharcot vívunk az unió és így saját magunk ellen. De hibázunk természetesen akkor is, ha kritikátlanul behódolunk. Formálni kell az Európai Uniót, ezt pedig csak egy aktív és kooperatív rendszer részeseként tudjuk megtenni. Én ebből akarok részt vállalni a következő időszakban” – fogalmazott lapunknak Jávor Benedek.

A PM társelnöke kérdésünkre elmondta: ha mandátumhoz jut, úgy az EP zöldfrakciójában dolgozik majd, és a már említett EU-szkepticizmus elleni felvilágosító munka mellett személyes „magyar” ügyeknek is érvényt kíván szerezni, így például (Verespatak kapcsán) az egységes ipari és környezeti biztonságnak, uniós szinten szigorítaná a génmódosított élelmiszerek engedélyezését, és a jövő nemzedékek képviseletének megteremtése is céljai között szerepel.

Jávor Benedek
Jávor Benedek, LMP
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.