Jogvédők kontra rendőrök

Elkészült a Human Rights Watch (HRW) magyarországi családon belüli erőszakot vizsgáló jelentése, amelynek során 29, családon belüli erőszakot elszenvedett nővel készítettek interjút 2012 decembere és 2013 júliusa között.

Megkérdeztek bírákat, ügyészeket, nyomozókat, jogászokat, menhelyen dolgozókat is. Az interjúalanyok késekkel, baltákkal, kardokkal megsebesített, terhesen ütlegelt és rugdosott, megerőszakolt, botokkal, babakocsikkal, vasrudakkal, kábeldarabokkal vert nőkről számoltak be.

A családon belüli erőszak idén júliustól önálló tényállás lett a Btk.-ban. – Ez komoly előrelépés, de nem vonatkozik azokra a nőkre, akik nem élnek együtt a bántalmazóval, ráadásul a bűncselekmény csak többszöri bántalmazással valósul meg – mutatott rá a hiányosságokra Lydia Gall, a HRW kelet-európai részlegének vezetője, a jelentés szerzője.

A nők rettegnek a bántalmazó bosszújától, de azért sem mernek a rendőrséghez fordulni, mert nem bíznak bennük. Lydia Gall úgy fogalmazott: a rendőrök gyakran elbagatellizálják a nőket ért erőszakot, kétségbe vonják állításaikat, esetleg őket hibáztatják a történtekért. A kistelepüléseken a bántalmazók gyakran jól ismerik a rendőröket, így tipikus ügykezelésnek minősül, amikor a rendőr a helyszínre érkezve megveregeti a bántalmazó hátát, miközben a nőt arra szólítja fel, hogy ne provokáljon és tegyen többet a háztartásért – mondta el egy menhelyi dolgozó a jogvédő szervezetnek.

A HRW által dokumentált ügyek többségében a rendőrök hanyagok, vagy egyenesen ellenségesek voltak. A gyermekjóléti szolgálatok szintén gyakran fenyegették meg a nőket gyermek-felügyeleti jogaik megvonásával. A jelentés szerint az egészségügyben dolgozók nem kérdeznek a sérülések keletkezéséről, nem dokumentálják az áldozat állításait a támadásokról, és nem tájékoztatják őket a segítségnyújtás lehetőségeiről. Az orvosok ugyanis félnek attól, hogy a családon belüli erőszak feljelentése egy hosszú büntetőeljárást eredményez. A HRW szerint kevés a menhelyi férőhely is: 14 krízisközpontban összesen 122 férőhely áll az áldozatok rendelkezésére, holott a nemzetközi ajánlások alapján még mintegy ezer helyet kellene biztosítani.

 

Baloghot és Várnait kizárták

A Fidesz szerint vállalhatatlan és megengedhetetlen, ha valaki bántalmazza a szeretteit, ezért kizárták a pártból az élettársát megverő Balogh Józsefet. Balogh József független országgyűlési képviselő már nem tagja a Fidesznek – közölte Kocsis Máté, a kormánypárt kommunikációs igazgatója szerdán. Az LMP pedig kizárta soraiból Várnai László zuglói LMP-s önkormányzati képviselőt. Szél Bernadett, a párt társelnöke elmondta:

 

Tüntetés a bántalmazott nők védelmében
Tüntetés a bántalmazott nők védelmében
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.