A sporttagozat beszámolót vár a videoügyről

„A sporttagozat mindig egy jó hírű szervezet volt, most viszont egy olyan ügybe keverték, amihez az égvilágon semmi, de semmi köze!” – mondta lapunknak Vincze Géza egykori neves labdarúgó és edző az általa vezetett szocialista sporttagozat kapcsán.

A szakpolitikai tömörülés neve az elmúlt napokban a bajai videobotrány miatt szerepelt a sajtóban: a tagozat alelnöke, Király György volt az, aki a felvételt – állítása szerint jóhiszeműen – eljuttatta a párt Jókai utcai székházába. Azóta a sporttagozat neve a nyilvánosság előtt összefonódott a szövevényes politikai botránnyal.

Az MSZP sporttagozata, illetve annak elődje hivatalosan a kilencvenes évek elején alakult meg Testnevelési és Sportbizottság néven. Ez a szakmai munkacsoport a szocialista párt egyik legrégebbi ilyen szervezete. A bizottság a tagozati rendszer létrejöttével – immár közel másfél évtizede, a tagság által jóváhagyott üléstervek és szmsz alapján – országos tagozatként működik. A sporttagozat szakpolitikai tevékenysége során többek között fórumokat szervezett, kidolgozta javaslatait a választási és kormányprogramokhoz, állást foglalt és ajánlásokat tett sportpolitikai ügyekben.

Vincze Géza a Népszabadságnak nyilatkozva elmondta: a sporttagozat nem „sportolói tagozat”. Kizárólag a sportszakmai, sportpolitikai kérdésekkel foglalkozik, vizsgálja például a sport aktuális társadalmi szerepét, és támogatja a kérdésben az épp kormányon vagy ellenzékben lévő szocialista pártot.

„Kiváló szakemberekkel dolgozzuk ki rendszeresen szakpolitikai javaslatainkat, és adjuk át az MSZP aktuális vezetőinek. Ezek az ajánlások általában beépülnek a párt választási vagy kormányprogramjába” – fogalmazott Vincze, megerősítve, hogy a párt honlapján is elérhető – Stadionok helyett tornatermeket! címen megjelent – választási programdolgozat összeállításában is szerepet vállalt a tömörülés.

„Mindig volt némi problémánk azzal, hogy a javaslataink nem minden esetben találnak nyitott fülekre; a mindennapos testnevelést például tizenöt éve szorgalmazzuk, erre most a Fidesz valósítja meg. Keserű dolog, de ennek a bajai videobotránynak talán annyi pozitívuma van, hogy végre a szélesebb nyilvánosság is értesült arról, hogy létezünk. Jobban örültünk volna, ha az elvégzett munkánk és szakmai teljesítményünk tett volna minket ilyen ismertté. Súlyosan sérti a szervezet jó hírét, ahogyan belekeverték ebbe az ügybe. Semmi, de semmi közünk nincs hozzá. A tagozat nem érdemli meg, hogy negatív színben tüntessék fel. Előbb-utóbb a jó hírünk megsértése miatt komoly lépéseket fogunk tenni, nincs más választásunk” – fogalmazott lapunknak a sporttagozat elnöke.

Vincze Géza szerint a tagozat havonta ülésezik a párt Jókai utcai székházában, és a meghatározott munkaterv alapján tárgyalja az aktuális szakmai kérdéseket. A november végi ülésen a mindennapos testnevelés eredményeit vitatják majd meg, és személyes beszámolót hallgatnak meg Király Györgytől is a bajai videoügyről.

A tagozat szervezettségéről Vincze Géza elmondta: az országos tagozati státuszhoz öt megyében kellett helyi szervezetüknek lenni. Ennél jelenleg több megyében vannak jelen, de a teljes lefedettségen még dolgoznak.

Arra a kérdésünkre, hogy létezik-e a sporttagozat Fejér megyei szervezete, amelynek állítólagos elnöke, Károlyi Attila volt a bajai videoügy másik szereplője, Vincze megismételte: nem tud arról, hogy lenne ilyen megyei szervezet, ahogyan Károlyi Attilát sem ismer.

A Vincze által bejegyeztetett Sporttagozat.hu oldalon korábban megjelent egy bejegyzés, amely szerint a kalocsai sporttagozat megszervezésében Károlyi is közreműködött a székesfehérvári tagozat elnökeként. Vincze ezzel kapcsolatban azt mondta: a honlapot saját pénzéből indította, de a hivatkozott bejegyzést Király György tölthette fel, így annak hitelességéről is őt kell kérdezni.

Lapunk megkereste Királyt is, aki azt állította: rossz szóhasználat okozott félreértést. Elmondása szerint Károlyi Attila részt vett a Fejér megyei sporttagozat szervezésében, és a helyi tagozati csoport egyik koordinátora volt, de „szabályterminológia szerinti titulusa” valójában nem volt. Arra a kérdésre, hogy a hivatkozott bejegyzés a botrány kirobbanása előtt vagy után került-e fel a honlapra, Király azt válaszolta: a tájékoztató e-mailt jóval a videoügy előtt küldte szét a tagoknak, ám azt, hogy annak tartalmát végül ki és mikor töltötte fel a portálra, nem tudja.

Lapunk kérdésére Király György azt is megerősítette: továbbra sem kapta meg a rendőrségtől a bajai videoügyben elvégzett hazugságvizsgálatának írásos eredményét; emiatt az ügyészségen is panaszt tett már. A poligráfos vizsgálat eredménye állítólag Király álláspontját igazolja, vagyis hogy sem neki, sem az MSZP-nek nincs köze megrendelőként vagy más módon a botrányos felvételhez.

Vincze Géza szerint a sporttagozatot belekeverték a videoügybe
Vincze Géza szerint a sporttagozatot belekeverték a videoügybe
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.