Átszervezik a kommunikációt

Késő estébe nyúlóan tárgyalt kedden az MSZP országos elnöksége, a tanácskozás napirendjén többek között a bajai videoügy kezelésének értékelése is szerepelt. Mint ismert, a párt sajtófőnöke lemondott, miután kiderült: személyesen adta át a botrányt kiváltó felvételt a Hvg.hu azóta szintén távozott főszerkesztőjének. Déri Balázs ezzel kapcsolatos közleményében korábban leszögezte: nem tudta, hogy hamis felvételről van szó, az átadásról pedig nem értesítette a párt vezetését.

Az elnökséghez közeli forrásokból ugyanakkor úgy tudjuk: részletesen értékelték a bajai videoügy kezelését és kronologikus részleteit. A tapasztalatok levonása után a pártelnök és az elnökség úgy döntött, hogy átszervezi a kommunikációs irányítási szinteket. Létrehoznak egy sajtófőnöki és egy kommunikációs igazgatói posztot: előbbit a Népszabadság korábbi lapszerkesztője, Ferencz Gábor látja el, utóbbira pedig várhatóan egy politikust nevez majd ki Mesterházy Attila; személyéről a napokban születik végső döntés. Forrásaink szerint várhatóan a frakcióelnökség egyik tagja lehet a poszt várományosa. Szintén a tanácskozás eredménye, hogy – ahogyan az hagyományosan lenni szokott a kampányidőszak elején – megalakult a pártot a választásokig operatív módon irányító országos választási bizottság (ovb), ennek lesz az új szóvivője Kunhalmi Ágnes oktatási szakpolitikus és elnökségi tag. Ehhez tartozik, hogy továbbra is a párt szóvivője marad Török Zsolt és Kormos Kata is. (Török esetleges távozását több sajtóhír is feltételezte, mondván, a szóvivő több fórumon is valótlanul állította korábban, hogy nem az MSZP-től került a videó a Hvg.hu hírportálhoz.) Úgy tudjuk, hogy döntés született arról is: meg kell erősíteni a párt biztonsági mechanizmusait. Ennek érdekében egy biztonsági részleget is felállítanak, amely a jövőben a bajaihoz hasonló provokációkat ki tud majd szűrni.

A bajai videó és a szocialista párt kommunikációja kapcsán a napokban az MSZP korábbi elnöke, Lendvai Ildikó is véleményt formált. Előbb az ATV, majd a közszolgálati televízió műsorában is arról beszélt, hogy a szocialista párt „balek, becsapott és óvatlan” volt, de semmiképpen sem csaló. Lendvai szerint „balekségükért” elnézést kellene kérniük a választóktól. „Balekok voltunk, ez világos, belemásztunk egy csapdába, akárki állította, (...) és ez egy pártnál nagyon komoly hiba. Egy párt, amely kormányozni akar, az nyilvánvalóan ne legyen óvatlan” – fogalmazott Lendvai. A volt pártelnök a Ma Reggel című műsorban azt is kijelentette: szükség van az összefogásra a Gyurcsány Ferenc vezette DK-val, „valamilyen szinten meg kell állapodni” velük. A videó ügyében Baja Ferencet is megszólaltatták, a Szocialista Platform elnöke a közszolgálati híradónak nyilatkozva azt hangsúlyozta: belső vizsgálatot kell lefolytatni a pártban, és levonni a tanulságokat.

Szintén a bajai videoügyhöz tartozik, hogy az MSZP a hírbe hozott sporttagozati alelnök, Király György poligráfos vizsgálatának nyilvánosságra hozását követelte. Arról a Népszabadság adott korábban hírt, hogy Király „átment” a hazugságvizsgálaton, amely forrásaink szerint az ő állításait igazolta, vagyis hogy sem megrendelőként, sem másképpen nem volt köze a botrányos felvétel elkészítéséhez. Az MSZP közleményében leszögezte: Király a vizsgálatot követően azonnal kérte a jegyzőkönyvet, ám a rendőrség ennek eddig nem tett eleget. A szocialisták szerint elfogadhatatlan, hogy addig, amíg az eljárás adatai az MSZP-re nézve hátrányosnak tűntek, az ügy dokumentumai folyamatosan a „jobboldali politikai térben és egyes sajtóorgánumoknál landoltak”, de most, hogy a poligráfos vizsgálat egyértelműen cáfolja az MSZP-t ért vádakat, a hatóság nem hajlandó kiadni az erről szóló jegyzőkönyvet.

A bajai videoügyhöz kapcsolódóan a parlament megszavazta a büntető törvénykönyv módosítását

A Fidesz, a KDNP és a Jobbik képviselőinek szavazatával elfogadta a parlament azt a Btk.-módosítást, amely a bajai kamufelvétel kapcsán szigorította a hamisított videók készítésének, terjesztésének büntetését. A jelen lévő szocialista és LMP-s képviselők tartózkodtak, a DK és az Együtt–PM politikusai pedig nemmel voksoltak. A bajai videoügy kapcsán benyújtott és sürgősséggel tárgyalt módosítás értelmében szabadságvesztéssel büntethetik azt,

aki mások becsületének csorbítására alkalmas hamis hang- vagy képfelvételt készít. Egy évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntethető, aki mások becsületének csorbítására hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú hang-, illetve képfelvételt készít. Aki elérhetővé teszi, két évig, aki pedig nagy nyilvánosság előtt vagy jelentős érdeksérelmet okozva követi el a bűncselekményt, három évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntethető. Az eredeti verzióban szerepelt a „gondatlan közzététel” büntetése is (szintén egyéves szabadságvesztéssel), ezt a kitételt azonban végül a szocialisták módosító javaslatára – a fideszesek támogatásával – kivették a törvényből. Bárándy Gergely szocialista képviselő ezzel kapcsolatban leszögezte: örülnek annak, hogy a kormánytöbbség is belátta; az egyes politikai oldalak érdekeitől függetlenül közérdek az, hogy a jogsértések feltárhatók legyenek. „Egyetértünk abban, hogy büntetlenül senki ne készíthessen hamis bizonyítékokat a választások eredményének befolyásolása érdekében.

A most elfogadott törvény szakmailag rossz, mert ennek megakadályozására alkalmatlan. A megoldás az lett volna, hogy a tilalmazni kívánt magatartással kibővítjük a választás rendje elleni bűncselekmények körét, nem pedig más megfogalmazással írunk le egy már létező bűncselekményt, a rágalmazást. Ezért, valamint azért, mert a javaslat valójában más célt nem szolgál, mint a Fidesz ellenfeleinek lejáratását, a zárószavazásnál tartózkodtunk. Ha a Fidesz célja nem a politikai haszonszerzés lett volna, hanem mások becsületének és a választások tisztaságának védelme, akkor nem ezt a szakmai és politikai egyeztetés nélkül összetákolt javaslatot fogadták volna el, hanem a választási csalás tényállásának kiszélesítését kezdeményezték volna” – fogalmazott az MSZP politikusa.

Az MSZP-ben biztonsági részleget állítanak fel, hogy kiszűrjék a bajai kamuvideóhoz hasonló ügyeket
Az MSZP-ben biztonsági részleget állítanak fel, hogy kiszűrjék a bajai kamuvideóhoz hasonló ügyeket
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.