Több teret követel a Szolidaritás

Felerősödtek az Együtt–PM szövetségen belüli nézeteltérések. Egy hete az aktivistáknak a Szolidaritás elnökségével kibővített informális ülésén abban állapodtak meg: írásba foglalják, hogy a Bajnai Gordon vezette szövetség stratégiájának mely elemeivel nem értenek egyet.

Az Együtt–PM szerint a szervezet nyitott kapukat dönget. Az ülésről készült, lapunk birtokában lévő emlékeztető szerint egyetértés volt abban, hogy stratégiai váltásra van szükség az Együtt–PM politikájában.

A „memo” szerint a résztvevők úgy vélik, meg kell erősíteni az Együtt szervezeti struktúráját. Úgy tudjuk, a Szolidaritásban a Demokratikus Koalícióval való erősebb helyi szintű együttműködés folytatása mellett érvelnek, még ha tisztában vannak is vele: az „intézményesített” összefogás valójában nem Bajnaiékon, hanem Gyurcsány Ferencen múlott, aki a nyáron – ahogy ők fogalmaznak – egy „méltányos és reális ajánlatra” mondott nemet.

Szintén egyetértés mutatkozott abban, hogy túlsúlyban érzik a PM befolyását a szövetségben, szerintük több lehetőséghez kell juttatni a „szolisokat”, erősíteni a néppárti karaktert, a „szolis végvárakat”, az „utca hangját”. Mindezekkel kapcsolatban konkrét javaslattal fordulnak majd az Együtt–PM elnökségéhez, s a Szolidaritás is egységes javaslatokat fog előterjeszteni erről a párt november 9-i politikai nagygyűlésén.

Kétségtelen, hogy Bajnai és szűkebb környezete, valamint a Párbeszéd Magyarországért politikusai az utóbbi időszakban többet szerepelnek a nyilvánosság előtt, mint az Együtt–PM-et alkotó egyéb szervezetek vezetői. Ennek egyik oka az, hogy a PM politikusai országgyűlési képviselők, s így jobban ki tudják használni a nyilvánosság adta lehetőségeket. Ugyanakkor, tették hozzá az Együtt vezetőségét jól ismerő forrásaink, az esetleges belső elégedetlenséget az is táplálhatja a Szolidaritásban, hogy elnökük, Kónya Péter maga is kevesebbszer él a neki felkínált megjelenési lehetőséggel, mint ahogy tehetné, vagy épp kisebb hatékonysággal használja ki ezeket, mint ahogy az „üdvözítő lenne”.

Kónya Péter, a Szolidaritás vezetője lapunknak azt mondta: a mozgalom megalakulása óta a demokratikus ellenzéki erők összefogását szorgalmazza. ,,Mi magunk is ezért fogtunk össze a Millával, a Haza és Haladással, majd az LMP-ből kivált és PM néven pártot alapított új politikai szervezettel. A Szolidaritás is szorgalmazta az MSZP-vel megkötött választási szövetséget, amely a kormányváltáshoz szükséges minimum. Ugyanakkor látni kell, hogy a Szolidaritás aktivistái azok az emberek, akik két éve hóban, fagyban, tűző napsütésben kint vannak az utcákon, az első vonalban küzdenek az Orbán-rezsim ellen.

E küzdelemben gyakran együttműködnek más pártok vagy egyesületek aktivistáival. A közös cél összekovácsolta ezeket az embereket. Helyi szinteken ezért is érthetetlen számukra, hogy a pártközpontokban a vezetők miért nem képesek megegyezésre jutni a széles körű ellenzéki együttműködésről” – mondta Kónya, hozzátéve: a PM-mel kapcsolatban nincsenek belső feszültségek. „Az Együtt–PM pártszövetségben különféle szervezettségű politikai formációk vesznek részt. Vannak, amelyek az utcai aktivitásban, és vannak olyanok, amelyek inkább a kommunikációban vállalnak nagyobb szerepet.

Ugyanakkor ahhoz, hogy az Együtt néppárti jellegét meg tudjuk erősíteni, valóban több új arcra, a Szolidaritás köreiből is kikerülő, a nép egyszerű nyelvén fogalmazó politikusra van szükségünk. Ezzel kapcsolatban fogalmaztunk meg konstruktív javaslatokat, amelyeket az Együtt elnöksége is támogat. A Szolidaritás által javasolt és támogatott képviselőjelöltek is ilyenek, akiknek a jövőben nagyobb szerepet szánunk az országos és szakpolitikai ügyek kommunikálásában is” – mondta lapunknak Kónya Péter. Megkerestük e témában a Párbeszéd Magyarországért több politikusát is, de információinkat egyikük sem kívánta kommentálni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.