Fidesz: ez a kampány az a kampány

Orbán Viktor miniszterelnök eddigi szabadságharca Brüsszellel, az uniós intézményekkel és a EU-bürokratákkal nemcsak kormányzásának az alaphangja, de permanens kampányretorika is.

Ezért a jobboldalon az a vélemény, hogy nincs komoly jelentősége annak, hogy a magyar parlamenti és az EP-választást azonos napra tűzi-e ki Áder János köztársasági elnök. – Ez a kampány az a kampány is. Brüsszel már 2010 óta belpolitika Orbán Viktor számára – mondták lapunknak. A Fidesz-kongresszuson és az azóta tett megnyilvánulások alapján az tűnik valószínűbbnek, hogy két választás lesz tavasszal.

Miként azt a Népszabadság már megírta, a Fidesz-elnökség, s maga Orbán Viktor miniszterelnök is úgynevezett „háromhullámos” választásban gondolkodik. Vagyis egy áprilisi parlamenti választás esetleges győztes lendülete minden különösebb kampányolás nélkül magával hozná az európai választási győzelmet is, kiváltképp abban az esetben, ha a másik oldal a vereség hatására lebénulna. A harmadik hullám pedig a jövő őszi önkormányzati választás lenne e stratégia szerint.

Ami a kampánytartalmat illeti, munkatársunk figyelmét a kormányoldalról arra hívták fel, hogy Orbán Viktornak nagyon is karakteres Európa-képe van, és ezt határozottan képviseli a magyar parlamentben és Strasbourgban is: a miniszterelnök a nemzeti szuverenitást, az európai nemzetállamok vízióját hirdeti „a Cohn-Benditek által elképzelt föderációval, illetve a nagyhatalmi, birodalmi tervekkel” szemben.

A Fidesz által eddig is harcosan kinyilvánított alapértékek – vagyis a nemzeti szuverenitás, a keresztény Európa és az a vélemény, hogy nem lehet az unióban első és másodosztályú tagság – lesznek változatlanul a legfőbb kampányüzenetek. A békemenettel Orbán Brüsszelnek és a magyar választóknak egyaránt üzent: „Nem leszünk gyarmat!”

Ugyanakkor árnyalja valamelyest a képet, hogy az úgynevezett második békemenetnek már nem tudott a miniszterelnök a saját maga által meghirdetett rezsiharccal imponálni az október 23-i demonstráción, mert az EU éppen a rezsicsökkentés ügyében nem indított kötelezettségszegési eljárást a magyar kormánnyal szemben. Ugyanakkor a rezsiharc, a multiellenesség nyilvánvalóan hangzatos kampányszlogen lesz mind a magyar parlamenti, mind az EP-választások előtt.

„Ha pedig Brüsszel még a tavaszi parlamenti választások előtt előállna olyan kalkulációval, hogy nincs meg a háromszázalékos hiány, és belengetnék a túlzottdeficit-eljárást, az csak segítené Orbán Viktort, hogy még sötétebbre festhesse az ellenségképet” – fogalmazott egy fideszes képviselő. Arra az esetre, ha mégsem a Fidesz győzne a tavaszi parlamenti választásokon, nincs forgatókönyve a pártnak, állítják forrásaink, akik nem tudták megmondani, hogy egy ilyen helyzet miképp befolyásolná az EP-kampányt.

Békemenet: üzennek Brüsszelnek
Békemenet: üzennek Brüsszelnek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.