Az MSZP bízik a Kúriában

Korábban nem ez volt a jellemző, de most már úgy működik a politika, hogy „ha vitám van veled, kicsinállak” – ezt Molnár Gyula azt követően nyilatkozta az ATV-ben, miután a másodfokú bíróság hivatali visszaélés miatt nyolc hónap letöltendő börtönre ítélte.

A volt XI. kerületi polgármester szerint vagy politikai elfogultság, vagy nagyon komoly szakmai hiba volt ebben az ítéletben. Molnár Gyula az ítélet után közleményt adott ki. Ebben rámutatott arra, hogy a Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta az egy évvel ezelőtti elsőfokú ítéletet, amely őt és korábbi helyettesét bűncselekmény hiányában mentette fel a hivatali visszaélés vádja alól.

„A hat éve tartó eljárásban egyetlen bizonyíték vagy tanú, még a vád koronatanúja sem támasztotta alá sem a vagyoni kárt, sem az eljárás szabálytalanságát. Sőt az ügyészség is elismerte, hogy nem érte kár a kerületet és az elsőfokú bíróság eljárása kifogástalan volt. Ennek ellenére a másodfokú bíróság pusztán vélelmekre alapozva megváltoztatta a döntést” –tette hozzá a volt polgármester. Molnár Gyula közleményében úgy fogalmazott: a mindössze két napon át tartómásodfokú eljárás során a bíróság egyetlen tanút hallgatott meg, egy általa 2003-ban elbocsátott egykori munkatársát, aki a vád tárgyát képező 2006-os ügyről értelemszerűen semmilyen információval nem tudott szolgálni.

„Az új tanú vélelmei és sejtései azonban felülírtak minden eddigi szakértői véleményt és tanúvallomást, és elegendőnek bizonyultak ahhoz, hogy a hosszú évek nyomozati és bírósági eljárását zárójelbe téve másodfokon maga a bíró vesse fel a vád megváltoztatását az ügyész helyett! (…) Bízom benne, hogy a jogerős ítélet a lehető leghamarabb megszületik, és emelt fővel állhatok azok elé, akik nevében engem meghurcolnak és alaptalanul gyanúsítanak” – írta. Mint arról a Népszabadság korábban beszámolt: szinte bizonyos, hogy Molnár Gyula lenne, illetve lett volna az MSZP újbudai polgármesterjelöltje a jövő évi önkormányzati választásokon.

Az országgyűlési egyéni körzetben Józsa Istvánt jelölte a szocialista párt. Az ítélet azonban nyilvánvalóan befolyásolja az MSZP és Molnár ez irányú terveit. Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke a Népszabadság kérdésére azt mondta: példátlan, hogy egy elsőfokú bíróság bűncselekmény hiányában mentsen fel valakit, majd másodfokon letöltendő büntetést szabjon ki.

„Rettenetes nagy zavar van a bíróságon, aminek több motivációja is lehetett: politikai vagy jogi tévedés; ezt még világosan látni nem lehet. A párt kiáll Molnár Gyula mellett és szolidáris vele” – fogalmazott Molnár Zsolt. A budapesti pártelnök lapunk kérdésére hozzátette: figyelemre méltó, hogy a kampány kezdetét megelőzően született meg ez a vitatható döntés. „Molnár Gyula, aki a párt egyik fővárosi képviselője, komoly esélyekkel indul jövő ősszel az újbudai polgármesteri címért. Továbbra is ő az MSZP jelöltje ebben a kerületben” – jelentette ki a fővárosi pártvezető.

Molnár Zsolt arra a kérdésünkre, hogy mi lesz az MSZP lépése, ha a Kúria is helybenhagyja a másodfokú döntést, azt válaszolta: amennyiben felsőfokú, jogerős döntés születik, úgy a jogi kényszer mindenkit kötelez majd. (Tudniillik, az Ítélőtábla nemcsak letöltendő börtönre ítélte a politikust, de a közügyekről is eltiltotta.) „Bízunk benne, hogy a Kúria az elsőfokú eljárás megállapításaival ért majd egyet” – tette hozzá Molnár Zsolt budapesti pártelnök.

Molnár szerint politikai elfogultság vagy nagyon komoly szakmai hiba volt a másodfokú ítéletben
Molnár szerint politikai elfogultság vagy nagyon komoly szakmai hiba volt a másodfokú ítéletben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.