Laborc nem akar menni

Mile Lajos, a Portik–Laborc találkozókat vizsgáló albizottság elnöke újra meghallgatásra hívja Laborc Sándort (képünkön), a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatóját annak ellenére, hogy az egykori titkosszolgálati vezető jelezte: nem kíván megjelenni a bizottság előtt.

Mile Lajos LMP-s képviselő arra a lapunkban megjelent információra reagált az MTI kérdésére, amely szerint Laborc Sándor levélben jelezte az őt eredetileg szerdán meghallgatni szándékozó bizottságnak, hogy a meghívásnak nem tesz eleget. Levelében emlékeztetett egy, a bizottság tagja, Kocsis Máté által tett nyilatkozatra. A Fidesz kommunikációs igazgatója ugyanis e szavakkal hárította el az ároktői ügy kapcsán egy vizsgálóbizottság fölállítását: „Nem tartjuk célravezetőnek azt sem, hogy egy politikai célokra felhasznált mindenféle ilyen albizottsági ülésen néhány képviselő politikai hisztériakeltésre használja fel ezt az ügyet”. Laborc szerint ez az úgynevezett Portik–Laborc bizottság kapcsán is érvényes megállapítása a Fidesz kommunikációs igazgatójának. Laborc Sándor levelében hozzáteszi: „Az idő múlásával sincs okom megváltoztatni azt az egy évvel az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága előtt személyesen is kifejtett álláspontomat, miszerint a politika és a média által sulykoltan Portik–Laborc-találkozóként elhíresült, a valóságban tisztán szakmai kérdésben jogszerűen és szakszerűen jártunk el. Kocsis Máté állítását igazoló bizottságuk ténykedésével összefüggően az eddig általam is tapasztaltak miatt nem kívánok eleget tenni a meghívásuknak, mert nem akarom részvételemmel szakmailag legitimálni azt a tevékenységet, amelyet ebben az ügyben, függetlenül a tényektől, politikai célokra használnak fel.”

Mile Lajos szerda reggel megerősítette lapunknak azt az értesülését is, hogy a ténymegállapító albizottság szerdára tervezett ülése azért maradt el, mert a két meghallgatni tervezett ember egyike – nyilvánvalóan Laborc Sándorról van szó – jelezte, nem tud megjelenni a bizottság ülésén. Mile ugyanakkor közölte, hogy bár még nem olvasta Laborc levelét, de ha ez a véleménye, akkor véleménykülönbség van köztük. Mile Lajos szerint még csak a folyamat elején tartottak, amikor egy évvel ezelőtt a nemzetbiztonsági bizottságban meghallgatták Laborc Sándort. Azóta számos iratot áttekintettek, s rengeteg új információ birtokába jutottak – mondta, hangsúlyozva, hogy az igazság feltárása érdekében szükség lenne célirányos meghallgatásra.

Az LMP-s képviselő ugyanakkor nem zárta ki, hogy lehetnek bizonyos megnyilvánulásokban politikai szándékok is, de a bizottságnak alapvetően nem az a célja, hogy bármelyik oldal politikai céljait szolgálja, hanem hogy feltárja a találkozók hátterét, valamint megnézze, hogy a szolgálatok teljesen szabályszerűen jártak-e el.

Mile Lajos azt mondta, a Portik– Laborc-találkozókat vizsgálóalbizottság következő ülését jövő keddre tervezik, arra ismételten meghívják Laborc Sándort, s remélik, hogy meg fog jelenni a bizottság előtt.

Erre nem sok esély van. Laborc Sándor lapunkkal azt közölte, tudomása van arról, hogy elhalasztották a bizottsági ülést. Ugyanakkor az elvi álláspontja továbbra sem változott sem a találkozók szakmai megítélését, sem a bizottság munkáját illetően.

Emlékeztetőül: az Alkotmányvédelmi Hivatal április 25-én oldotta fel a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel titkosságát. A dokumentumok szerint 2008-ban két alkalommal találkozott egymással Portik Tamás és Laborc Sándor, két másik ember társaságában. Portik Tamás és Laborc Sándor ellen hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás miatt indult nyomozás. A nemzetbiztonsági bizottságnak a Portik–Laborc-találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottsága május 14-én tartotta alakuló ülését.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.