Zavaros tanúvallomások

A koronatanú meghallgatásával folytatódott kedden a Szegedi Törvényszéken a 2012. október 11-én Apátfalván elgázolt motoros járőr ügyében zajló büntetőeljárás. Mint ismert, az ügyészség az osztrák Thomas Robert B.-t hivatalos személy sérelmére elkövetett emberöléssel, közúti veszélyeztetéssel és más erőszakos bűncselekményekkel vádolja.

A vádirat szerint a 35 éves férfi Hummer terepjárójával tavaly októberben Apátfalván egy rendőri intézkedés közben szándékosan elgázolta Kenéz Imre motoros járőrt, aki a kórházba szállítás közben meghalt. Tegnap a bíróság a koronatanúként aposztrofált Móra Ferenc Attilát hallgatta meg, aki a korábban tett vallomásaiban számos ponton ellentmondásba keveredett. A bíróságon felidézték, hogy a legelső vallomása szerint a tanú fegyvert látott a vádlott kezében, később viszont már úgy emlékezett, hogy az elgázolt járőr társa fogta a fegyvert. Arról pontos információkat nem tudott mondani, hogy hány kés volt a vádlottnál, csak arra emlékezett, hogy Thomas Robert B. a rendőr felé sújtott a késsel, s őt, vagyis Mórát is megsértette a kezén. Arról is ellentmondásosan nyilatkozott, hogy mennyire lépett fel támadóként a vádlott, s hogy ő maga vajon a dulakodó feleket szétválasztani ment-e a helyszínre, vagy inkább a rendőri intézkedést segíteni. A szintén szemtanúként meghallgatott apátfalvi Gyökös János elmondása szerint megrettent a látottaktól, hátratolatott autójával, de a telefonjával rövid felvételt készített, amit átadott a nyomozóknak. Nagy Csaba ügyész a bíróságon elmondta, hogy a felvétel igen rossz minőségű, mert a készítőnek remegett a keze.

A vádlott a tragédia idején egy offroad túrán vett részt a barátaival, de a tegnapi tárgyaláson egyik társa sem jelent meg. Közülük hárman közjegyző előtt is kijelentették, hogy tartanak a magyar hatóságoktól. Egyikük azt állította a Mainzban hivatalosan tett vallomásában, hogy a baleset után a magyar hatóságok éheztették, zaklatták őket. A vádlott ügyvédje hiányolta, hogy még nem jutott el hozzá a fegyverhasználatról szóló ügyészi vizsgálat jelentése.

A tárgyalás csütörtökön a sérülteket a helyszínen ellátó orvosok meghallgatásával folytatódik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.