Elbukott az ócsai kísérlet

A kormányt már nem érdekli Ócsa. Bár a devizahitelesek megsegítése továbbra is napirenden van, a szociális lakópark már nem szerepel a lehetséges megoldások között.

A kabinet eredetileg még a nyári szünet előtt dönteni kívánt a második ütem megépítéséről. Az első pályázat csúfos kudarca után azonban módosították a határidőt. Az új bérlői pályázat kiírása, illetve a lakópark vártnál sokkal lassúbb „töltése” miatt kitolódott az első 80 házba beköltözők tapasztalatait elemző jelentés elkészítése is. Az összegzést először szeptemberben, majd jövő tavasszal kellett volna a kormány elé terjesztenie a projektet felügyelő Belügyminisztériumnak. Ám lapunkat a tárca előbb úgy tájékoztatta, hogy a szociális lakópark ügye a közeljövőben nem szerepel a kormányülések napirendjei között.

Később pedig azt válaszolták, hogy semmiféle döntés-előkészítő tanulmányról nem tudnak, így nem is adhatnak információt. De már a lakóparkot befogadó Ócsa se nagyon bízik a folytatásban. – Holott akkor egy életképes önálló településrész születhetett volna saját üzlettel, bölcsődével, óvodával, közösségi létesítményekkel – magyarázza Horváth Tamás ócsai alpolgármester, aki ennek ellenére úgy látja, hogy a lakóparkba költözők jól érzik magukat.

A házak barátságosak, a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. éppen most épít mindegyikhez egy kis tűzifatárolót. Nyílt egy kis bolt, van buszjárat a gyerekeknek az iskolába és egy másik a felnőtteknek a munkába, illetve hivatalba járáshoz. Segélyt se kértek sokan, a gyermekintézményekben is van még hely. A régiek és a betelepülők között tudomása szerint nincsenek súrlódások. A település önkormányzata most tárgyal a közterületek átvételéről a Nemzeti Eszközkezelővel. S ha megkapják tőlük a fákat, akkor azokat is elültetik a közmunkások. Nem olyan nagy a településre nehezedő teher – teszi még hozzá az alpolgármester.

Ócsa, bejárat
Ócsán, tegnap délelőtt

S valóban, a bérlők kiválasztása és a „beszoktatás” a Magyar Máltai Szeretetszolgálat feladata, a bérleti szerződések megkötése és a bérleti díjak beszedése pedig az eszközkezelő dolga. Egyik céget sem söpri el a tömeg. Az első pályázatra még 588 család jelentkezett, de alig akadt köztük olyan, aki megfelelt volna a szigorú feltételeknek. A második fordulóra már alig 23 pályázat érkezett, igaz, az első forduló vesztesei automatikusan bekerültek a könnyített feltételekkel kiírt fordulóba. S még így sem lettek elegen. Nem sokkal később a kormány bejelentette: egészen az év végéig folyamatosan várják az otthonukat elveszített családok jelentkezését.

Lassan cseperegnek. Mint Horváth Tamástól megtudtuk, a múlt héten is döntöttek kettőről, azelőtt meg egyről. De már szó sincs devizahiteladósmentő programról. Szinte bárki pályázhat, aki valamilyen ok miatt fedél nélkül maradt. A bukott devizahitelesek mellett egyéb, lakhatással összefüggő tartozás – közmű, közös költség – miatt árverésre kijelölt ingatlanok tulajdonosai is bekerülhetnek a programba. De minden erőfeszítés kevésnek bizonyul. A szociális lakópark házainak fele még mindig üres. S az év végére sem lesz telt ház.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.