Egymást marják a szocdemek

Bírósági ítélet mondja ki, hogy a Kapolyi Lászlót leváltó kongresszus szabálytalan volt, így a későbbi önfeloszlatás is.

„Schmuck Andor az MSZDP nevében, képviseletében semmilyen nyilatkozatot nem tehet, nem rendelkezett és nem rendelkezik semmilyen jogosultsággal arra vonatkozóan, hogy kihirdesse a sajtó útján, hogy az MSZDP megszűnt, feloszlatta önmagát, a párt elnöke pedig lemondott” – ezt állítja Kapolyi László, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt korábbi elnöke egy lapunknak adott nyilatkozatában, hozzátéve: az illetékes törvényszék döntése értelmében továbbra is ő az elnöke és képviselője az MSZDP-nek, amely változatlanul és törvényesen működik.

Kapolyi szerint a Fővárosi Törvényszék hivatkozott döntése értelmében a tavaly novemberi pártkongresszust Schmuck Andor alapszabály-ellenesen készítette elő és bonyolította le. „Feltehetően így kívánt az MSZDP működésében zavart okozni és önmagát ügyvezető elnöknek feltüntetni, majd az erre irányuló személyi változást is a Fővárosi Törvényszéken átvezettetni” – fogalmazott Kapolyi László.

Az egykori országgyűlési képviselő szerint a kongresszusi szavazások zömében a szavazásra jogosult tagság kizárásával – azok meghívása nélkül – történtek. Kapolyi hozzátette: az ügyben indított perben október elején született törvényszéki döntés, amely kimondja, hogy a kongresszus határozatai érvénytelenek. Másként látja az eseményeket az MSZDP „utolsó elnöke”. Schiller László – akit a párt idén május 26-i kongresszusa választott vezetővé (ugyanez a kongresszus határozott az MSZDP megszűnéséről is) – technikai problémáról és kicsinyes bosszúról beszél.

Megkeresésünkre azt mondta: a törvényszék úgy döntött, hogy az MSZDP tavaly októberi kongresszusán elfogadott alapszabály-módosításokat azért nem vezeti át, mert a kérelem beadásakor a nyilvántartásban szereplő, törvényes képviselő (aki ekkor még Kapolyi László) a decemberben kért hiánypótlást követően már nem írta alá a papírokat.

„Érthető okokból, hiszen az időközben, 2012. november 24-én tartott pártkongresszus Kapolyi Lászlót nem választotta újra, így kicsinyes, személyes bosszúja eredményre vezetett. Sajnos, a bíróságnak nincs módja a kérelem elbírálásánál figyelembe venni a tényleges körülményeket, hiszen az eljárás során a törvény betűjéhez kell ragaszkodnia, amely előírja a kongresszus időpontjában bejegyzett képviselő aláírását. Igaz ugyan, hogy Kapolyi László aláírása szerepel a módosított, kongresszus által elfogadott, a bíróság részére egységes szerkezetben benyújtott alapszabályon, azonban a hiánypótlási kérelmet Kapolyi már valóban nem írta alá” – fogalmazott Schiller.

Hozzátette: a november 24-i kongresszus többek között azért nem választotta újjá az akkori elnököt (Kapolyit), mert az Állami Számvevőszék jogszerűtlen működést állapított meg a szervezetnél, többek között azt, hogy az ellenőrzéssel érintett időszakban nem rendelkezett könyvvezetéssel, gazdálkodására, pénzkezelésére vonatkozóan semmiféle dokumentum nem lelhető fel, vagyoni helyzete átláthatatlan, követelései és tartozásai pedig nem ismertek. „A vizsgálat során kiderült, hogy az MSZDP korábbi elnöke tudott erről a tényről. A Magyarországi Szociáldemokrata Párt az ÁSZ megállapításainak figyelembevételével idén áprilisban kizárta a tagjai sorából. A volt elnök egyszemélyben felelős a párt jogszerű működésének veszélyeztetéséért, így viselnie kellett ennek következményeit is” – fogalmazott Schiller a szerinte szabályszerűen megszüntetett pártról.

Megkerestük Schmuck Andort is, de a Magyar Szociáldemokraták Pártja elnöke csak azt mondta: az általa vezetett párt nem jogutódja a Magyarországi Szociáldemokrata Pártnak, ezért nem is kíván nyilatkozni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.