Tarlós István feltételei a Fidesznek 2014-re

Ismét elvállalná a főpolgármesteri posztot Tarlós István, aki nemrégiben a köztévében és a Klubrádióban is beszélt már arról, valószínűleg igent mondana a felkérésre. Lapunk már hónapokkal ezelőtt megírta, lényegében eldőlt, hogy Tarlós István lesz a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje 2014 őszén.

Hivatalos döntés nincs, de magas rangú kormánypárti politikusok szerint a főpolgármester és Orbán Viktor miniszterelnök már személyesen beszéltek a kérdésről. A Népszabadság épp egy éve írt arról: „az biztos, hogy a Fidesz–KDNP-t Budapesten Tarlós István hozzá tudja segíteni a győzelemhez, ha ő lesz a jelölt. De ha nem ő lesz, akkor a Fidesz–KDNP-aspiráns bukását is elő tudja idézni, ha függetlenként elindul”.

Egyes nem publikált felmérések szerint a támogatottsága a nyáron 40–53 százalék között mozgott. Ha szeretne ismét elindulni a főpolgármesterségért, megkerülhetetlen tényező lesz – mondták akkor forrásaink, hozzátéve, Tarlós Istvánnak „természetfejlődésen” kellene keresztülmennie ahhoz, hogy a jövőben képes legyen elkerülni a személyeskedő „örökös” vitákat a városházán – még a fideszeseket, a főpolgármester-helyetteseket sem kímélve. Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezetője és közte állandósult a konfliktushelyzet, és a végkifejlet csak elodázódott, menesztése „egyelőre” nem aktuális, később viszont megtörténhet.

A Népszabadságnak most a főpolgármestert jól ismerő források azt mondták: Tarlós István számára „nem érzelmi kérdés a főpolgármesterség, nem kapaszkodik mindenáron a székébe”. A 2014-es jelöltséget állítólag azt követően vállalná, ha a miniszterelnökkel „tisztázó megbeszélést” folytatnának arról, hogyan lehetne a 2014–19-es ciklusban eredményesen irányítani Budapestet, és a városvezetés érdekében milyen „objektív feltételeknek” kell teljesülniük.

Nem szigorúan titkos – tették hozzá magas rangú fideszes forrásaink –, hogy Tarlós István számára éppen a súlyos Demszky-örökség miatt első számú feltétel lehet, hogy olyan fővárosi büdzsét szavazzon meg a parlament, mely a működési biztonságot garantálja, különös tekintettel a tömegközlekedésre, a BKV-re.

„Ezt a kérdést nem lehet álnaiv módon kezelni, amikor a főváros a GDP 42 százalékát termeli meg, nem jó, hogy annak nagy százalékát a vidék viszi el. Budapestnek járjon annyi, mint a megyei jogú városoknak” – az egyik városházi képviselő szerint ez a főpolgármester visszatérő tézise – tették hozzá. A kiszivárgott hírek szerint Tarlós István a BKV-finanszírozás kapcsán szűk körben nehezményezte, hogy egyrészt az a kormányzati vád fogalmazódott meg korábban a fővárossal szemben, hogy „van ott pénz”, csak megfelelő tömegközlekedés-finanszírozási koncepciót kellene letenni az asztalra.

Állítólag olyanokat mond, hogy a BKV már olyan, mint a foci, mindenki ért hozzá, még azok is, „akik csak a budapesti albérletükből a Parlamentig vezető utat ismerik”. A sérelemérzet oka lehetett a részéről, hogy Matolcsy György korábbi nemzetgazdasági miniszter „egy évig ült szép csendben” egy városházi BKV-finanszírozási terven. Utódjával, Varga Mihállyal viszont korrekt a kapcsolata a hírek szerint, ahogyan Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkárral is, akinek a kormányfő által bejelentett Budapest-adósságrendezés ügyében oroszlánrésze volt.

Személyi fronton – nyilván Orbán Viktor nyomására is – rendeződött Tarlós István és a meghatározó fideszes politikusok nexusa, „Rogán Antal belvárosi polgármesterrel kiegyeztek, kapcsolatuk normálisnak mondható” – mondták munkatársunknak. Annak ellenére is, hogy Rogán Antal kapcsán már nem vetődött fel forrásaink szerint, hogy 2014 után „szuperhelyettes” lenne a városházán. Lapunk már megírta, hogy ha a parlamenti választások után megint Orbán-kormány alakul, Rogán Antal fejlesztési miniszter lehet. Ez nem zárja ki, hanem inkább erősítheti azt, hogy 2019-től viszont a főpolgármester-jelöltségre aspirálhat a mostani Fidesz-frakcióvezető. Pokorni Zoltán szerepe minden bizonnyal erősödik 2014 őszétől Budapesten, mivel a hegyvidéki polgármesterséget választja, az viszont egyelőre nyitott, hogy a Fidesz alelnöke milyen területre szeretne Budapesten koncentrálni, és ehhez milyen pozíció társul majd.

Mindazonáltal Tarlós István második fontos tétele lehet annak megválasztása, kikkel dolgozik együtt, és milyen munkastílusban. Ezért – forrásaink tájékoztatása szerint – „szabad mozgásteret” szeretne ezen a téren. Ez akár egészen odáig is elérhetne, hogy informálisan javaslattételi joga lehessen a Fidesz–KDNP-s fővárosi listánál. Mindez nyilván azzal is összefüggne, hogy ha kell, törvénymódosítással, de erősítsék meg a főpolgármesteri jogosítványokat a közgyűléssel szemben, illetve a városháza jogosítványait a kerületekkel szemben, hogy „ne a parciális érdekek” érvényesüljenek. A feltételek tisztázása során Tarlós István rendszerszintű korrekciós víziói a forrásmegosztás újragondolásához is elvezethetnek, de a fővárosi közigazgatási struktúra újbóli elgondolásához is.

Tarlós István újraindulása és győzelme „reformot” eredményezhetne Budapesten. Orbán Viktornak azért is érdemes elgondolkodnia, mert a belső közvélemény-kutatások szerint akkor is legalább ötszázalékos Tarlós István előnye, ha Budapesten valamennyi balliberális erő egyetlen főpolgármester-jelöltet támogatna vele szemben – mondta egy a miniszterelnökhöz közel álló forrás.

Ismerői szerint Budapest jelenlegi vezetője „nem kapaszkodik mindenáron a székébe”
Ismerői szerint Budapest jelenlegi vezetője „nem kapaszkodik mindenáron a székébe”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.