Kifogásolják a menedéket kérőkkel való bánásmódot

Kötelezettségszegési eljárást indított a múlt héten az Európai Bizottság Magyarország ellen három kérdésben, köztük a menekültügyben mérvadó dublini konvenció nem megfelelő alkalmazása miatt.

Megtudtuk, hogy a bizottság több olyan jelentést is kapott, amely aggályokat jelzett a menedékjog iránti kérelmek elbírálásában és az eljárás alatt a menedékkérőkkel való bánásmód tekintetében. Úgy tudjuk, a bizottság szerint ezeknek az aggályoknak egy részét – köztük a dublini szabályok értelmében Magyarországra visszaküldött menedékkérőkkel való bánásmódot – a magyar hatóságok kielégítően kezelték, több jogszabályt is módosítottak, ezek az idén léptek hatályba.

Néhány aggály azonban továbbra is fennmaradt. Ezek információink szerint nem közvetlenül a dublini egyezményhez kapcsolódnak, inkább a menedékügyi eljárásra és az eljárás lezárására váró menedékkérők körülményeire vonatkoznak. Különösen ilyen az a kitétel, mely szerint a következő menedékkérelem benyújtásáig a menedékkérő nem maradhat az országban, illetve hogy bizonyos körülmények között a menedékkérőnek járó támogatás csökkenthető vagy meg is szüntethető.

Aggályosnak tartják a „biztonságos harmadik ország” koncepciójának átültetését a magyar szabályozásba, valamint azt, hogy a magyar hatóságok erről nem tájékoztatták a bizottságot, sem a menekültügyi jogszabályok módosításáról.

A magyar hatóságok válaszait két hónap múlva várják Brüsszelben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.