Már nem Budapest az egyetlen jelölt

Meghallgatják az Európai Rendőr-akadémia (CEPOL) székhelyére jelentkező hét várost – ez a megoldás körvonalazódott az Európai Parlament alapjogi szakbizottságának csütörtök délelőtti ülésén, amelyen felszólalt Rui Tavares zöldpárti EP-képviselő is. A jelöltek közt van Budapest.

Az ügy az után került a figyelem középpontjába, hogy a Fidesz megszellőztette, Tavares levelet írt mások mellett a szakbizottság elnökének, amelyben felhívta a figyelmet arra: a székhely Budapestre helyezése ellentmondana a júliusban elfogadott, a magyar jogállamiság és demokrácia állapotáról súlyos véleményt megfogalmazó EP-határozatnak. A Fidesz azt is sugallta, hogy az MSZP-s EP-képviselők is aláásnák a magyar főváros sikerét. Mesterházy Attila pártelnök ezért feljelentette a Fidesz szóvivőjét.

Az ügy háttere: Nagy-Britanniából költöznie kell a CEPOL-nak. Hét város pályázott új helyszínként, de csak Magyarország jelentkezett az új tagállamok közül, márpedig egy megállapodás értelmében lehetőleg a „friss” tagállamoknak próbálják adni az új székhelyeket. A múlt héten a belügyminiszterek tanácsülésén Budapestet választották a tagállamok, ám a végleges döntéshez az EP jóváhagyása is kell. A képviselők a tegnapi előzetes megbeszélésen világossá tették: felháborítónak tartják, hogy a tanács kész helyzet elé állította a parlamentet. A spanyol néppárti Agustín Díaz de Mera García Consuegra (ő az összevonásról szóló bizottsági javaslat parlamenti raportőre) még a tanácsi szavazás legitimitását is kétségbe vonta. Ezért is javasolta Veronique Mathieu francia néppárti képviselőnő – aki a raportőr lesz az ügyben, ha megindul a hivatalos eljárás –, hogy hallgassák meg mind a hét jelentkezőt a parlamentben is. Egyelőre tehát nem lehet biztosnak venni Budapest sikerét.

– Nincs ellenvetésem Budapesttel kapcsolatban, sőt gratulálni fogok, ha a demokrácia és az alapjogok kérdését megfelelően kezeli a kormány – közölte Tavares, aki valóban több képviselőnek is írt olyan tartalmú levelet, amelyben megfogalmazza az aggályait.

Gál Kinga, a szakbizottság fideszes tagja azt közölte: nem lehet megkérdőjelezni a tanács döntését. Hozzátette: az ügy intézményközi vitává alakult, de meg kell találni a közös nevezőt. „Nem hiszem, hogy politikai vitává kellene tenni azt, hogy melyik város a jobb jelölt” – mondta.

Göncz Kinga szocialista EP-képviselő felszólalásában egyetértett azzal, hogy nem szükséges a politikai vita, de emlékeztetett: épp a Fidesz az, amely ebből politikai ügyet csinál, és hazaárulózik. – El kellene kerülni ezt a fajta politikai vitát – figyelmeztetett Göncz.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.