Bukásnak tartja a szakma Böröcz áthelyezését

Szalai Annamária bizalmi embere volt, de általános meglepetést keltett a leváltása.

Szabó László Zsolt és Gazsó L. Ferenc volt az esélyes, végül az előbbi lett a befutó a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatói posztjára, miután szerdán bejelentették: Böröcz István távozik. Ő a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) vagyongazdálkodási, stratégiai és struktúrafejlesztési vezetője lesz.

A közmédián belül általános meglepetést keltett Böröcz István hirtelen távozása, információnk szerint még a közvetlen környezete sem tudta, hogy Karas Monika, a Médiatanács új elnöke, aki az MTVA vezérigazgatójának munkáltatói jogait gyakorolja, új feladatra kéri fel. Szakmai körökben egyöntetű az a vélemény, hogy Böröczöt leváltották, félretették. Ezt az új feladatáról kiadott hivatalos közlemény is alátámasztja: „Karas Monika arra kérte a leköszönő vezérigazgatót, hogy segítse a médiahatóság munkájának fejlesztését, a vagyongazdálkodási és szervezetfejlesztési feladatok színvonalának javítását, az egységes szervezet további stratégiai céljainak meghatározását”. Karas Monika ezentúl kiemelten számít Böröcz István tapasztalataira és tudására abban is, hogy „megvédjük gyermekeinket a veszélyes tartalmaktól, de minden esélyt meg kell adnunk, hogy a média kínálta lehetőségekkel élhessenek”. Az MTVA vezérigazgatója ezzel szemben egy éves szinten 70 milliárd forint közpénzzel gazdálkodó szervezet élén áll, amely munkáltatója a közmédia csaknem 2000 dolgozójának, műsorokat gyárt és rendel meg külső produkciós irodáktól. Elképzelhető, hogy Karas Monika már a jövő héten kinevezi Böröcz utódját.

Böröcz István egyértelműen a nemrégiben elhunyt NMHH-elnök, Szalai Annamária belső bizalmi köréhez tartozott. Böröcz elődje a poszton Fazekas Csaba volt, aki a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Hung-Ister Zrt. vezérigazgatója, a cég a köztévé egyik legnagyobb külsős beszállítója. A jogász végzettségű Böröcz az első szabad választásokon kisgazdaként szerzett mandátumot, de szembekerült a pártot elfoglaló Torgyán Józseffel, és az FKGP-ből kiszakadó 36-ok frakcióvezetője lett. Az első Orbán-kormány idején a posta vezérigazgató-helyettese volt, majd magáncégeket vezetett. A 2010-es kormányváltás és a közmédia strukturális átalakítása után lett az MTVA felügyelőbizottságának elnöke, majd a cég vezérigazgatója.

A közszolgálati médiumok átalakítása során az MTVA lett a legerősebb szervezet. Az alaphoz került át a négy közszolgálati médium – az MTV, a Duna TV, a Magyar Rádió és az MTI – csaknem háromezer dolgozója (azóta ezer embert elbocsátottak), a Kunigunda útján lévő gyártóbázis, a szervezet kezeli a közszolgálati médiacégek vagyonát. A négy nagy múltú médiumot pedig egy ötven főnél kevesebb munkatársat foglalkoztató csontvázintézménnyé fokozták le, amelyek megrendelői és programtervezési feladatokat látnak el, az MTVA-nál van a pénz, ott készülnek a műsorok is. Információink szerint az elmúlt években igen komoly feszültség alakult ki az MTVA és a négy csontvázintézmény vezetői között is, mert a médiaszolgáltatási alap részben átvette a megrendelői és programtervezési feladatokat is.

Megbukott
Megbukott
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.