Engedélyt kaptak a fideszesek a Csányi elleni támadásra?

Kocsis Máté és Wintermantel Zsolt szintjén „nem szokás” Csányi Sándor kaliberű közéleti személyiségnek nekimenni, csak ha felsőbb engedélyük van rá – hívják fel a figyelmet az elemzők.

Aki egyetlen pillanatig is azt gondolta volna, hogy a labdarúgásnak nincs köze a politikához, tegnap rájöhetett arra, hogy tévedett. Még ha a Fidesz egyes képviselői abba az irányba akarták is volna terelni az ügyet, hogy a Csányi Sándor MLSZ-elnököt bíráló megszólalásaik csupán a sportszerető közvélemény álláspontját tükrözik. Ám ez nem így van. Az, hogy egy-két nap eltéréssel Deutsch Tamás EP-képviselő, Wintermantel Zsolt újpesti és Kocsis Máté józsefvárosi polgármester – nem mellesleg a Fidesz szóvivője – kifejezetten bántó stílusban „nekiment” a magyar labdarúgás első emberének, nem utal felhőtlen viszonyra a kormánypárt és az OTP elnöke között.

Csányi Sándor szerint a mostani kudarc majd 2017-ben nem lesz magyarázható
Csányi Sándor szerint a mostani kudarc majd 2017-ben nem lesz magyarázható

Az alaphangot Deutsch Tamás adta meg, aki a Hollandia elleni katasztrofális vereség után Twitter-üzenetben talpalta le Csányit azzal, hogy az MLSZ, annak elnöke és főtitkára az, aki módszeresen elherdálja a magyar labdarúgás fejlesztésére rendelkezésre álló lehetőségeket. „Kézen-közön, átláthatatlanul osztogatják el az utánpótlás-akadémiák fejlesztésére biztosított költségvetési forrásokat.” Kocsis Máté így kommentálta az amszterdami kiütést: „Gyalázat, szégyen, szánalom! Egervárinál nem szabad megállni!” Wintermantel Zsolt is Csányi távozását sürgette. Csányi Sándor tegnap sajtótájékoztatót hívott össze, amelyen ismertette álláspontját a magyar labdarúgás körül kialakult helyzetről.

Nem állta meg ugyanakkor, hogy ne reagáljon az őt ért kormánypárti bírálatokra. Deutsch Tamást „Twitter-huszárnak” nevezte, és azt üzente: „A beléptetőrendszer, amelyet a minisztersége alatt vettek meg, még ott pihen a raktárakban.” Hozzátette: azokat a „síkapukat”, ha valóban tenni akar a magyar labdarúgásért, próbálja meg Brüsszelben eladni valakinek. Kocsis Mátét a következő válasszal örvendeztette meg: „A futballal kapcsolatban fogja be a száját, a Fidesz szóvivőjeként hazudhat eleget.” Wintermantel Zsolt figyelmét az OTP elnöke arra hívta föl, hogy „ez futball, nem politika, vegye kicsit komolyabban”. A Fidesz politikusairól általában is megjegyezte: „Tőlem kérik, hogy távozzak. Tőlük is sokszor kérték ezt már...” Mindezek után Csányi Sándor arról is beszélt, hogy Orbán Viktorral mindig is kiegyensúlyozott volt a kapcsolata, és ez ma sincs másként.

A viszonválasz sehol sem maradt el, és ezzel kapcsolatban elemzők fölhívják a figyelmet arra, hogy Kocsis Máté és Wintermantel Zsolt szintjén „nem szokás” ilyen kaliberű közéleti személyiségnek nekimenni. Nem véletlenül jegyezte meg Csányi Sándor: „Hogy hívják ezt a polgármestert? Ja, Wintermantel!” Abból, hogy mindezek után a megszólított fideszes képviselők hasonló stílusban válaszoltak neki, arra lehet következtetni, hogy ehhez van „fölsőbb” engedélyük. Wintermantel arra hívta fel a figyelmét, hogy az arrogancia a bankokban működhet, a labdarúgásban nem. Deutsch úgy reagált, hogy ő „egyébként karmolja Sándor bácsi kamikaze stílusban nyomott kapuzárási pánik show-ját”, míg Kocsis Máté szerint Csányi az 1-8-cal beírta magát a labdarúgás történetébe.

Lapunknak adott interjújában az elnök azt mondta: „A gazdasági válság 2008-as kitörése izgalmasabb volt, de Amszterdam jobban fájt.” (Bár egymillió eurót ajánlott fel magánvagyonából a továbbjutásért, így nyert is a vereséggel.) A futballal kapcsolatban bizakodó, mert akkor, amikor az OTP élére került, azt jósolták neki: tönkremegy a bank. Ám hat év után már prosperált. Ennek megfelelően Csányi kijelentette: „2017-ben már nem lesz magyarázható, ha a válogatott nem vív legalább pótselejtezőt.” 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.