Magyar balhé lett az európai rendőrakadémiából

Megint a szocialistákat gyalázza a Fidesz, pedig éppen ők segíthetnek a CEPOL Budapestre költöztetésében.

Ma tart ülést az Európai Parlament (EP) alapjogokkal foglalkozó szakbizottsága, amelyen az Európai Rendőrakadémia (CEPOL) új központjának kérdése is napirendre kerül. A CEPOL ügye azután vert hullámokat Brüsszelben, hogy a Fidesz szóvivői azt állították, a kormányt bíráló EP-határozatért felelős Rui Tavares és a magyar szocialista EP-képviselők el akarják érni, hogy az ne Budapestre kerüljön. 

Kocsis Máté fideszes szóvivő azt állította, „ismét felbukkant Rui Tavares”, aki levelet írt kollégáinak, kifogásolva az uniós belügyminiszterek döntését, hogy Magyarországon létesüljön a központ. Kocsis szerint e mögött a magyar baloldal ármánya áll. Mesterházy Attila MSZP-elnök és Szanyi Tibor, a párt EP-listájának vezetője tegnap rágalmazás miatt feljelentette Kocsist.

A CEPOL eddigi székhelye Nagy-Britanniában volt. A tagállamok belügyminiszterei a múlt héten szavaztak arról, hol legyen a központ új székhelye. Budapest is pályázott, hat másik város mellett. A belügyi tanácson többen támogatták azt, hogy az Europolt, az unió rendőrségi hivatalát összevonják a CEPOL-lal, és így utóbbi is Hágába költözzön. Ezen az állásponton van az Európai Bizottság (EB) is, mégis Budapest nyert.

A kérdésben együtt döntési eljárás van, ezért az EP-nek is meg kell mondania, mit akar. Ehhez határozatot készít az alapjogi szakbizottság. Ma a szakbizottság előtt a tanács képviselője számol be a szavazásról, majd az EB képviselője számol be arról, hogyan tervezik a CEPOL-ra vonatkozó jogszabály módosítását. Ezek után a kérdésben felelős jelentéstevő szólal fel, aki az Európai Néppárt francia képviselője, Véronique Mathieu Houillon. Megszólalnak a többi párthoz tartozó „árnyék-jelentéstevők” is, a szocialisták részéről Göncz Kinga.

Információnk szerint a CEPOL-ügyben tegnap találkoztak az illetékes jelentéstevők. Annak ellenére, hogy a néppárt támogatja Budapestet, Mathieu Houillon hangot adott annak, „egyszerűbb lenne”, ha nem Magyarország lenne a jelölt, hiszen nyáron az EP elítélte a kormány alkotmányos gyakorlatát.

Információink szerint Göncz Kinga itt is amellett érvelt, hogy szakmai szempontból a legmegfelelőbb hely mindenképpen Budapest lenne. A zöldek valószínűleg nem támogatják a magyar fővárost, és vélhetőleg a liberálisok sem. Ezért éppen hogy a szocialisták segítségével nyerhet Budapest.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.