Egyelőre nincs pénz

Nem egyszerű azoknak az iskolafenntartóknak a helyzete, amelyek nem tartoznak a kormány kedvencei közé. Köztük van az a buddhista közösség is, amelynek iskolája hét éve nyitotta meg kapuit azoknak a mélyszegénységben élő roma és nem roma gyerekeknek, akiknek a hagyományos közoktatási intézmények nem adnak esélyt az érettségi megszerzésére. Számukra a Dr. Ámbédkar Iskola afféle második esélyiskola.

Az Ámbédkar működése nem volt zökkenőmentes az elmúlt időszakban, a szélsőjobb rendszeresen támadta őket a parlamentben. A fenntartó buddhista közösséget pedig az Orbán-kormány az egyházakat érintő törvényében megfosztotta egyházi státuszától, így az iskola sorsa bizonytalanná vált. E jogilag kiszolgáltatott helyzetben az jelentett csak kapaszkodót, hogy Balog Zoltán humánminiszter külön megállapodást ígért a borsodi székhelyű intézménynek. A tavalyi tanévet ebben a bizonytalan légkörben, de sok-sok minisztériumi ígérettel indította el az iskola, és decemberre végre meg is érkezett a stabil működéshez szükséges papír Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár kézjegyével ellátva.

A köznevelési megállapodás egyik fontos pontja, hogy az iskola – bár egyházi státuszától megfosztották a fenntartót – egyebek mellett a halmozottan hátrányos helyzetű diákok magas aránya miatt ugyanolyan finanszírozási rendszerben kap az államtól kiegészítő normatívát a jövőben, mint az állam által törvényben is elismert egyházak iskolái. E megállapodást öt évre kötötte a minisztérium.

Ebből arra lehetne következtetni, hogy öt évre kiszámíthatóvá vált az iskola működése, de ez nem így van. Az Ámbédkart fenntartó Dzsaj Bhím közösség vezetőjétől megtudtuk, hogy a hét elején kellett volna az iskolának a neki járó egyházi kiegészítő normatívát megkapnia, de a pénz nem érkezett meg. Orsós János felidézte, hogy három hete a minisztérium egyik munkatársa megkereste az iskolát. Az Emmi arról tájékoztatta a buddhista közösséget, hogy módosítani szeretné a köznevelési megállapodást. A tárca ki szeretné vetetni a megállapodás szövegéből azt a részt, amely rögzíti, hogy az iskola megkapja a mindenkori egyházi normatívának megfelelő összeget. A fenntartó közösség ezt egyoldalú szerződésmódosításként értelmezte – amely az eredeti megállapodásból következő finanszírozáshoz képest egyértelműen kedvezőtlenebb helyzetbe hozná az iskolát –, így ezt nem írta alá. A minisztérium munkatársa ekkor jelezte, „lehet, hogy húzódni fog az egyházi normatíva kifizetése”. És tényleg húzódik.

Megkérdeztük a tárcától, hogy az érvényes köznevelési megállapodás alapján járó egyházi kiegészítő normatívát miért nem kapja meg időben az iskola?

A tárca válaszából megtudtuk, hogy a költségvetési törvény idei módosításai megszüntették a korábbi egyházi kiegészítő támogatást, helyette, 2013. október 1-jétől az egyházi oktatási intézmények „működési támogatást” kapnak. Emiatt a korábbi közoktatási megállapodásokat módosítani kellett. „Annak érdekében, hogy a közoktatási megállapodások/köznevelési szerződések alapján finanszírozott köznevelési intézményeket az új finanszírozási rendszerre történő átállás ne érintse hátrányosan, a tárca még a nyár folyamán kezdeményezte a hatályban lévő (…) szerződésekben meghatározott egyházi kiegészítő támogatás hivatkozásnak, a 2013. szeptember 30-ig hatályos egyházi kiegészítő támogatás fajlagos összegével (…) megegyező, összegszerűen rögzített (…) támogatási összegre történő módosítását. Azért, hogy közoktatási megállapodásokban/köznevelési szerződésekben meghatározott 2013. október 10-i folyósítási határidőt a tárca tartani tudja, feltétel volt, hogy a közoktatási megállapodás/köznevelési szerződés módosítások a folyósítás kezdeményezéséig aláírásra kerüljenek” – olvasható a válaszban. Mivel a Dzsaj Bhím nem írta alá, „az összeg folyósítására nincs jogi lehetőség”.

Magyarul: amíg a közösség nem írja alá a módosított megállapodást, nem kap pénzt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.