Visszafogott kiűzetés

„Itt biztosan nem lesz sok dolga a hatóságoknak!” – mondja a budai Várban megszólított, kutyáját sétáltató nyugdíjas férfi, mikor arról kérdezzük, mit szól ahhoz, hogy már büntethető az a hajléktalan, aki világörökségi területen próbál túlélni.

– Innen már rég kiszorították az otthontalanokat. A padokat egy középső kartámasz beépítésével úgy alakították át, hogy véletlenül se lehessen rajtuk elfeküdni. A várfalnál lévő lépcsők fedett, védett beugróit rézsűsre falazták, nehogy meghúzhassa magát ott valaki. A rendőrök meg a közterület-felügyelők pedig addig vegzálták a várban bóklászó hajléktalanokat, míg el nem űzték őket innen. Pedig nem ártottak senkinek, meghúzták magukat. Csak este kerültek elő, amikor sorban álltak az ABC-nél, hogy a lejárt szavatosságú tejet, kenyeret elkérjék –jelenti ki a férfi, aki szinte mindent és mindenkit ismer errefelé.

Elmondása szerint ma már csak két-három hajléktalan bukkan fel rendszeresen a Várban: „Egy volt főmérnök, egy valamikori briliáns ügyvéd és egy öt nyelven beszélő asszony, aki harminc éve csodaszép volt. Nem csak az a közös bennük, hogy diplomás emberek. Mindhárman az alkohol miatt kerültek az utcára, és mindhármuknak lakásuk volt itt a Várban. Talán ezért is ők az utolsók, akik még itt próbálnak valahogy boldogulni.”

A Várhoz hasonlóan a többi budapesti világörökségi helyszín sem tartozik az olyan városrészek közé, ahol jellemező lenne a hajléktalanok felbukkanása. Tudni kell viszont azt is: a világörökségi területekhez tartoznak az úgynevezett pufferzónák is. Ezekkel együtt már lényegében a teljes belvárost „lefedi” az új szabályozás, így pedig olyan területek is a hajléktalanok számára tiltott zónává minősülnek tegnap óta – például a Ferenciek tere –, ahol gyakorta bukkannak fel kéregetők. Érdemes megemlíteni: azt, hogy a szabálysértési törvény módosítása nyomán pontosan hol büntethetők tegnaptól az utcán élő hajléktalanok, egészen sajátos módon az egykori Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma egyik 2005-ös rendelete határozza meg. Ebben részletezik ugyanis, mely utcák tartoznak a világörökségi területhez.

Bár az új szabályozás – majd egy évvel azután, hogy a hasonló tartalmú, célú jogszabályt alaptörvény-ellenesnek találta az AB – ismét lehetővé teszi a közterületen élő hajléktalanok büntetését, a hatóságok egyelőre visszafogottnak, óvatosnak tűnnek. A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságnál azt kértük, hadd kísérjük el két közterület-felügyelőjüket egy belvárosi járőrkörútra. Az igazgatóság ehhez nem járult hozzá arra hivatkozva: egyelőre nem a hajléktalanokkal foglalkoznak, „keddtől a közterületen engedély nélkül árusítók miatt kezdtek átfogó ellenőrzésekbe.” Azt, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányságnál miként reagáltak a tegnaptól életbe lépett új szabályozásra, nem tudtuk meg: a sajtóosztály későbbre ígért tájékoztatást.

Győri Péter, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei szakmai igazgatója úgy fogalmazott érdeklődésünkre, hogy egyelőre semmit nem érzékelnek az új szabályozásból. Igaz, nem is számítottak másra. Elmondása szerint ugyanis a hatóságok fokozatosan kezdenek majd el érvényt szerezni a szabályoknak, a hajléktalanokról gondoskodó szervezetek szociális munkásai pedig folyamatosan tájékoztatják az érintett területeken élő hajléktalanokat az új előírásokról, a várható szankciókról.

A hajléktalanok érdekeit védő A Város Mindenkié (AVM) csoport éles hangú közleményében bírálta a kormányt: „A magyar állam végérvényesen kiírja magát a demokratikus társadalmak sorából. 2013. október 15-ével ugyanis életbe lépett a szabálysértési törvény módosítása, amely immár alaptörvényi felhatalmazással bünteti a szegénység egyik legszélsőségesebb megnyilvánulását, a hajléktalanságot.” A Város Mindenkié csoport – utalva arra, hogy hamarosan a főváros és a kerületek is létrehozhatják a tiltott zónákat – kitért arra is: „az utcán alvás büntetésén kívül” a törvény elzárással büntethetővé tette az engedély nélküli építmények építését közterületen. Ennek célja a csoport szerint az, hogy megteremtsék az alapját a saját építésű kunyhóban élők hatósági üldözésének. Így pedig – tették hozzá – több ezer olyan ember válik törvénysértővé, aki az állami lakáspolitika szinte teljes hiánya mellett saját erőből, külső segítség nélkül teremti meg nagyon szerény, de számára annál fontosabb otthonát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.