A vezető a vízműveknél landolt

Korábbi bérével megegyező fizetést kap az illegális fővárosi iszaptemető felmentett igazgatója.Tarlós István főpolgármester az ügy kipattanása után látványosan, „azonnali hatállyal menesztette” a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi (FTSZV) Kft. ügyvezető igazgatóját, Wohner Zsoltot. A cégvezető nem felmondással, hanem közös megegyezéssel és így többhavi fizetéssel a „zsebében” távozott. A fővárosi városfejlesztési és környezetvédelmi bizottság tegnapi ülésen György István főpolgármester-helyettes azt is elismerte, hogy Wohner visszamenőlegesen is megkapta juttatásait, ráadásul nem is távozott túl messze: a szintén önkormányzati tulajdonban lévő Fővárosi Vízművek alkalmazta mérnökként. Jelenlegi fizetése megegyezik az FTSZV élén kapott bérével.

Tegnap egyébként lejárt az FTSZV lőrinci iszaptemetőjének kármentesítésére szabott határidő. Bár a területről azóta valóban elszállítottak 500 köbméter szennyezett földet, az évek alatt odatemetett 8,2 tonna veszélyes hulladék túlnyomó része ott maradt – állítja Szaniszló Sándor, aki az ügyben két képviselőtársával együtt szeptember végén tett feljelentést. Szaniszló a grémium elnökeként tegnap délutánra összehívta a környezetvédelmi bizottságot. Az ülésre az illetékes környezetvédelmi hatóság felelős vezetőit is meghívta, de ők nem mentek el.

A budapesti kormányhivatal október elsején vett vízmintát a helyi ivóvízhálózatból. Vizsgálatai nem mutattak ki károsanyag-tartalmat. Végül arra jutottak, hogy a Fővárosi Vízművek Zrt. által szolgáltatott közműves ivóvízellátás biztonságos. A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelet vizsgálati eredménye szerint az iszaptemetőnél vett hat helyszíni mintából öt veszélyes hulladék. A felügyelőség további vizsgálatokat indít.

A BRFK szintén vizsgálódik. A képviselők által tett feljelentés szerint az FTSZV a lakossági és nem lakossági szennyvíz elszállítása mellett évek óta folytatólagosan, nagyüzemben helyezi el az FKF Zrt., valamint egy üzemanyag-kereskedéssel foglalkozó multinacionális cég veszélyes hulladéknak minősülő, az egészséget károsító szennyvíziszapját. Az iszapot a földbe temették. Szaniszló szerint fölmerül a számvitel vagy az adózás rendjét megsértő bűncselekmény gyanúja is. Nem tartja kizártnak, hogy a telepen engedély nélkül lerakott anyagok továbbszállításáról hamis igazolások és számlák készültek. A képviselő által fellelt számlák 700 millió forintról szólnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.