Felújították, de egyre néptelenebb

Sok százmillió forintot költöttek a Kolosy téri piac megújítására, illetve a mellette húzódó Óbudai Promenádra. Lett szökőkút, kockakő, sétány, csak éppen a piac néptelenedik el. Az egykor közkedvelt, nyüzsgő vásártér ma csendes és üres. Se árus, se vevők hada. A még megmaradtak kissé hökkenten figyelik a betérőt: mi hozta ide? Kissé kellemetlen ez a csodálkozó figyelem egy nagybevásárlásért kiáltó péntek délután.

– Soha nem volt ez tömegeket kiszolgáló piac, inkább olyan családias, ahol a vevő és az eladó is jól ismerte egymást. Volt, hogy leszóltak a hegyről, hogy mit készítsek össze, azután csak beugrottak érte és fizettek. Nem járták végig a piacot, mert tudták, kitől mit kérjenek, és biztosak voltak benne, hogy a legjobbat kapják – nosztalgiázik a Kolosy tér egykori, nevét óvatosságból elhallgató kereskedője. Nem ő az egyetlen, aki elhagyta az egykoron olyan jól menő placcot.

– Nézzen körül – mutat körbe a bezárt portálokra. – A felújítás előtt még 60 üzlet működött a piacon, ma alig négy árus maradt. A felújítás három helyett öt hónapig tartott. A szerződéseket új feltételekkel kötötték újra, és az önkormányzat nem adott kedvezményt a bérleti díjból, holott ez vevőcsábító akciókat eredményezhetett volna. S ami még ennél is nagyobb baj, a promenád építésével végleg megszűnt minden parkolási lehetőség. A belső vásártér fölé emelt üvegtető alatt nyáron meg lehet főni, télen pedig fagyni. A festés a földszintnél abbamaradt. A civil ház tényleg szép lett, de egy flamencoesten kívül nemigen emlékszem más, sokakat vonzó rendezvényre, holott gyakran visszatérek ide. De talán nem is az volt a cél, hogy tömegeket csábítsanak ide, hanem ennek éppen az ellenkezője. Az uniós támogatási szerződésben csak öt évet „írtak alá”, ennyi ideig vállalták a piac működtetését, azután szabad a vásár. A terület vigalmi negyeddé alakulhat. Elvégre már most is sokkal jobban bejön a különféle szórakozóhelyek üzemeltetőinek számítása, mint a piaci kereskedőké. Ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, akkor addigra már pereskedni sem kell senkivel, hiszen a piac teljesen kiürül – borong az immáron másik kerületi piacon áruló kereskedő.

Az Óbudai Promenád kivitelezési költsége nettó 619,9 millió forint volt, amelyből nettó 445,3 millió forintot az Európai Unió biztosított. A piac épületének felújítására nettó 173,8 millió forintot költött az önkormányzat, amelyből 35,3 millió forintot egy új civil ház kialakítása vitt el. A piacfelújítás eredményeként korszerű, kulturált, nemcsak a külsejében megújult, de funkciójában is kibővített teret sikerült kialakítani – bizonykodik ezzel szemben a III. kerületi önkormányzat lapunknak adott válaszában. „A felújítás előtt a piac belső udvarán elavult ponyvaszerkezet volt, ezt a kor igényeinek inkább megfelelő fényvisszaverő, hővédő üvegtetőre cseréltük. A tető alá hősugárzót építettünk be a téli időszakra.”

A felújítás előtt a bérlőknek szervezett tájékoztatón Puskás Péter alpolgármester valóban ismertette a képviselő-testület határozatát, amely szerint a Kolosy téri piac bérlőivel kötött határozatlan idejű szerződéseket egyéves határidővel a lakástörvény idevágó passzusa alapján felmondja az önkormányzat, de a bérlők kérésére ezt később mégsem tette meg, cserébe a kereskedők ígéretet tettek arra, hogy semmilyen jogcímen nem támasztanak kártalanítási igényt az önkormányzattal szemben.

„De a felújítás befejezése és a piac újranyitása óta a bérlők háromhavi bérleti díj kedvezményt kaptak” – írja a hivatal. Mindezek ellenére az önkormányzat nem tagadja, hogy a piac forgalma jelentősen csökkent az elmúlt évben. A hivatal adatai szerint a földszinti üzletek közül tizenegy működik, az emeleti üzletekből hat, bár ebből három kiszolgálóhelyiségként.

A piactéren van piaci tevékenység, és folyamatos az érdeklődés mind a piactér, mind az üres üzletek iránt. Az önkormányzat egyébként fontolóra vette a bérleti konstrukció könnyítését. A piac ismertsége, illetve forgalmának növekedése érdekében egységes arculattal ellátott táblákat terveztettek, amelyek gyártása már folyik. Az óbudai önkormányzat nem számol a piac megszűnésével, sőt azon dolgozik, hogy az meg tudjon újulni, bővüljenek az elérhető szolgáltatások, minél több vásárlót vonzva ide.

A felújítás után töredékére esett az árusok száma
A felújítás után töredékére esett az árusok száma FOTÓ: MÓRICZ SIMON
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.