DK és az összefogás: A megállapodást az élet fogja kierőszakolni?

A nyerhető körzeteket kellene egyedül újranyitni még az utolsó pillanatban – vallják a Demokratikus Koalícióban. Gyurcsányék tisztújító kongresszusra készülnek.

Tisztújító kongresszusra készül a hétvégén a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció, a pártelnöki és alelnöki tisztségekre nem érkezett többes jelölés, így várhatóan újra a volt miniszterelnök lesz a szervezet vezetője, az eddigi alelnökök kara pedig (Molnár Csaba, Bauer Tamás, Debreczeni József, Niedermüller Péter) várhatóan csak Vadai Ágnessel egészül majd ki; eddig ugyanis az öt alelnöki hely közül csak négy volt betöltött. A tízfős elnökségben annál nagyobb cserélődés készül: a tíz helyre tizenöten kaptak és vállaltak is jelölést.

Gyurcsány Ferenc pártelnök egy csütörtöki háttérbeszélgetésen azt közölte, hogy személy szerint három elnökségitag-jelöltet ajánl majd mindenképpen a kongresszus figyelmébe: az újságíró Kakuk Györgyöt, külpolitikai szakértőt; a volt Los Angeles-i konzul és MDF-politikus Kerék-Bárczy Szabolcsot; illetve Nagy Huszein Tibor agrárközgazdászt. Arról a Népszabadság korábban már hírt adott, hogy az új elnökségnek várhatóan tagja lesz még Élő Norbert budapesti koordinátor, Sebián-Petrovszki László operatív igazgató, vagy épp Borka-Szász Tamás csepeli önkormányzati képviselő is. Utóbbi egyébként várhatóan a DK egyéni országgyűlési képviselő-jelöltje is lesz a csepeli körzetben.

A Demokratikus Koalíció a most hétvégi kongresszusán fogja bemutatni az egyéni jelölteket, így – a Népszabadság megbízható forrásai szerint – többek között Buzás Annát, akit a hétvégén szintén elnökségi taggá választhatnak, és aki a makói körzetben lehet a DK egyéni jelöltje; ugyanitt egyébként épp édesapja a szocialista polgármester. Forrásaink szerint a DK egyéni képviselőjelöltjei között – amelynek végső listáját a párt elnöksége most pénteken tárgyalja csak – szerepel még Szabó Attila (Százhalombatta), Varga Zoltán (Debrecen), Debreczeni József (Miskolc), Kolber István (Kaposvár), a már említett Kakuk György (Budaörs) vagy éppen Kerék-Bárczy Szabolcs, aki a főváros V. kerületében indulhat egyéni jelöltként. Ez utóbbiban egyébként az Együtt-PM és az MSZP megállapodása szerint a millás Juhász Péter lehet a fideszes jelölt kihívója. Lapunk információi szerint a Demokratikus Koalíció egyéni képviselőjelöltként kívánja indítani Bauer Tamást is (XII. kerület), illetve a pártszóvivőt és korábbi miniszterelnöki főtanácsadó Gréczy Zsoltot (XXII. kerület), Gy. Németh Erzsébetet (XVII. kerület), valamint Vadai Ágnest, aki Angyalföldön mérettetheti meg magát. Feltéve, ha nem lesz addig valamilyen ellenzéki megállapodás. 

Gyurcsány Ferenc az említett háttérbeszélgetésen elmondta azt is, hogy a DK jelenleg 8500 tagot számlál, ez hetente száz új taggal bővül. Közel ezer településen jelen vannak már, a tízezer fő alatti településeken pedig mára a baloldal vélhetően legszervezettebb és akcióképesebb pártjává lettek az elmúlt időszakban. A volt kormányfő ismertette azt is, hogy a hétvégi kongresszuson megtárgyalják és elfogadják majd a DK – kétoldalas anyagba sűrített – alapvetéseit is, amely egy progresszív, szabadelvű, polgári Magyarország megteremtését vázolja fel.

Gyurcsány az ellenzéki együttműködéssel kapcsolatban megismételte: pártja továbbra is nyitott és kész közös listában, közös jelöltekben és közös miniszterelnökben megállapodni, bár ennek látják már a legkisebb esélyét. A volt kormányfő annak látja „nagyobb valószínűségét”, hogy az ellenzéki pártok külön listán indulnak, de legkésőbb tavasszal, „a szükséges arányban” egymás javára visszalépnek az egyéni körzetekben. Gyurcsány szerint a DK jelenleg is 7-8 százalékon áll, de amikor a közvélemény-kutatások is folyamatosan és biztosan 5 százalék fölé mérik majd őket, akkor „kívánatos és kötelező” lesz a szavazatvesztés elkerülése érdekében megállapodniuk egymással. Gyurcsány szerint a DK elkészített egy, 25-30 körzetet tartalmazó listát, amely a szinte nyerhetetlen kerületeket tartalmazza; itt a pártelnök szerint mindegyik ellenzéki erőnek el kellene indulnia, így biztosítva az önálló listaállításhoz elengedhetetlen 27 kerületben való kötelező indulást.

Gyurcsányék elképzelése szerint a nyerhető körzeteket kellene egyedül újranyitni még az utolsó pillanatban, ez pedig alapjaiban érintheti az MSZP-Együtt-PM megállapodását. Lapunk azon kérdésére, miszerint a DK kész-e az utolsó pillanatban „félrerántani a kormányt” és az ellenzéki győzelem érdekében akkor sem indítani mindegyik körzetben saját jelöltet, ha nincs együttműködési megállapodás, a pártelnök azt válaszolta: mindenkinek megvan a felelőssége, „épp annyira fogja elrántani a kormányt, amennyire az MSZP”. Gyurcsány szerint a megállapodást nem ő, hanem az „élet” fogja kierőszakolni. A Népszabadság további kérdésére a kormányfő megerősítette, hogy az országgyűlési és az EP-listáról csak januárban döntenek, egyéni körzetben pedig nem kíván elindulni. Az ellenzék felkészültségével kapcsolatban – egyértelműen Bajnai Gordonra utalva – hozzátette: „aki védekezik, az alulmarad; egy győztes futballcsapatba nemcsak kapusok, hanem csatárok is kellenek”.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (j) beszél a képviselőtársa, Varjú László (DK) kezében tartott kamerába az Országgyűlés plenáris ülésének befejezése után
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.