Mesterházy, Botka, Tóbiás vezet

Hosszú választmányi ülésre készül az MSZP pártparlamentje szombaton, és bár a korábbi gyakorlattól eltérően egyelőre meglepő csendben formálódnak a választási listák, bizonyosan több órán át tárgyalják majd a névsorokat.

A választmányi tanácskozás menetrendjében az első napirendi pontként a választási program megvitatása, a szakmai anyagok további szintetizálása szerepel, csak ezt követően kerül sor az országgyűlési és az európai parlamenti listák elfogadására. Nem kizárt, hogy az EP-névsort előbb tárgyalják, abban várják ugyanis a kevesebb vitát.

A pártparlament ülésén jelen lesz az országos elnökség is, mivel az alapszabály szerint, ha a választmány többségi döntéssel módosít valamit a vezetői testület javaslatán, úgy azt az elnökség – félrevonulva – meg kell hogy vitassa, és csak akkor tekinthető az adott kérdés lezártnak, ha mindkét fórum egyetért.

A választmány mostani ülését egy közel háromhetes jelölési folyamat előzte meg, amely során a párt platformjai, tagozatai, megyei és alapszervezetei is megtehették javaslataikat. A megyék arra is jogosítványt kaptak, hogy összesítsék a régiós javaslatokat, és együttesen tegyék azt az országos elnökség asztalára. A hatályos alapszabály értelmében az elnökségnek nem kell mindenben megfogadnia a beérkezett javaslatokat, de egyfajta véleményként mindenképpen befolyásolja majd a döntésüket.

A Népszabadság úgy tudja, hogy várhatóan 120-150 nevet tesznek fel az országos pártlistára, mert épp arra kívánnak törekedni, hogy minden jelölést kapott személy szerepeljen a névsorban. Ugyanakkor tudomásunk szerint voltak meglepetések is a jelölések között: több olyan megyei „erős embernek” gondolt politikus is volt, aki a saját megyéjéből is jóval kevesebb támogatást kapott, mint gondolták volna. Arról a Népszabadság korábban már beszámolt, hogy az MSZP pártlistájának első húsz-huszonöt helyén várhatóan nem kapnak helyet a párt korábbi „nagy bölényei”, ezzel is szimbolizálva a szocialisták megújulását.

Szinte bizonyos, hogy a névsort Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető, Botka László választmányi elnök, majd Tóbiás József frakcióigazgató és Pest megyei pártelnök vezeti. Őket várhatóan Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes, elnökségi tag és Tolna megyei pártelnök, Simon Gábor elnökhelyettes, Gúr Nándor alelnök, Molnár Zsolt kampányfőnök és budapesti MSZP-elnök, Velez Árpád pártigazgató, valamint az országos elnökség és a frakcióvezetés tagjai követik majd.

Biztos előkelő, vagyis befutóhelyen szerepelhetnek majd a párt állandó bizottságainak vezetői (ők egyéni helyeiket átadták az Együtt–PM-nek), így Steiner Pál, Tukacs István vagy Bárándy Gergely, de az MTI – lapunknak is megerősített – értesülése szerint a paksi pártelnök Heringes Anita is, aki a női kvótás helyek egyikét kaphatja meg az első traktusban.

Belső számítások szerint a lista 40-50 helye lehet befutó, ezt nagyban befolyásolhatja az is, hogy az előrébb lévők és egyéniben is indulók miként szerepelnek helyben.

Forrásaink mérsékelt vitára számítanak az EP-lista kapcsán, amelynek első öt szereplője a beérkezett jelölések alapján meglehetősen biztosnak látszik. A brüsszeli névsort az EP-kampányért felelős Szanyi Tibor vezetheti, őt Ujhelyi István parlamenti alelnök, Veress János volt pénzügyminiszter, Gúr Roland EP-delegációs titkár és külügyi szakértő, valamint Gurmai Zita EP-képviselő követheti, a második ötösben Winkfein Csaba, Kolozs András, Lendvai Anna és Mudri György neve is felmerült, de utóbbiak esetében még sok minden változhat.

Az MSZP országos elnöksége, amely formálisan is megteszi majd javaslatát a két lista összeállítására, várhatóan csak a hét második felében ülésezik; információink szerint még közvetlenül a választmány előtt is tanácskozni fognak.

Mesterházy Attila Botka Lászlóval – a választási programról is tárgyal a választmány
Mesterházy Attila Botka Lászlóval – a választási programról is tárgyal a választmány
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.