Nem rasszizmusból támadtak

Felmentették a miskolci romákat a közösség elleni erőszak vádja alól. Korábban közösség tagja elleni erőszakért összesen negyven évre ítélték azokat a miskolci cigányokat, akik Jobbik-szimpatizánsok egy az utcájukban éjszaka cirkáló autóját csoportosan megtámadták.

A Miskolci Városi Bíróság most másodfokon megváltoztatta az ítéletet, és garázdasággá minősítette a négy évvel ezelőtti incidenst. Így sokkal enyhébb büntetést, 1-2 év börtönt szab ki a vádlottakra, amit a vádlottak előzetesben részben már letöltöttek.

A Pászti Attila vezette bírói testület tegnapi ítéletében nem találta megalapozottnak a korábbi döntést, ezért minden vádlott esetében egyrendbeli garázdaság bűntettének elkövetésére változtatta a minősítést, és jelentősen enyhítette a büntetési tételeket. Az első-, másod-, harmad-, negyed- és hatodrendű vádlottat 2 év és 9 hónap, a hetedrendűt 1 év 8 hónap, a nyolcadrendűt 1 év 6 hónap, míg a kilencedrendű vádlottat 1 év 10 hónap börtönbüntetéssel sújtotta, utóbbi két esetben az ítélet végrehajtását 3, illetve 4 évre felfüggesztette. Az ötödrendű vádlott időközben elhunyt, ellene így megszüntették az eljárást, két vádlott pedig korábban elfogadta az elsőfokú ítéletet, így ők a másodfokú perben már nem szerepeltek.

A vádirat szerint 2009. március 15-én Miskolc egyes, romák lakta területein, így a Muszkás oldal-Békeszálló részeken, ismeretlen személyek olyan hamis híreket terjesztettek, miszerint nemzeti radikális csoportok érkeznek Miskolcra, hogy a romákat megtámadják. A hír hatására az ügyben érintett vádlottak közük két férfi a Miskolc, Muszkás oldalban található lakásán Molotov-koktélokat kezdett gyártani. Borospalackokba motorbenzint töltöttek, ebbe rongydarabokat lógattak és faékkel bedugaszolták. 2009. március 15-ről 16-ra virradó éjszaka a 11 vádlott és több ismeretlen társuk összegyűlt az egyik vádlott Muszkás oldalban található portáján azzal a szándékkal, hogy az arra járó autókat megállítják és a benne ülőket bántalmazni fogják – olvasható a vádiratban. Ezzel szemben a vádlottak azzal érveltek: az eset a romák ellen elkövetett sorozatos támadások, s a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság után nem sokkal történt, s a cigány közösségek több helyen is önvédelmi csoportokat alakítottak, őrtüzeket gyújtottak –Miskolcon is, az úgynevezett Muszkás városrészben. Az itteniek állítólag korábban azt a hírt kapták a „megyei vajdától” és a rendőröktől is, hogy bőrfejűek és gárdisták érkeznek a településre. Nem sokkal éjfél után egy az utcájukban lassan haladó járműre lettek figyelmesek, amelyről azt feltételezték, hogy valamely magyar nemzeti radikális szervezet tagjai ülnek benne, ezért körbevették a kocsit, lapáttal beverték az egyik szélvédőt, s több helyen is behorpasztották a tetejét és az oldalát. Az autó két utasának a betört ablak szilánkjai nyolc napon belül gyógyuló hámsérüléseket okoztak, a jármű vezetője nem sérült meg.

A vádirat szerint a támadás közben egymást biztatták „büdös magyarok, üssétek őket” felkiáltásokkal. Az autó vezetője az addig lassan haladó autót felgyorsította, és a helyszínről elmenekültek. Közben értesítették a rendőrséget. A helyszínre érkező rendőrök őrizetbe vették a vádlottakat. Lefoglalták a Molotov-koktélokat, az ütő-vágó eszközöket, melyek egyikére, egy150 cmhosszú botra „Halál a magyarokra” felirat volt írva.

A bíró több szempontból sem látta bizonyítottnak a közösség tagja elleni erőszak bűntettének elkövetését. Szerinte a vádlottak előélete nem utal ilyen jellegű cselekedetekre, s az sem derült ki, hogy kinek a tulajdonában volt az ominózus feliratot tartalmazó bot, amelyet vélekedése szerint nem lehetett „egységes tudatformáló eszközként” megítélni. Ezért enyhítette valamennyi vádlott büntetését.

A bíróság szerint a vádlottak „csak” garázdaságot követtek el, ezért jelentősen enyhítette a büntetési tételeket
A bíróság szerint a vádlottak „csak” garázdaságot követtek el, ezért jelentősen enyhítette a büntetési tételeket
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.