Tüntetéssel nyithat a Bálna

Könnyen botrányba fulladhat a Bálna október végére beharangozott ünnepélyes megnyitója. A 3,954 millió eurós bankgaranciát összedobó kisvállalkozók végképp türelmük végére értek: nem kölcsönöznének tovább százmilliókat a fővárosnak.

A Porto Investment Hungary Kft. helyett ugyanis öt cég – a Bohn Kft., az Épszerk Pannónia Invest Kft., az Otis Kft. és a Hopferwieser Kft., valamint az IGN Zrt. „dobta össze” az 1,2 milliárd forintos bankgaranciát a fővárossal történt szolgáltatási szerződés megkötésekor. A letétbe helyezett pénzt azonban Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes 2011 elején egyszerűen lehívta, majd utólag kért erre felhatalmazást a Fővárosi Közgyűléstől.

A kifizetetlen alvállalkozók akciókra készülnek
A kifizetetlen alvállalkozók akciókra készülnek

– A fővárosi önkormányzat a hibás teljesítésből eredő szerződéses kockázatok minimalizálása érdekében hívta le a teljesítési bankgarancia teljes összegét. A lehívás Tarlós István főpolgármester meghatalmazásával történt – magyarázta a közgyűlésnek később Bagdy Gábor. A kormánypárti képviselők annak ellenére hagyták utólagosan jóvá a lépést, hogy a fővárosi kormányhivatal Pesti Imre kormánymegbízott meghatalmazásával készült állásfoglalásban kijelentette: a főpolgármester-helyettes nem dönthetett volna egymaga kiemelt vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról, vagyis Bagdy jogszerűtlenül döntött a lehívásáról januárban.

Indokolatlannak és jogellenesnek tartotta a lépést a generálkivitelező, illetve egyik alvállalkozója, valamint a fejlesztő is, ezért keresetet nyújtottak be a Fővárosi Bíróságon az önkormányzat ellen. Többszörös fellebbezés után a Kúria idén tavasszal hirdetett ítéletet az ügyben, miszerint a Porto megszegte a CET-beruházás szolgáltatási szerződését, ezért a fővárosi önkormányzat jogosan hívta le a teljes összeget.

Tarlós István főpolgármester megfejelve a hírt rögtön azt is hozzátette: a beruházónak ezek után nincs beleszólása a mintegy 400 millió forint értékű javítások megrendelésébe, amire éppen a rossz kivitelezés miatt van szükség. Másnak se nagyon. A fővárosi önkormányzat ugyanis nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva, felmentést kapott a közbeszerzési törvény alól, így nyilvános pályázatok nélkül költheti el az épületre szánt 1,32 milliárd forintot.

A fenti összeg különösen soknak tűnik annak fényében, hogy a generálkivitelező WHB a garanciális javítások túlnyomó többségét már el is végezte. A cég ugyanis hosszú vita után megállapodott a fővárossal, amely 95 százalékon, összesen 2,7 millió euróért megvásárolta a konzorcium beruházóval szembeni követeléseit. Bár ehhez két főpolgármester-helyettesnek – Bagdy Gábornak és György Istvánnak – is „felelős jogi nyilatkozatot” kellett tennie arról, hogy ez előnyös a fővárosnak.

Az indoklás szerint a WHB így ki tudja fizetni az alvállalkozókat, a főváros jótállási, szavatossági garanciákat kap, és a lehető legkisebb költséggel be tudják fejezni az építkezést, és a létesítmény megszerezheti a használatbavételi engedélyt. Ráadásul mindezt beleszámítják majd a Portóval történő elszámolásba. Lehet, hogy ez így is történt. Az újabb peren kívüli alkut idén nyáron kötötték meg a Portóval. A főpolgármester által csak máltai offshore cégként emlegetett beruházó 6,5 millió eurót kapott a lelépésért. Cserébe lemondott minden további követeléséről. Így arról is, hogy visszaszerzi az alvállalkozók által összeadott pénzt.

A perek és peren kívüli alkuk végén így éppen azok maradtak hoppon, akik felépítették a Bálnát – magyarázza dr. Tőzsér Orsolya, a cégek jogi képviselője. – Az alvállalkozók szerint hiába hirdetett ítéletet több bíróság is, az igazságszolgáltatás még várat magára. A cégek mind máig nem jutottak a pénzükhöz, holott teljesítették azt, amit a szerződésükben vállaltak. A főváros megalkudott a generálkivitelezővel és beruházóval is, csak nekik nem fizetne. Így most már bármire készek az elszámolás kikényszerítése érdekében. Ha kell, demonstrálnak, nemzetközi jogsegélyszervezetekhez fordulnak és médiaakciókat hirdetnek. S ha az ügyük a megnyitóig sem oldódik meg, akkor ott is megjelennek majd. Nem éppen ünnepelni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.